Foto: PixabayFoto: PixabayDrugačiji pogled na vijesti i događaje oko nas kroz haiku za H-Alter ispisuje Mun Tzu (opreka umjetniku ratovanja Sunu), s željom da nas usmjeri prema neciničnoj svevažnosti svakodnevice. "Novim Zagrebom/nitko sad ne prolazi/gori plastika."

O haiku poeziji Vladimir Devidé, matematičar i japanolog, vrsni poznavatelj i ljubitelj haiku poezije piše: "Haiku poezija rasterećena je patetike, ne poznaje cinizam, u njoj nema preuveličavanja niti umanjivanja važnosti onoga o čemu se govori. Sve je važno, bilo veliko ili malo, obično ili neobično. Sve ima svoje mjesto, svoj trenutak."

Drugačiji pogled na vijesti i događaje oko nas kroz haiku za H-Alter ispisuje Mun Tzu (opreka umjetniku ratovanja Sunu), s željom da nas usmjeri prema neciničnoj svevažnosti svakodnevice. Prijašnje haikue Mun Tzua pročitajte ovdje.

 

Novim Zagrebom
nitko sad ne prolazi
gori plastika

 

Prošli tjedan izbio je požar na Jakuševcu. Zelena akcija zatražila je tada da Grad Zagreb, ali i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, preuzmu odgovornost za požar na Jakuševcu i ugrožavanje zdravlja građana i građanki.

 

Maleni korak
nevidljiv dok gledamo
u puni Mjesec

 

U srpnju je obilježeno 50 godina od trenutka kada su astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin zakoračili iz malog lunarnog modula na površinu Mjeseca. Apollo 11 bila je deveta od ukupno 14 misija u tom programu.

 

Udarac zvona
dodir rukavicama
kontakt očima

 

Mladi ruski boksač Maksim Dadašev preminuo je od posljedica krvarenja na mozgu, nakon brutalnog boksačkog meča u kojem je primio velik broj udaraca u glavu. Svega nekoliko dana kasnije, još jedan mladi boksač, Hugo Santillanpreminuo je od posljedica ozljeda zadobivenih u dvoboju protiv urugvajskog prvaka Eduarda Javiera Abreua.
Foto: Pixabay Foto: Pixabay

 

Već znaju šumu,
grm, ptice i palicu,
policijski ples

 

BBC je prije nekoliko dana objavio videoreportažu pod naslovom "Pretučeni i opljačkani - Kako hrvatska policija čuva svoje granice"- reportaža počinje snimkom prijelaza Maljevac na hrvatsko-bosanskoj granici, koju pokušavaju prijeći tisuće migranata i izbjeglica. Ali, napominje BBC, mnoge uhite, zlostavljaju i ilegalno protjeraju nazad u Bosnu.

 

Vatra pucketa
makijom tiho juri
čupava mačka

 

Veliki požar buknuo je u subotu na području Dubrave u okolici Šibenika. Ispostavilo se da je požar namjerno izazvan te je privedena osoba koju se sumnjiči da ga je podmetnula.
Ključne riječi: kultura, poezija, migracije, vijesti, haiku, požari
<
Vezane vijesti