kune_novac_budzet_banke_foto_to_copy90354.jpgNakon što se otkrilo da je IKEA u veljači koristila nacionalne porezne sustave i zakonske neusklađenosti kako bi povećala profit i izbjegla platiti jednu milijardu eura poreza, Europska unija usvojila je mjere protiv izbjegavanja plaćanja poreza kako bi se osiguralo da tvrtke plaćaju poreze tamo gdje imaju svoje realne ekonomske aktivnosti. Sada je na pomolu još jedna velika porezna prijevara koju su otkrili zastupnici Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu. Ovoga puta riječ je o Inditexu, španjolskom modnom maloprodajnom divu, koji posluje i u Hrvatskoj.

Inditex je vlasnik popularnih brendova odjeće poput Zare, Pull&Beara i Massimo Duttija

"Danas smo u Europskom parlamentu javno obznanili istraživanje kojim smo otkrili da Inditex nije platio najmanje 585 milijuna eura poreza u razdoblju od 2011. do 2014. godine tako što je koristio agresivne metode izbjegavanja poreza na dobit. Izvješće pokazuje kako velike kompanije poput Inditexa imaju mogućnost same kreirati strukturu poduzeća koja iskorištava najniže porezne stope i manjak harmonizacije poreznog sistema na Europskoj razini", rekao je zastupnik iz redova Zelenih Davor Škrlec.

Istaknuo je kako su istraživanjima detaljno obuhvatili njihova financijska izvješća i otkrili kako je dio njihovog profita prebačen u Nizozemsku preko tzv. "royality payments". Takve vrste uplata vrše se od strane mnogih kompanija kako bi imale pravo korištenja određenog brenda. To je dobro poznat trik mnogim velikim poduzećima koja žele prenijeti profit u zemlje u kojima je porez niži.Inditex je vlasnik popularnih brendova odjeće poput Zare, Pull&Beara i Massimo Dutija

"Građani koji kupuju proizvode od tih kompanija imaju pravo znati hoće li kasnije platiti svoj udio poreza. Informiranje o tome gdje tvrtke zapošljavaju ljude, gdje iskazuju profite i na kraju krajeva, gdje plaćaju porez nije luksuz nego obaveza. Bez porezne transparentnosti kao prvog koraka, multinacionalne kompanije i njihovi porezni savjetnici, zajedno s državama koje odlučuju uključiti se u razornu poreznu politiku, i dalje će se snalaziti nastojeći izbjeći pokušaje suzbijanja izbjegavanja plaćanja poreza. Kao Zeleni protiv toga ćemo se nastaviti boriti i u 2017.-oj godini", zaključio je Škrlec.

Ključne riječi: porezi, europska unija
<
Vezane vijesti