Foto: I.P.Foto: I.P.Veliki prosvjed u Zagrebu - novinari će svoju profesiju nastaviti braniti i dalje.

Više tisuća ljudi okupilo se danas ispred Hrvatskog novinarskog doma i marširalo ulicama Zagreba, do Trga sv. Marka. Stalo im je do novinarstva.

Sloboda novinarstva i sloboda govora ozbiljno su ugrožene – brojnim tužbama, političkim pritiscima, prijetnjama, zahtjevima oglašivača, ugrožavanjem profesionalnih prava, nepoštivanjem zakona, ali i lošim zakonskim okvirom, izostankom medijske politike....Zahtjevi koji su danas izneseni zahtjevi su napadane i na sve moguće načine ušutkivane, ali još uvijek ponosne i glasne novinarske zajednice. "Smatramo ih ujedno i zahtjevima cijele javnosti. Jer je pošteno novinarstvo potreba i pravo svih", zaključak je s prosvjeda

"Ovo nije samo pitanje nas novinara već pitanje svih građana i građanki Hrvatske", istaknuo je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

"Novinarstvo je javno dobro koje ne smije služiti samo nekima. Za Ministarstvo kulture stanje u našoj struci je normalno. Kao da ne živimo u istoj zemlji, kao da ne živimo u državi u kojoj se novinari proganjaju. Pa ovdje i Sveučilište, koje također financiramo javnim novcem, kao i HRT, vodi križarski rat protiv novinarstva na sramotu Hrvatske i cijele Europske unije", poručio je okupljenima Zovko.

Prosvjedna povorka zastajala je ispred Ministarstva kulture, Rektorata Sveučilišta i Gradske skupštine, da bi se u konačnici zaustavila na Trgu sv. Marka. Predstavnici vodstva HND-a tamo su pročitali osam zahtjeva upućenih premijeru Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi.

Zahtjevi su sljedeći:

1. Prekinite zloupotrebu sudskih tužbi kao sredstvo pritiska na novinare

2. Zakonom zaštite novinare koji javno upozore na pritiske kojima su izloženi

3. Osigurajte depolitizaciju Vijeća za elektroničke medije

4. Razriješite vodstvo javne radio televizije i hitno izmijeniti Zakon o HRT-u

5. Osigurajte provedbu Zakona o medijima i provedbu Statuta medija

6. Onemogućite lokalnim šerifima uzurpaciju medija

7. Pronađite i procesuirajte nasilnike i napadače na novinare

8. Uvedite javne potpore za kvalitetno novinarstvo

Nakon pročitanih zahtjeva, Zovko je ušao u zgradu Vlade i dežurnim službenicima predao novinarske zahtjeve, a pri izlasku iz Vlade kazao je da Vlada mora ozbiljno shvatiti novinare i njihove zahtjeve.Prosvjedna povorka zastajala je ispred Ministarstva kulture, Rektorata Sveučilišta i Gradske skupštine, da bi se u konačnici zaustavila na Trgu sv. Marka

"Osim Vladi, mi ćemo se ovih dana obratiti i Europskom parlamentu, Europskoj komisiji, Vijeću Europe, Svjetskoj i europskoj federaciji novinara. Ova naša priča neće trajati samo dva, tri dana. Mi ćemo našu profesiju nastaviti braniti i dalje", kazao je Zovko istaknuvši kako se traži i povlačenje svih 36 tužbi koje je HRT podignuo protiv novinara i ostalih medija.

Podsjetio je kako je stanje neodrživo i kako je na djelu je istinsko uništenje profesije. "Imamo 1163 tužbe protiv novinara, poražavajući je to podatak, sramota je to ove zemlje. Mi smo zemlja koja je rekorder po broju tužbi protiv novinara i zato nećemo stati", objasnio je.HND zahtijeva da se prekine zloupotreba sudskih tužbi kao sredstva pritiska na novinare, a od Vlade traži hitnu izmjenu zakona koje će takve zloupotrebe onemogućiti

HND zahtijeva da se prekine zloupotreba sudskih tužbi kao sredstva pritiska na novinare, a od Vlade traži hitnu izmjenu zakona koje će takve zloupotrebe onemogućiti. 

U prosvjednoj povorci bili su i kolege novinari i novinarke iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Njemačke... Zahtjevi koji su danas izneseni zahtjevi su napadane i na sve moguće načine ušutkivane, ali još uvijek ponosne i glasne novinarske zajednice.

"Smatramo ih ujedno i zahtjevima cijele javnosti. Jer je pošteno novinarstvo potreba i pravo svih", zaključak je s prosvjeda.

Ključne riječi: HRT, Cenzura, hnd, mediji, sloboda medija, novinarstvo
<
Vezane vijesti