Foto: prtscr ytbFoto: prtscr ytbVijeće za elektroničke medije, na sjednici od 25. travnja, vezano za pritužbu na program Blagoslovljeni tek, Život i zdravlje te Božanstvena komedija prikazan na Laudato TV, usvojilo je zaključak, s pet glasova za i jednom protiv, da se ne radi o kršenju Zakona o elektroničkim medijima. Protiv je bila članica VEM-a Suzana Kunac koja je u izdvojenom mišljenju upozorila kako je riječ o transfobiji voditeljice Nede Aberle, odnosno govoru mržnje.

Vijeće za elektroničke medije, na sjednici od 25. travnja, vezano za pritužbu na program Blagoslovljeni tek, Život i zdravlje te Božanstvena komedija prikazan na Laudato TV, usvojilo je zaključak, s pet glasova za i jednom protiv, da se ne radi o kršenju Zakona o elektroničkim medijima. Protiv je bila članica VEM-a Suzana Kunac koja je u izdvojenom mišljenju upozorila kako je riječ o transfobiji voditeljice Nede Aberle, odnosno govoru mržnje. Ipak, ističe se u zapisniku VEM-a, emisija Život i zdravlje na temu Istanbulske konvencije uputit će se Novinarskom vijeću časti HND-a.

Podsjećamo, o problematici sadržaja na Laudato TV-u, čiji je program financiran iz Fonda za pluralizam medija s više od izdašnih 637 tisuća kuna, pisale su Novosti, gdje je istaknuto kako se financira sadržaj koji je obrnuto proporcionalan namjeni fonda – promociji mizoginije, šovinizma, homofobije i transfobije.

Laudato TV kao specijalizirani katolički nakladnik ima pravo promovirati svoj svjetonazor, no voditelji moraju poštovati Ustav, Zakon o ravnopravnosti spolova i niz konvencija koje je Hrvatska ratificiralaSuzana Kunac, kojoj je očito jedinoj članici VEM-a sporan sadržaj emisije iz prosinca 2017., u svom izdvojenom mišljenju istaknula je da je izjava voditeljice Nede Aberle, pedijatrice po struci, "da se muškarac osjeća žensko, to već graniči s normalom, patologijom, pardon" iskaz transfobije, odnosno govora mržnje.

"Da homoseksualnost nije bolest utvrđuje i Svjetska zdravstvena organizacija još 1990. kao ni svi ostali oblici seksualnog izražavanja i seksualne orijentacije. To je ušlo u Ustav RH, a naravno imamo i Zakon o suzbijanju diskriminacije gdje je to isto definirano. Meni ovo prelazi granicu. Razumijem da će Laudato TV na ovakav način raspravljati o Istanbulskoj konvenciji. Puni su mediji bili različitih opozicijskih mišljenja. Naravno da se s tim ne slažem, ali to je pravo na slobodu izražavanja u javnoj raspravi. Međutim da rod nije znanstvena kategorija je laž, jer postoje i doktorski rodni studij na vrlo uvaženim svjetskim sveučilištima", ističe se u izdvojenom mišljenju Kunac.

Napominje da Laudato TV kao specijalizirani katolički nakladnik ima pravo promovirati svoj svjetonazor, no da voditelji moraju poštovati Ustav, Zakon o ravnopravnosti spolova i niz konvencija koje je Hrvatska ratificirala.

"Kada se emisija gleda u cijelosti prof.dr.sc. Neda Aberle laže kada kaže da je rodna ideologija protuznanstvena, te ne barata činjenicama kada Umjesto priopćenja i apela nakladnicima, možda bi bilo bolje da se VEM, unatoč zalaganju za samoregulaciju, pozabavi onim dijelom medija kojima je proizvodnja mržnje i širenje diskriminatornih ideja dio uređivačke politike i u budućnosti ih ne nagradi s preko pola milijuna kuna, namijenjenih za sadržaj od javnog interesa i promociju ustavnih vrednotadovodi gosta koji kaže moj nećak kad je bio mali je mislio da je Spiderman i skakao je s kauča….. sada isto tako dijete može zamisliti da je žensko, treba pomoći tom djetetu, jel' možda se radi o nekoj patologiji u glavi" što je po meni čista transfobija", navodi se. Kunac nadodaj kako je kontekst cijele emisije transfobičan, homofoban i da se radi o govoru mržnje te napominje da iako je bilo puno rasprave oko Istanbulske konvencije s mnogo različitih glasova, ovakav "transfobičan i homofobičan stav nije nešto što ćete u toj formi vidjeti na drugim medijima, da takav stav sama voditeljica navodi".

"Da takav iskaz ima voditelj bilo kojeg drugog medija, imala bih isti stav, moj stav bi bio da se radi o govoru mržnje i da ovo treba sankcionirati. Radilo se o bilo kome na svijetu, bilo kojem mediju u bilo kojem kontekstu", zaključuje.

No, sankcija za Laudato TV neće biti, osim eventualne osude Novinarskog  vijeća časti, koja u principu nema težinu. Dodatno veselje za ekipu s Laudata TV je činjenica da je na istoj toj sjednici jednoglasno usvojena odluka o pravdanju sredstava Fonda za tu televiziju, odnosno nastavku financiranja sadržaja navedene televizije. 

S obzirom na to da većina članova VEM-a smatra kako se ne radi o neprihvatljivom govoru, odnosno govoru mržnje, podsjetit ćemo na njihovo priopćenje iz siječnja ove godine u kojem navode kako govor mržnje po definiciji Vijeća Europe "podrazumijeva sve oblike izražavanja kojima se šire, raspiruju, potiču ili opravdavaju rasna mržnja, ksenofobija, antisemitizam ili drugi oblici mržnje temeljeni na netoleranciji, uključujući tu i netoleranciju izraženu u obliku agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, te diskriminacija i neprijateljstvo prema manjinama, migrantima i osobama imigrantskog podrijetla". Također navode da je uloga medija promicanje tolerancije i civilizacijskih standarda.

Umjesto priopćenja i apela nakladnicima, možda bi bilo bolje da se VEM, unatoč zalaganju za samoregulaciju, pozabavi onim dijelom medija kojima je proizvodnja mržnje i širenje diskriminatornih ideja dio uređivačke politike i u budućnosti ih ne nagradi s preko pola milijuna kuna, namijenjenih za sadržaj od javnog interesa i promociju ustavnih vrednota.

aem_copy63424.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

 

<
Vezane vijesti