J. B. Foster, "Marx's ecology": Za Fostera Marx nije prethodnik antiracionalističke i idealističke ekologije koja naglašava idealne "ekološke vrijednosti", kada nestaju "stvarni historijsko-materijalni predmeti". To je ekologija koja ima čvrsti materijalistički temelj.

"Marx je preteča, 'doista pionir'  ekologije" (B. Clark i J. B. Foster, World Review of Political Economy, 2010, p.142)

S. Butler u časopisu Green Left Weekly 2009. godine ističe da, koliko je sve više  kapitalistička ekonomija promašivala, to su se više  Marxova djela vraćala na liste književnih izdavača. Njemu se čini taj povratak razumljivim, jer  je sasvim jasno da se eksploatacija, rat, glad i siromaštvo ne rješavaju sustavom tržišta, gdje, dodali bismo, vlada bespoštedna jagma za golim profitom. Zato nije nimalo začudno da su učestala djela koja su se opet vratila Marxu, a među najzanimljivijima je svakako  knjiga američkog sociologa J. B. Fostera: Marx's ecology iz 2000. godine. Naročito su značajne pohvale uslijedile od strane poznatih profesora R. Levinsa i R.C. Lewontina sa Harvarda, Crolyn Merchant sa Berekeleya itd. (Monthly Review Press, 2014).

foster.jpg

Ekologiju koja nastavlja izvornu Marxovu misao Foster u svojoj knjizi temelji na pet osnovnih teza koje opširno obrazlaže (21-226) i dobro bi bilo da se hrvatski čitatelji mogu upoznati s tom dosta različitom ekologijom od one koja se, na žalost, u nas prakticira, i koja se čak može smatrati metafizičkom. Dakle, trebalo bi što je prije moguće prevesti tu knjigu!

Ključne riječi: Karl Marx
<
Vezane vijesti