Foto: RodaFoto: RodaRoda kojoj je trebala pomoć, slikovnica namijenjena obiteljima čija su djeca rođena iz postupaka medicinski potpomognute oplodnje (MPO), najnovija je crowdfunding kampanja udruge Roda. Kampanja za prvu hrvatsku slikovnicu o temi MPO krenula je 5. studenoga i u samo dva dana prikupila je 45% od ukupno 4850 USD koliko je potrebno za izradu i tisak slikovnice.

Ova kampanja dio je aktivnosti koje Roda provodi u sklopu Europskog tjedna (ne)plodnosti koji se obilježava od 5. do 11. studenoga diljem Europe. Preko 25 milijuna europskih građana suočeno je s neplodnošću, a u svijetu je rođeno preko 8 milijuna ljudi iz postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Ovogodišnji tjedan (ne)plodnosti u rođendanskom je ozračju. "Okrugle" rođendane slavi prva beba rođena iz postupka izvantjelesne oplodnje (IVF) Louise Brown iz Britanije, (40. rođendan), ali i prvo dijete rođeno iz postupka IVF-a u Hrvatskoj, Robert Veriga (35. rođendan). Robert je prepoznao važnost slikovnice o MPO te je iskazao podršku u promotivnom filmu kampanje.

Neplodnost i medicinski potpomognuta oplodnja često su komplicirane teme i roditeljima je izazovno objašnjavati djeci nepoznate pojmove, medicinske postupke i dijagnoze. Slikovnica Roda kojoj je trebala pomoć roditeljima nudi način kako razgovarati o ovoj temi u vidu vesele, razumljive i djeci bliske slikovnice. No, ova knjiga nije samo za djecu koja su rođena nakon postupka medicinski potpomognute oplodnje već je i za njihove bližnje, prijatelje i djecu općenito.

Djeca su po naravi znatiželjna i uz ovu slikovnicu postat će im lakše razumjeti da djeca koja su rođena iz MPO postupka jednaka drugoj djeci. Kada ih od malih nogu učimo da postoje različiti načini da postanemo roditelji, ta činjenica postaje normalan dio njihovih života. Time ih osnažujemo da se nose s mogućim izazovima i situacijama koje MPO teme mogu donijeti.

Slikovnica se trenutno može naručiti isključivo preko crowdfunding kampanje na Indiegogo-u i to u ograničenoj količini budući da će se većina slikovnica donirati vrtićima i knjižnicama diljem Hrvatske.

Ključne riječi: djeca, crowdfunding, RODA
<
Vezane vijesti