Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaMeđunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), objavila je da su prerađevine crvenog mesa, kao što su hrenovke, salame, šunka, kancerogeni te da mogu uzrokovati rak. "Umjesto relativiziranja štetnosti mesa, hrvatski zdravstveni stručnjaci trebali bi poticati građane na konzumiranje biljnih namirnica", poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Znanstvenici su, na temelju analize više od 800 istraživanja o povezanosti konzumiranja crvenog mesa i mesnih prerađevina i rizika od raka, klasificirali obrađeno meso kao kancerogeno za ljude te naglasili da je to važno za javno zdravlje, s obzirom na velik broj ljudi koji konzumiraju prerađevine crvenog mesa. Time se crveno meso i prerađevine mogu svrstati u skupinu kao što su duhan, azbest i ostale tvari koje uzrokuju rak.Stručnjaci svojim inertnim izjavama ohrabruju građane da ne moraju mijenjati svoje prehrambene i životne navike

"Ova vijest nije novost. Mnoga istraživanja već dugi niz godina upozoravaju na štetnost konzumiranja mesa i ostalih namirnica životinjskog podrijetla. AICR i Svjetski fond za istraživanje raka također su zaključili da redovito konzumiranje čak i malih količina mesnih prerađevina može povećati rizik od raka debeloga crijeva koji je drugi vodeći uzrok smrti od raka u SAD-u, kao i u Hrvatskoj", objašnjava se u priopćenju udruge Prijatelji životinja.

Iz Udruge nisu zadovoljni jer smatraju da je u Hrvatskoj upozorenje WHO-a, vodećeg svjetskog autoriteta za zdravlje, izazvalo polemike te znatnu količinu negiranja i relativiziranja. "Za razliku od svjetskih stručnjaka, u našim medijima oglasili su se zdravstveni stručnjaci koji odmahuju rukom na ovu vijest. Navode da možemo i dalje nastaviti jesti meso jer to su ionako samo preporuke WHO-a, koje nas najprije malo šokiraju, a potom nastavimo živjeti onako kako smo dosad živjeli, i hraniti se jednako nezdravo kao i do sada", ističe se u priopćenju.

Želja im je da umjesto relativiziranja i umanjivanja važnosti tih preporuka, hrvatski zdravstveni stručnjaci pokažu odgovornost prema zdravlju građana i ne propuste priliku da ovim povodom educiraju građane te da istaknu važnost povećanja unosa voća i povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki u prehranu.

"Iako se redovito ističe da su Hrvati predebeli, da se hrane nezdravo i da se premalo kreću, da djeca ne jedu dovoljno porcija voća i povrća dnevno, svejedno se ovakvo važno upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije ne koristi kao prilika za poboljšanje navika nego stručnjaci svojim inertnim izjavama ohrabruju građane da ne moraju mijenjati svoje prehrambene i životne navike", zaključuju Prijatelji životinja.Mnoga istraživanja već dugi niz godina upozoravaju na štetnost konzumiranja mesa i ostalih namirnica životinjskog podrijetla

Dodaju i kako bi proizvodi s namirnicama životinjskog podrijetla trebali imati upozorenja o tome da su kancerogeni i da mogu uzrokovati rak, jednako kao što takva upozorenja postoje na duhanskim proizvodima. 

Sve građane pozivaju da uživaju u veganskoj prehrani, čime izravno pomažu životinjama i planetu, a sebi omogućavaju sigurniju i zdraviju prehranu te time vitalniji i dugovječniji život.

Ključne riječi: zaštita životinja, prehrana
<
Vezane vijesti