Foto: arhiva SABA RHFoto: arhiva SABA RHPovodom obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja Zagreba i pobjede nad silama nacifašizma održat će se nekoliko višednevnih edukativnih, svečanih i zabavnih manifestacija.

Program obilježavanja započinje u 12 sati, 5. svibnja s otvorenjem izložbe Oslobođenje Zagreba u holu Gradskog poglavarstva (Trg Stjepana Radića 1), u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZUABA). Istog dana, u 17 sati, Mreža antifašistkinja Zagreba i Centar za ženske studije, organiziraju tematsku šetnju gradom, u sklopu projekta Ženski antifašistički Zagreb, koja će započeti na adresi Dolac 8. Osim što ćete imati priliku sudjelovati u šetnji, od 20 sati, u napuštenom prostoru trgovine Perlica (Zvonimirova 42), možete pogledati izložbu Oslobođenje Zagreba, bilješke za rekonstrukciju

Idućeg dana, 6. svibnja, održat će se tribina Zagreb u NOB-u, u 10 sati u sklopu Tribina Grada Zagreba (Kaptol 27A), u organizaciji ZUABA. Također istog dana, u 19 sati, MAZ će u ulici Pavla Hatza 16, ugostiti povjesničara Milana Radovanovića, koji će predstaviti knjigu Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944. i govoriti o povijesnom značenju oslobođenja Beograda u jesen 1944. godine.

Na sam dan oslobođenja, 8. svibnja, na Grobnici narodnih heroja na Mirogoju odat će se počast borcima Narodnooslobodilačkog rata te će se položiti cvijeće na Partizanskom groblju u 9 sati. Nakon toga, u 11 sati, održat će se Svečana zajednička sjednica Gradske Skupštine Grada Zagreba, Skupštine Zagrebačke županije, Uprave Grada Zagreba i uzvanika u Starogradskoj vijećnici.

Nakon svečanih i edukativnih dijelova programa, pokraj Močvare, na Trnjanskom nasipu, ekipa iz kolektiva Graffiti na gradele napravit će mural Oslobođenje, te će se dijeliti novi broj časopisa Nepokoreni grad. Osim toga održat će se radionica političkog plakata This Town Needs Posters. Nešto kasnije, oko 19 i 30 sati, palit će se krijes uz glazbenu pratnju zborova Čipkice, Hor, Le Zbor i Praksa.

Zahvaljujući entuzijazmu MAZ-a Torpedo Syndicate Zagreb od 22 sata, u klubu Močvara, odvijat će se šesti Antifa night na kojem će nastupiti Oi Polloi, Red Union, Gypsy Mafia, Fetbojsi i Nature Boys.

U organizaciji MAZ-ovog dijela programa sudjeluju srodne organizacije, radnice i radnici, studenti i studentice i nezaposleni i nezaposlene s ciljem skretanja pozornosti na često zaboravljene tekovine proizašle iz antifašističke borbe kao i potrebu svakodnevnog organiziranog suprotstavljanja fašizmu koji se ponovo valja našim ulicama.

Više informacija o samom programu povodom 70. godišnjice oslobođenja pogledajte ovdje

<
Vezane vijesti