Foto: I. P. Foto: I. P. Ispred Rektorata u Zagrebu večeras se okupilo više od tisuću građana kako bi prosvjedovali zbog dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću. Osam počasnih doktora Sveučilišta u Zagrebu su dobitnici Nobelove nagrade, to je titula koja bi trebala nešto vrijediti i predstavljati, istaknuto je na prosvjedu. Poručeno je kako je rektor Boras, kojemu nije problematično prekrajati uvjete natječaja za vlastitu poziciju, najsramotniji rektor u povijesti Sveučilišta, ali problem je i širi - poslušni Senat ne čini ništa da bi spriječio uništavanje Sveučilišta.

Podsjetimo, Filozofski i Prirodoslovno-matematički fakultet na svojim su se vijećima izjasnili protiv počasnog doktorata Milanu Bandiću, trećina članova Vijeća Muzičke akademije zatražila je izvanrednu sjednicu na tu temu.Uz veliki pljesak okupljenih, zaključeno je kako živimo u društvu s neograničenom neodgovornošću, ali postoje i na Sveučilištu oni koji prave vrijednosti znaju - one nisu na prodaju

Paralelno s izjašnjavanjem vijeća fakulteta, nastavnici i studenti zagrebačke sveučilišne zajednice posljednjih dana su potpisivali otvoreno pismo kojim apeliraju na Senat da ne dodijeli počasni doktorat Bandiću.

Otvoreno pismo, zamišljeno kao dopuna budućem izvješću za dodjelu počasnog doktorata Milanu Bandiću, inicirali su Kosta Bovan, docent s Fakulteta političkih znanosti i Nikola Baketa, poslijedoktorand s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Pismo je zasad potpisalo više od 800 profesora, studenata, alumnija Sveučilišta u Zagrebu i ostalih članova akademske zajednice. 

"Dosta je akademskog nasilja. Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi Bandić trebao dobiti doktorat", poručeno je na prosvjedu.

"Imamo sveučilište koje tuži svoje studente kad kažu nešto što im se ne sviđa. Imamo sveučilište koje tone na svakoj razini. Sveučilište treba pozitivno mijenjati društvo, a ne odražavati ono negativno u društvu i pridonositi tome. Boras jest najgori rektor, ali nema ni otpora Senata, članovi Snata ne postavljaju pitanja, poslušno dižu ruke", rekla je u svom govoru Meri Tadinac s Filozofskog fakulteta.

Dodjeljena je i nagrada - Antidoktorat za počasni doktorat, koja će biti poslana Milanu Bandiću. "Želim izraziti solidarnost sa svim kolegama s Muzičke akademije koji su jednako ojađeni i uz čije ime se nepravedno veže ovaj prijedlog", rekao je Damir Bakić s PMF-a.

Uz veliki pljesak okupljenih, zaključeno je kako živimo u društvu s neograničenom neodgovornošću, ali postoje i na Sveučilištu oni koji prave vrijednosti znaju - one nisu na prodaju. Borba će se nastaviti. 

<
Vezane vijesti