Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscSteve Bannon, jedan od najpoznatijih desničara i bivši Trumpov savjetnik – krenuo je u Europu. Ranjeni ultradesničarski glasnogovornik, oduševljen jačanjem populističkih desnih pokreta u EU, posebno pobjedom desničara u Italiji, dolazi s namjerom da im stavi na raspolaganje svoje neupitne propagandne sposobnosti. Kao što sam izjavljuje, cilj mu je "izgradnja globalne infrastrukture globalnog populističkog pokreta".

Taj gorljivi ideolog populizma svojim je djelovanjem otvorio pitanja odnosa i veza između populizma i mogućnosti novih oblika fašizma. Dakako da populizam i fašizam nisu sinonimi, ali je neupitna istina kako su povijesna iskustva fašističke prakse pokazala kako ta dva fenomena imaju dosta dodirnih točaka i kako se ponekad u konkretnim situacijama, u društvenoj praksi (do neprepoznatljivosti i nemogućnosti međusobne distinkcije) znaju ispreplesti.Bannon je upravo izrazio želju da se još sastane i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Zar nije živo čudo kako taj desničarski guru još uvijek nije stigao i u Hrvatsku, svojim istomišljenicima u goste! A možda ćemo na to čekati kraće nego što smo i mislili

Zbog nekih pogrešnih poteza (a nakon što je u jednoj važnoj fazi odlučno utjecao na Donalda Trumpa), Steve Bannon je ostao bez posla i svoje moćne pozicije predsjednikovog savjetnika. Postao je neprihvatljiv i inače ultrakonzervativnim američkim krugovima zbog štetnog imagea kojeg je stvorio o sebi nakon Trumpova osvajanja vlasti.

I sada se taj "ranjeni ultradesničarski glasnogovornik" zaputio prema Europi oduševljen jačanjem populističkih desnih pokreta i stranaka na Starom Kontinentu, a posebno pobjedom desničara u Italiji - s namjerom da im stavi na raspolaganje svoje neupitne propagandne sposobnosti i svoja medijska iskustva i veze. Kao što sam izjavljuje, cilj mu je "izgradnja globalne infrastrukture globalnog populističkog pokreta".

Bannona nikako ne treba podcijeniti. Objektivni analitičari smatraju kako je njegova kampanja za Trumpa bila briljantna. Pa zar nije upravo Donald Trump, a ne Hillary Clinton na kraju krajeva pobijedio - što je, naravno, jedino mjerilo uspješnosti ili neuspješnosti neke kampanje, odnosno efikasnosti nečije propagandne mašinerije?!

A na čelu Trumpove propagandne mašinerije bio je upravo Bannon. Doduše, prije i poslije tog trijumfa njegova je karijera bila prepuna neuspjeha. On je bio i savjetnik Sarah Palin, bivše kandidatkinje za potpredsjednicu Amerike. Ona je davala niz "ludih izjava", a posebno o Rusiji iako se podrazumijevalo da odlično poznaje susjednu joj Rusiju pošto je Palin bukvalno s prozora svoje kuće na Aljasci mogla vidjeti ruski poluotok Kamčatku.Tako "ranjeni" Bannon, oduševljen uspjehom desnice na upravo završenim izborima u Italiji, putuje odmah nakon toga u Europu s novom misijom

Bez ikakve sumnje, Bannonov najveći neuspjeh dogodio se nakon što je kao glavni propagandni strateg Bijele Kuće i predsjednikov savjetnik nagovorio predsjednikovog sina Donalda Trumpa juniora, koji je inače izvršni potpredsjednik Organization Trump, da se potajno susretne s ruskim odvjetnikom koji je imao direktan kontakt s Kremljom. To se na kraju protumačilo kao klasični čin "izdaje" nakon čega je Bannon jednostavno protjeran iz Bijele Kuće. Nakon toga su ga vlasnici Breitbart Newsa - "žute", ultrakonzervativne web stranice vijesti, smijenili s pozicije izvršnog direktora i skinuli su ga s programa vrlo utjecajnog satelitskog radija Sirius MX.

Tako "ranjeni" Bannon, oduševljen uspjehom desnice na upravo završenim izborima u Italiji, putuje odmah nakon toga u Europu s novom misijom. On je, inače, veliki protivnik projekta i koncepta Europske unije pa je oduševljen jačanjem europskih populističkih antiimigrantskih političkih snaga koje dijele njegovo mišljenje i u odnosu na nužnost likvidacije Europske unije.

Iako se nije uspio susresti s čelnicima pokreta Pet zvjezdica (Movimento Cinque Stelle - M5S ) Beppe Grillom ili internetskim poduzetnikom Gianroberto Casaleggiom, niti s Mateom Salvinijem ili Umberto Bossijem iz Sjeverne Lige za nezavisnost Padanije (Lega Nord - LN), svoj dolazak iskoristio je za uspostavu niz kontakata s europskom populističkom desnicom, ali i za napade na "proimigrantsku politiku" pape Franje.

Iz Italije putuje u Zürich u Švicarsku gdje se susreće s jednom od šefova njemačke ultradesne političke stranke Alternativa za Njemačku (Alternative fur Deutschland - AfD ), Alice Elisabeth Weidel (inače lezbijke koja je protiv gay brakova, eura, imigracija, itd. ) kojoj nudi svoje usluge u "alternativnim medijima".Po Bannonu, populizam je nužan kao oblik "narodne pobune". On jedini može predstaviti i zastupati "istinsku volju ujedinjenog naroda". Protivnici nisu samo uljezi koji stižu izvana nego i "domaća elita" (izdajnici) koja je sve to dopustila. Zato će populizam biti brana protiv "imigranata, etničkih, religijskih ili seksualnih manjina" i svih onih koji ih protežiraju

U Zürichu drži govor o nužnosti tzv. narodne pobune, što je veoma loše primljeno u Švicarskoj koja kao tradicionalno stabilna država ne gleda sa simpatijama na zagovornike ekstremnih politika. Bannon nakon Švicarske odlazi u Francusku.

U Lilleu se sastaje s Marine Le Pen i sudjeluje na skupovima njenog desničarskog Nacionalnog Fronta (Front National) koji je doživio poraz (13.8 %) na francuskim izborima 2017. godine (nakon trijumfa na izborima za Europski Parlament 2014. na kojima su osvojili više od 25% glasova i u tom trenutku privremeno postao najsnažnija francuska politička snaga). 

Sada ih je Bannon uvjeravao da je budućnost tek pred njima jer "euro neće preživjeti. Sve je u rukama građana. Populistički val je počeo jer je povijest na našoj strani". Po njemu budućnost je na strani radikalno desnih populističkih desnih snaga. Zato je uvjeravao Le Pen i članove Front National kako svoj rasizam i ksenofobiju trebaju s ponosom nositi "poput zlatne medalje", to jest "kao obilježje časti". Po njemu, u ovom stoljeću bitka se više neće voditi između političke desnice i ljevice nego između "nacionalista" i "globalista".

Zanimljivo je kako se danas u Hrvatskoj liberalni krugovi i ljevica napadaju za tzv. nadnacionalnost, "izdajnički univerzalizam" pa, u tom smislu, i za posebnu vrstu nedostatka osjećaja za "naše", "autohtono", nacionalno-  iza čega se na kraju, po njima, ne krije ništa drugo negoli sumnjivi uvozni globalizam.

Politički, medijski, kulturološki, itd. "rat" koji se ovih dana u Hrvatskoj vodi oko Istanbulske konvencije samo potvrđuje to ksenofobično-konzervativno udaranje u tobože prave nacionalne domoljubne talambase. Zorno nam pokazuje kolika se količina iracionalnosti i nepopravljive ignorancije razlila kompletnom "Lijepom Našom" i to s vrlo visokih, utjecajnih i društveno moćnih mjesta i pozicija.Sergio Muñoz Bala zato s pravom kaže kako je Steve Bannon zasad pravi populista, ali i ozbiljni "aspirant na fašizam" - što nam puno govori i o stanju i koncentraciji nezadovoljstva u suvremenoj ljudskoj zajednici

Sve se to obavilo neizbježnom dimom zavjesom tobožnje "obrane" kršćanskih vrijednosti ovog podneblja, svetih vrijednosti "obitelji", "naših temelja" i svih drugih mogućih čuda koja su uvijek neizbježna popratna pojava nametanja klerikalnog kulturološkog i svakog drugog desnog, radikalno konzervativnog društvenog obrasca, kao nečeg tobože samorazumljivog i Hrvatima imanentnog. Tako se živahan radikalni konzervatizam ponovo kod nas (uvijek nanovo) prodaje sveopćem populusu kao tobožnji zadnji "modni krik" suvremenog domoljublja. O tempora o mores!

Europska unija je stoga jedan od prirodnih neprijatelja naših nacionalnih kampanelista. Za Bannona, kao i za naše domaće uspaničene tradicionalno-konzervativne umove koji se boje bilo kakvih europskih ili ne daj Bože svjetskih "otvorenih vrata", jer bi nastali propuh možda mogao ugasiti sve teže održivu vatru njihovih malenih zadimljenih rodnogrudnih ognjišta (a koju su naši preci tako mukotrpno i usprkos svemu i svima održavali i održali u svojim skromnim, ali toplim "nacionalnim kućama").

I sada tu upada nekakva "rodna ideologija" kao gotovo đavoliji import izvana. Ona je bauk koji se prepoznaje svugdje, a ponajviše tamo gdje je nema. Zato Bannonov glas za mnoge domaće konzervativne uši tako milo zvuči - kao jedva dočekana politička melodija jer Bannon bez ikakve dileme tvrdi kako je Europska unija veliki "rizik za našu zapadnu civilizaciju".

Najzanimljivije je što se takvi kod nas pozivaju na bilo kakvu “zapadnu civilizaciju” i tepaju sami sebi kako su "zapadnjaci" istovremeno panično zatvarajući svoja rasklimana ognjištarska vrata s odlučnom namjerom da ih ne otvaraju ama baš ničemu i ama baš nikom stranom, "tuđem", neznanom i nepoznatom, zaogrćući se svojim spasonosnim toplim domaćim nacionalnim gunjem kojim su se još zaogrtali i naši šukundjedovi.Danas se grčka radikalno desna stranka Zlatna Zora poziva upravo na Evolu, isto kao i mađarska nacionalistička stranka Jobbik. Za poznatog rasističkog antiimigranta i supremacista ("bijelog nacionalističkog lidera") Richarda Spencera: "Julius Evola je jedan od najfascinantnijih ljudi 20-og stoljeća

Oni možda nikada i nisu čuli za Steva Bannona, ali se svejedno slažu s njim kada on kaže da je Europska unija opasna zato jer ona "razvodnjuje nacionalni identitet" za što je posebno kriva europska "granična politika" - pa su, konzekventno tome, europske granice postale porozne što je omogućilo da Islam izvrši invaziju na Zapad.

Po Bannonu, populizam je nužan kao oblik "narodne pobune". On jedini može predstaviti i zastupati "istinsku volju ujedinjenog naroda". Protivnici nisu samo uljezi koji stižu izvana nego i "domaća elita" (izdajnici) koja je sve to dopustila. Zato će populizam biti brana protiv "imigranata, etničkih, religijskih ili seksualnih manjina" i svih onih koji ih protežiraju.

I Bannonu se Istanbulska konvencija ne sviđa. Niti malo! Zato su populističke vlade nužnost. One, po njemu, već postoje "od Baltika pa do Egejskog mora", ali ne postoje ondje gdje se po njemu nalazi prava Zapadna Europa. I to je nužno što prije izmijeniti.

Da li se "banonizam" (i svi oni koji slično misle) približava fašizmu ? Što je to slično i Bannonovom konceptu društva i fašizmu? To su sigurno : ekstremni nacionalizam, kult karizmatičnog lidera, prezir prema demokratskim institucijama, ali i prema tradicionalnim komunikacijskim sredstvima i tradicionalnim medijima, demonizacija imigranata, ksenofobija…itd.

Naravno, povijesno gledajući, "pravi" fašizam je bio Mussolinijev model korporativnog društva dok je Hitler otac nacizma - ali se ta podjela (i razlika) u svakodnevnom korištenju pojma fašizam u međuvremenu izgubila. I Mussolinijev i Hitlerov "društveni model" počeli su kao populistički pokreti koji su "prirodnim putem" završili u fašizmu.

Masa je preduvjet za postojanje tih pokreta, iako Mussolini bez problema mačistički primitivno uvredljivo tvrdi kako je "masa kao i žena - stvorena da je silujete". Talijanski fašizam je po nekima svojevrsna vrsta "pobune provincije", ali ne treba u fašizmu nikako zanemariti niti ono što se u Italiji nazivalo "trincherocrazia", odnosno "aristokracija rovova" (udruge nezadovoljnih ratnih veteran, branitelja… koji traže izvanredna prava) ili u Njemačkoj "freikorpsa" i njihove uloge u svim tim procesima.

Naravno da se iskustva tadašnje Italije ili Njemačke ne mogu primijeniti niti komparirati s današnjim svijetom, ali određene relacije ne treba zaboravljati. Zato uvijek moramo imati na umu kako su najveća prepreka za mogućnost uspostave bilo kakvog totalitarnog sustava: stalno jačanje i produbljivanje demokracije, smanjenje nejednakosti među ljudima (koja nikada nije bila veća u raspodjeli bogatstva nikad bogatijeg Svijeta ), smanjenja pogoršanja životnih uvjeta pripadnika zajednice, osiguranje dostojanstvene zarade za rad, dostojnu starost i pristojne mirovine, jačanje brige o ugroženima i uvjetima života građana, respekt različitosti, ali i respekt institucija koje moraju biti očišćene od korupcije, razvoj suvremenog obrazovanja dostupnog svima, osiguranje demokratičnosti izbornih procesa, osiguravanje stabilnih i slobodnih sredstava komunikacije, poticanje svih vrsta umjetničkih sloboda, jačanja područja kulture itd.I sada tu upada nekakva "rodna ideologija" kao gotovo đavoliji import izvana. Ona je bauk koji se prepoznaje svugdje, a ponajviše tamo gdje je nema. Zato Bannonov glas za mnoge domaće konzervativne uši tako milo zvuči

Nasuprot stabilnoj demokraciju kao garantu ljudske slobode populizam je sinonim "demokracije u problemu" - a fašizam je krajnja konzekvenca krajnje krize demokracije. Sergio Muñoz Bala zato s pravom kaže kako je Steve Bannon zasad pravi populista, ali i ozbiljni "aspirant na fašizam" - što nam puno govori i o stanju i koncentraciji nezadovoljstva u suvremenoj ljudskoj zajednici.

Nažalost, "novi svjetski nered" pogoduje mnogim lošim stvarima. Jason Horowitz je prošle godine pisao u New York Timesu, upozoravajući kako tadašnji "ideološki guru predsjednika Trumpa" veliča inače ne tako poznatog (izvan fašističkih i ekstremno desnih krugova) talijanskog mislioca Juliusa Evolu koji je svojevremeno bio ljubimac Mussolinija, a kasnije 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća (umro 1974. godine) inspirirao talijanske post-fašističke teroriste.

Zanimljivo da je Bannon citirao Evolu kada 2014. sudjeluje na jednoj konferenciji održanoj u Vatikanu na kojoj je govorio o populizmu, islamu i kapitalizmu. Engleski povjesničar Mark Sedgwick, jedan od vodećih znanstvenika, specijalista za tradicionalizam, islam i terorizam s Arhus University u Danskoj je tom prilikom izjavio: "Činjenica da je Bannon uopće čuo za Evolu je znakovita."Bannona nikako ne treba podcijeniti. Objektivni analitičari smatraju kako je njegova kampanja za Trumpa bila briljantna

Danas se grčka radikalno desna stranka Zlatna Zora poziva upravo na Evolu, isto kao i mađarska nacionalistička stranka Jobbik. Za poznatog rasističkog antiimigranta i supremacista ("bijelog nacionalističkog lidera") Richarda Spencera: "Julius Evola je jedan od najfascinantnijih ljudi 20-og stoljeća". Svima njima Biblija je Evolina knjiga iz 1934.godine - Pobuna protiv modernog svijeta.

Bannon je upravo izrazio želju da se još sastane i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Zar nije živo čudo kako taj desničarski guru još uvijek nije stigao i u Hrvatsku, svojim istomišljenicima u goste! A možda ćemo na to čekati kraće nego što smo i mislili.

<
Vezane vijesti