Foto: PixabayFoto: PixabayNeformalna inicijativa udruga i pojedinaca Survivor2020, među njima i Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, obilježila je danas Svjetski dan socijalne pravde prosvjednom akcijom na Markovu trgu kako bi ukazali na nepovoljan položaj osoba s invaliditetom i apelirali na Vladu da što prije donese Nacionalnu strategiju za razvoj civilnog društva. Već četiri godine udruge bez rezultata apeliraju na Vladu na donošenje strategije, ključnog dokumenta za transparentni proces programiranja natječaja.

Senada Halilčević iz Udruge za samozastupanje ukazala je na socijalnu deprivaciju osoba s invaliditetom, osuđenost na život u siromaštvu, lošu deinstitucionalizaciju, te poticanje širenja udomiteljstva odraslih osoba koje ne postoji nigdje u Europi, nego samo u Hrvatskoj. Manipulacije imovinom osoba pod skrbništvom još je jedan od aspekata produbljivanja siromaštva osoba koje su ionako u nepovoljnom položaju.

Nikola Tadić iz Saveza udruga za autizam ukazao je da su roditelji djece s poteškoćama u razvoju organizirani u udruge iscrpljeni jer su jedini pružatelji informacija na terenu i pružatelji socijalnih usluga. Za rad svojih organizacija financiranje priskrbljuju sami, a sustav ih tu koči i dodatno administrativno iscrpljuje.

Iva Jovović iz Udruge za unapređenje kvalitete življenja LET i članica Odbora za praćenje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali ukazala je da kada članovi udruga na institucionalnom nivou sudjeluju u određenim tijelima stišava im se glas kada ukazuju na poteškoće u provedbi. Njeguje se atmosfera nepovjerenja i neprijateljstva prema udrugama. Provodeći europske projekte udruge uvoze sredstva u Hrvatsku, provode aktivnosti u Hrvatskoj i za to plaćaju poreze i prireze.Nikola Tadić iz Saveza udruga za autizam ukazao je da su roditelji djece s poteškoćama u razvoju organizirani u udruge iscrpljeni jer su jedini pružatelji informacija na terenu i pružatelji socijalnih usluga. Za rad svojih organizacija financiranje priskrbljuju sami, a sustav ih tu koči i dodatno
administrativno iscrpljuje

Inicijativa udruga i pojedinaca Survivor2020 zatražila je od Vlade da podrži prijedlog Europskog parlamenta i glasa za povećanje proračuna programa Prava i vrijednosti u Vijeću EU u iznosu od 1,83 milijardi eura za cijelu Europsku uniju.

"Program Prava i vrijednosti može biti učinkovit instrument podrške organizacijama civilnog društva koje promiču i štite europske vrijednosti na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. On može ojačati imunološki sustav naše demokracije i pomoći nam zaštititi prava naših sugrađana", istaknuli su na današnjoj akciji.

Inicijativu Survivor2020 podržavaju Centar udruga za autizam, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, CROSOL, Društvo za oblikovanje održivog razvoja- DOOR, Dugine obitelji, Forum za slobodu odgoja, Gong, Inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom, Institut za razvoj tržišta rada, Kolektiv za lokalni razvoj - Kolor, KURZIV - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Mreža mladih Hrvatske, ODRAZ - Održivi razvoj zajednice, Otvorena medijska grupacija RCT Zagreb – Rehabilitacijski centar za stres i traumu, RODA - Roditelji u akciji, Taekwondo klub Čigra, Udruga BIOM, Udruga Oaza – Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene, Udruga Terra, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Udruga za samozastupanje, Udruge LET, Volonterski centar Osijek, Zelena akcija.

Ključne riječi: civilno društvo, Vlada, novac, natječaji, udruge
<
Vezane vijesti