kk_barut_online_video_arhiv.jpgKino klub Barut je odlučio da pokrene otvoreni i javno dostupni online arhiv video materijala o privatizaciji i radničkim borbama na prostoru bivše Jugoslavije.

Pokretanje arhiva je najavio Tadej Kurepa, član kolektiva KK Barut na online tribini Kulturno pamćenje društvenih borbi, koja je održana 18. decembra 2020. u organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

“Online arhiv koji stvaramo će na jednom mestu sakupiti svedočanstva i snimke o privatizaciji, organizovanim radničkim akcijama, štrajkovima, kao i intervjue i video materijale o sličnim povezanim događajima”, najavio je Kurepa i pozvao sve zainteresovane da se jave i daju svoj doprinos stvaranju ovog važnog video arhiva. 

Ovaj projekat vodi istraživačica Marija Zurnić koja je govoreći o motivaciji KK Barut istakla, “Cilj nam je da ovim arhivom povežemo iskustva savremene istorije sa društvenim previranjima bliske budućnosti i tako pružimo podršku društvenim pokretima i inicijativama u artikulisanju otpora neoliberalnom prekrajanju svetske i regionalne stvarnosti.” 

Arhiv će, kao važan resurs za istraživanje i edukaciju, biti javno dostupan na Internetu i besplatan za korišćenje. 

Zainteresovani mogu kontaktirati KK Barut mejlom na kinobarut@gmail.com ili preko FB stranice Kino klub Barut.

Ključne riječi: radnička prava, radnička borba
<
Vezane vijesti