srdjjenas_lazareti.jpgIsteklo je važenje studije utjecaja na okoliš za Srđ! Izjave predstavnika Razvoj golfa i gradonačelnika Vlahušića kako će uskoro zatražiti lokacijsku dozvolu i krenuti s projektom rekonstrukcije tvrđave Imperijal očajnički su potezi koji negiraju pravno nepovoljno stanje u kojem se Razvoj golf našao. Takvim izjavama se ovu Vlahušiću dragu tvrtku nastoji ostaviti u igri ne bi li bila u prilici utjecati na neke sljedeće izmjene prostornih planova.

Kada je u travnju 2013. godine, uoči lokalnog referenduma o Srđu, ministar Zmajlović potpisao rješenje o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš za Srđ, izgledalo je da je tvrtka Razvoj golf d.o.o. postigla značajan uspjeh. Inicijativa Srđ je naš najavila je pravnu borbu i skupa s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA) i Zelenom akcijom pokrenula je protiv tog rješenja upravnu tužbu. Uslijedio je i dubrovački referendum, gdje većina od 84 posto, tj. 10 000 od 12 500 izašlih građana nije bila dovoljna da se referendumom prijedlog urbanističkog plana odbaci. (Usporedbe radi, Andro Vlahušić je nedavno na lokalnim izborima dobio 9 500 glasova što je bilo dovoljno da postane gradonačelnik i da na upravljanje dobije proSrđ ostaje centralno političko pitanje o kojem će se u Dubrovniku i dalje lomiti koplja i brusiti vjerodostojnost političara i instrumenti pravne državeračun od 400 milijuna kuna.)

Nakon referenduma i lokalnih izbora 2013. godine tvrtka Razvoj golf uspjela je u Gradskom vijeću grada Dubrovnika okupiti koaliciju SDP-a, HDZ-a, HNS-a, HSP AS-a, i DDS-a, propagandno nazvanu Dubrovački dogovor, koja je izglasala UPU za plato Srđa suprotno referendumskoj volji 10 000 stanovnika Dubrovnika. Time je direktnim pogodovanjem osigurala smještaj svih 249 vila i 400 apartmana baš na onaj dio čestica zemljišta na Srđu koje su u vlasništvu Razvoj golfa.

Najave supruge investitora, gđe Maje Brinar kako će bageri na Srđ već na proljeće 2014. nisu se ispunile, štoviše zaredale su velike pravne komplikacije za nesuđene trgovce nekretninama na Srđu. Za gradonačelnika Vlahušića, ministricu Anku Mrak Taritaš i ministra Zmajlovića koji su u više navrata tvrdili da je s prostorno planskom dokumentacijom za golf resort na Srđu sve u redu, uslijedio je u studenom 2014. godine hladan tuš. Viši upravni sud je, nakon više od osam godina čekanja na presudu, ukinuo odluku povjerenika Sanaderove vlade Želimira Bosnića kojom su nezakonito donesene Izmjene Prostornog plana uređenja Dubrovačko–neretvanske županije iz 2006. godine. Tim nezakonitim izmjenama obuhvat golf resorta povećan je sa 100 na 310 ha te je ukidanjem te odluke golf resort došao u sivu zonu gdje se nakon ukidanja odluke o povećanju njegovog obuhvata nikakav dokument za potrebe tog projekta ne može izdati.

U međuvremenu su protekle dvije godine, koliko po zakonu vrijedi to rješenje, te sada, sve kad bi i htio, Zmajlović nema zakonskog uporišta u važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji da Razvoj golfu produži njegovu valjanost za još dvije godine, što je Razvoj golf zatražio. Na to su ga Rezultati dubrovačkog referenduma kao i blamaža političkih stranaka koje su radi podrške ovom nezakonitom nekretninskom projektu stupile u neprincipijelnu koaliciju nazvanu "Dubrovački dogovor" pokazuju da podršku javnosti ovaj projekt nikad nije ni imao, usprkos propagandnim bajkama o blagodatima golfaovog tjedna predstavkom upozorili članovi inicijative Srđ je naš i Zelene akcije. Idejna rješenja koja su se u Studiji razmatrala i koja su na koncu prihvaćena, podrazumijevala su golf resort koji se prostire na 310 ha. Taj obuhvat više jednostavno nije u skladu s prostornim planom Županije.

Na to je javnost i Dubrovačko-neretvansku županiju i upozorila ministrica Anka Mrak Taritaš, ustvrdivši da se, sve dok se ne donesu nove izmjene županijskog prostornog plana kojima bi se konačno, na zakonski valjan način kroz županijsku skupštinu, odredbe prostornog plana uskladile s odlukom suda, nikakvi podzakonski akti, lokacijske i građevinske dozvole za ovaj projekt ne mogu izdati. Velika je odgovornost sada na Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja mora provesti aktualne izmjene prostornog plana i u njima odrediti želi li stati iza dogovora koje je Razvoj golf imao s premijerom Sanaderom, ili uvažiti stavove arhitektonsko-urbanističke struke i većine građana izražene na referendumu.

Najavi Razvoj golfa kako će zatražiti lokacijsku dozvolu i pristupiti obnovi tvrđave Imperijal usprotivila se koordinacija dubrovačkih branitelja, a na idejno rješenje projekta kojim bi se Muzej Domovinskog rata trebao izmjestiti iz središta tvrđave, gdje je planiran koncesijskim ugovorom, u njen zapadni dio, protive se kustosi muzeja zahvaljujući čijoj je upornosti i entuzijazmu ovaj muzej, golferima i Vlahušiću usprkos, nastavio djelovati u nemogućim uvjetima. Štoviše, zapadni bastion tvrđave je i dalje imovinski-pravno nesređen, tvrtka Odašiljači i veze nije spremna ukloniti se s tvrđave radi golfera, a pogotovo nije spremna platiti troškove izmještanja repetitora i instalirane opreme.

Stoga su izjave predstavnika Razvoj golfa i gradonačelnika Vlahušića kako će uskoro zatražiti lokacijsku dozvolu i krenuti s projektom rekonstrukcije tvrđave Imperijal očajnički potezi koji negiraju pravno nepovoljno stanje u kojem se Razvoj golf našao. Takvim izjavama se ovu Vlahušiću dragu tvrtku nastoji ostaviti u igri ne bi li bila u prilici utjecati na neke sljedeće izmjene prostornih planova. Vremena kada je mig Ive Sanadera mogao promijeniti prostorne planove daleko su za nama. Rezultati dubrovačkog referenduma kao i blamaža političkih stranaka koje su radi podrške ovom nezakonitom nekretninskom projektu stupile u neprincipijelnu koaliciju nazvanu Dubrovački dogovor pokazuju da podršku javnosti ovaj projekt nikad nije ni imao, usprkos propagandnim bajkama o blagodatima golfa kojima su javnost pokušavale izmanipulirati medijske agencije Krešimira Macana i Ankice Mamić.

Radi ovog se projekta na Srđu Dubrovnik našao u situaciji da mu prijeti stavljanje na listu ugroženih spomenika svjetske baštine. Zahtjevi koje je pred Ministarstvo kulture postavio UNESCO tj. Svjetski odbor za baštinu u Dohi u lipnju 2014. nisu ispunjeni. Na smanjenje broja posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima na optimalnu i održivu brojku ili na zamrzavanje aktivnosti vezanih uz projekt na Srđu dok se ne napravi zatražena Studija utjecaja izgradnje golf resorta na svjetsku baštinu, Vlahušić ni ne pomišlja.

Srđ tako ostaje centralno političko pitanje o kojem će se u Dubrovniku i dalje lomiti koplja i brusiti vjerodostojnost političara i instrumenti pravne države koja nije bila spremna još 2006. godine počistiti kriminal vezan uz ovaj projekt.


Đuro Capor, autor ovoga priloga, koordinator je inicijative Srđ je naš. (op. ur.)

<
Vezane vijesti