vrdoljak_pinnochio.jpgNakon Glavnog ugovora i prva dva aneksa, H-Alter objavljuje i Anekse 3. i 4. Ugovora sa Spectrumom, za koje Ivan Vrdoljak tvrdi da Hrvatskoj donose zaradu od 31 milijun kuna. Analizira ih Mirela Holy: "Sada, kada su famozni Aneksi 3 i 4 objavljeni, jasno je zašto se HNS i ex ministar u svojem priopćenju nisu pozvali na konkretne odredbe ugovora. Nisu se imali na što pozvati jer su i ovi Aneksi, baš kao i Glavni ugovor i Aneksi 1 i 2 štetni za Hrvatsku i za javni interes."

U Hrvatskoj vječno samo političko muljanje jest.

Kada se političara uhvati s prstima u pekmezu ili lažima od kojih se ne bi posramio ni barun von Münchhausen poseže se za starom, dobro oprobanom metodom za koju svi vjeruju da nikako i nipošto ne može omanuti – spiniranjem. Malo se zamuti voda, medijima i javnosti baci se ničim argumentirana kost, uspostavi se medijska blokada, odnosno ne odgovara se na potpuno utemeljena, argumentirana pitanja, a inače medijski vrlo razigrani i raspjevani političari kao da odjednom polože zavjet šutnje, počnu komunicirati isključivo putem posrednika, ureda za Nadam se da rezultat ovog teksta neće biti nova ex ministrova tvrdnja da sam namjerno ignorirala Anekse 5 i 6 koji Hrvatskoj donose neslućene koristi i bajoslovnu zaraduinformiranje stranke ili glasnogovornika te krenu bježati od kritički raspoloženih medija kao vrag od tamjana. I čekaju dan, dva na novu političku ili drugu aferu kojih u Hrvatskoj, znamo već svi, kronično ne manjka.

I, u većini slučajava, ovakva strategija uspjeva. Ta se strategija s velikim pouzdanjem oslanja na površnost medija, s još većim pouzdanjem na površnost percepcije građana, ali se s najvećim pouzdanjem oslanja (temeljem dosadašnjeg iskustva) na pasivnost i politički uvjetovano postupanje istražnih pravosudnih tijela po sistemu politički senzibilnog daljinskog upravljača.

Sve su to elementi političke jednadžbe koji su vidljivi iz reakcije ex ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i wanna be, a vjerojatno i soon be novog predsjednika HNS-a i njegove dokazano trgovačke stranačke družine. U medijima i javnosti već se, i ne tako tiho, šuška da bi HDZ uskoro mogao svog pohlepnog i ne znam "hoću li piškiti ili kakiti" partnera Most, zamijeniti i promijeniti politički i trgovački daleko iskusnijiim partnerom HNS-om na čijem čelu bi se uskoro mogao/trebao naći upravo Ivan Vrdoljak. A njegovo dosadašnje političko djelovanje je takvo da HDZ-ovci s velikom sigurnošću znaju da u tom (relativno I najvećem biznis amateru potpuno je jasno da je cijeli posao, uključujući Glavni ugovor i sve kasnije Anekse ugovora, na veliku i debelu štetu Republike Hrvatske mladom) političaru mogu pronaći sigurnog partnera koji ih neće iznevjeriti nepotrebnim filozofiranjem na temu politike kao posla u javnom interesu.

Nakon što je na H-Alteru objavljen moj tekst s, rekla bih, prilično detaljnom i argumentiranom analizom sadržaja sudskim putem objavljenog Glavnog ugovora te Aneksa 1 i Aneksa 2 ugovora između tvrtke Spectrum i Ministarstva gospodarstva, ex ministar koji je i potpisao spomenute dokumente "hrabro" se očitovao putem nemuštog i ničim argumentiranog priopćenja HNS-a u kojem je slavodobitno objavio postojanje Aneksa 3 i 4 ugovora sa Spectrumom za koje nitko od zainteresirane javnosti, u koju ubrajam povjerenicu za informiranje, uredništvo H-Altera, a i sebe, nikada prije nije ni čuo, a još manje vidio ili pročitao. Pri tome me ex ministar skriven iza ureda za informiranje stranke optužio da, citiram: "netemeljenim optužbama traži(m) prostor za svoj povratak na političku scenu" time sebi dajući (pre)veliki politički značaj, jer da se napadom na nekog političara želim vratiti na političku scenu izabrala bih neku jaču i veću U članku 2. Aneksa 3 mijenjaju se odredbe iz čl. 19.3. Glavnog ugovora i to na način da, ukoliko MINGO raskine Ugovor sa Spectrumom, Spectrum će, citiram: "... pridržati pravo licenciranja Podataka trećoj strani kako je definirano u Aneksima bez prava podjele dobiti za MINGO."političku zvjerku od ex ministra iz tabora HNS-a.

Elem, prema HNS-u ispada da sam (zlo)namjerno zatajila sadržaje tih aneksa jer su upravo ti aneksi obogatili Hrvatsku za impresivnih 31 milijun kuna. Naravno, ni ex ministar, ni njegova stranka koja je svesrdno stala iza njega, u priopćenju nisu ničime pojasnili što je sadržaj tih dodatnih aneksa koje je upravo ex ministar zatajio javnosti, baš kao što je zatajio postojanje ugovora sa Spectrumom i obmanjivao javnost gotovo tri godine u vezi ovog "fenomenalnog" posla koji će Hrvatsku gotovo preko noći preobraziti u bogatu Norvešku. U HNS-ovom priopćenju se ignorira ključna i neosporna činjenica da taj, tako "dobar posao" za Hrvatsku ipak nije bio besplatan i da je Hrvatska (is)platila Spectrum tako što mu je poklonila više od milijardu dolara vrijedne energetske podatke kako bi ta tvrtka mogla monopolistički trgovati s njima, a prihode od prvih pet prodaja u 100-postotnom iznosu sebi spremiti u džep.

S obzirom da se, za razliku od ex ministra, u djelovanju koristim argumentima, a ne rekla-kazala spin bajkama, citirat ću dijelove HNS-ovog priopćenja kako bih ih mogla usporediti sa sadržajem tek nedavno, prije par dana objavljenih famoznih aneksa 3 i 4 ugovora.

"U tekstu na koji tražite komentar su slučajno ili možda namjerno izostavljeni aneksi 3 i 4 spomenutog ugovora, pa, prije svega, smatramo da bi bilo dobro da ih pogledaju autori tog i svih budućih tekstova na ovu temu, kako analize ne bi nastajale na temelju selektivnih podataka.... Podsjećamo da ugovoreni posao sa Spectrumom nije ništa koštao Republiku Hrvatsku, a država je od njega zaradila 31 milijun kuna (od prodaje Pa zar nije normalno i logčno da ukoliko država prekine Ugovor sa Spectrumom, Spectrum zadržava pravo trgovanja s poklonjenim energetskim podacima (za Jadran), a svu dobit zadržava sebi? novih podataka 15 milijuna i 16 milijuna od prodaje starih podataka). Nadalje, Republika Hrvatska je ovim poslom dobila u vlasništvo vrijedne materijale koji će se koristiti idućih nekoliko desetljeća. Stoga postavljamo pitanje - kako posao u koji je država krenula s nula kuna, dobila vrijedne podatke i zaradila 31 milijun kuna može biti loš posao? Uz sve poštovanje prema kolegici Holy, ne možemo se oteti dojmu da ona neutemeljenim optužbama na račun gospodina Vrdoljaka, koji je korektno radio svoj posao kao ministar, i vraćanjem na stare teme traži prostor za svoj povratak na političku scenu".

O konkretnim argumentima, a u ovom slučaju to su odredbe Aneksa ugovora koji se navode kao da su od vitalnog javnog interesa za Hrvatsku, ni riječi. Umjesto toga, osobne optužbe i bacanje magle. Sada, kada su famozni Aneksi 3 i 4 objavljeni, jasno je i zašto se u priopćenju HNS i ex ministar nisu pozvali na konkretne odredbe ugovora. Nisu se imali na što pozvati jer su i ovi Aneksi, baš kao i Glavni ugovor i Aneks 1 i 2 štetni za Hrvatsku i javni interes.

aneks_3.pdf
Izmjenjeno: 17.03.2016. 09:14
Veličina datoteke: 146,65 kb

aneks_4.pdf
Izmjenjeno: 17.03.2016. 09:14
Veličina datoteke: 240,48 kb

Aneks 3 ugovora sklopljen je 27. lipnja 2014. godine, dakle gotovo godinu dana nakon Glavnog ugovora i nije osobito izdašan brojem članaka, ima tri članaka. Prvim člankom se ukida Aneks broj 2. Podsjetit ću, Aneksom 2. država Spectrumu ustupa energetske podatke s kopna, daje ih im na obradu, interpretaciju i prodaju i to po već utvrđenoj špranci – prihodi od prvih pet prodaja kopnenih podataka u 100-postotnom iznosu pripadaju Spectrumu, svi kasniji dijele se pola pola između Spectruma i države. Definira se i razdoblje ekskluziviteta od 5 godina tijekom kojih Spectrum ima ekskluzivno pravo na prodaju kopnenih energetskih podataka iako u njihovo istraživanje nije uložio ni kunu. No, nemojte se preNije li interesantno da Aneks3  stupa na snagu 24. lipnja 2014. godine, dakle tri dana prije no što je sklopljen?rano poveseliti. U članku 2. Aneksa 3 pojašnjavaju se, odnosno mijenjaju odredbe iz čl. 19.3. Glavnog ugovora i to na način da ukoliko MINGO raskine Ugovor sa Spectrumom, Spectrum će, citiram: "... pridržati pravo licenciranja Podataka trećoj strani kako je definirano u Aneksima bez prava podjele dobiti za MINGO."

Pa nije li ta odredba u apsolutnom i pravom javnom interesu Hrvatske po mjerilima ex ministra Vrdoljaka? Pa zar nije normalno i logčno da ukoliko država prekine Ugovor sa Spectrumom, Spectrum zadržava pravo trgovanja s poklonjenim energetskim podacima (za Jadran), a svu dobit zadržava sebi?

Nadam se da ste shvatili da sam ironična i da takva odredba nipošto nije i ne može ni na koji način biti u javnom interesu. Treći članak famoznog Aneksa 3 se odnosi na podjelu dobiti za prodaju geoloških podataka za more kako je to definirano Aneksom 1. Pa zašto se to onda ponavlja u Aneksom 4. briše se čl. 12 Glavnog ugovora koji definira da projekt suradnje Spectruma i MINGO-a nije joint venture Aneksu 3?  I nije li interesantno da ovaj Aneks stupa na snagu 24. lipnja 2014. godine, dakle tri dana prije no što je Aneks 3 sklopljen? 

Aneks 4 sklopljen je 22. listopada 2014. godine i sklapa se u svrhu "otklanjanja nedoumica u pogledu porezne politike koje bi mogle nastati kao posljedica izvršenja Glavnog ugovora o suradnji te poreznih obaveza stranaka". Nije li zadivljujuća briga Minstarstva gospodarstva za porezne poteškoće Spectruma? Sadržaj ovog Aneksa je nešto izdašniji u tekstu iako ima jednaki broj članaka kao i Aneks 3. U prvom članku Aneksa 4 definira se Opis suradnje (?) i određuje da je predmet Glavnog ugovora o suradnji osnivanje zajedničkog poslovnog pothvata (joint venture), odnosno da će se "zajedničkim poslovnm pothvatom ... smatrati ugovornim aranžmanom kojim dvije ili više stranaka poduzimaju gospodarsku aktivnost koja podliježe zajedničkoj kontroli. Glavnim ugovorom o suradnji svi snimljeni podaci postaju vlasništvom Republike Hrvatske, dok Spectrum preuzima Nije li zadivljujuća briga Minstarstva gospodarstva za porezne poteškoće Spectruma? obavezu investiranja u snimanje i obradu snimljenih podataka, kao i sve troškove promidžbe i prodaje podataka ..." "... te se obvezuje da neće financijski teretiti MINGO za radnje koje su predmet ugovora." Potom se ponavlja da Spectrum zadržava pravo na prvih "pet paketa podataka uz zadržavanje 100 posto iznosa naknade od prodaje u svrhu povrata svojih troškova, a za svaku narednu prodaju pravo na 50 posto iznosa naknade od prodaje dok je MINGO preuzeo obavezu davanja na korištenje osnovnih seizmičkih podataka u vlasništvu RH te dobio pravo na 50 posto iznosa prihoda od prodaje za svaku narednu nakon prvih pet prodaja." U članku 2. Aneksa 4. se više-manje ponavljaju odredbe vezane uz poslovni rizik Spectruma i MINGO-a te podjeli dobiti od prodaje energetskih podataka. Ovim Aneksom se briše čl. 12 Glavnog ugovora koji definira da projekt suradnje Spectruma i MINGO-a NIJE JOINT VENTURE. Ovaj Aneks ugovora stupa na Sada kada znamo što je sadržaj famoznih Aneksa 3 i 4 ne mogu ne postaviti pitanje ex ministru gdje je to on točno, u kojim odredbama ovih aneksa pronašao prihod od 31 milijun kuna koje je na ovom poslu do sada zaradila Hrvatskasnagu na dan sklapanja, odnosno 22. listopada 2014. godine.   

Sada kada znamo što je sadržaj famoznih Aneksa 3 i 4 ne mogu ne postaviti pitanje ex ministru gdje je to on točno, u kojim odredbama ovih aneksa pronašao prihod od 31 milijun kuna koje je na ovom poslu do sada zaradila Hrvatska. Naime, on je izjavio da je na prodaji NOVIH podataka, valjda Spectrumovih, država zaradila 15 milijuna kuna, a na prodaji STARIH podataka (valjda INA-e i partnera) 16 milijuna kuna. No, iz Aneksa je vidljivo da se poništavaju samo odredbe Aneksa 2 koji se odnose na kopno, a Spectrum na kopnu NIJE PROVODIO NIKAKVA ISTRAŽIVANJA. Ako dobit koju spominje Vrdoljak nije od kopna, onda je od mora, ali prema Aneksu 3 i 4 Spectrum zadržava pravo na 100 posto prihoda od prodaje prvih pet paketa podataka. Je li, dakle, već odrađena prodaja tih prvih pet paketa podataka za more? Ako jest kada točno i koji su točni financijski rezultati te prodaje, kolika je zarada Spectruma, a kolika države? I gdje je taj novac i za što se koristi?

Priču o ovim aneksima treba sagledavati i u kontekstu vremena u kojem su sklopljeni. Aneks 3 je sklopljen u lipnju 2014. godine kada se priča o štetnosti ovog posla, posebice činjenica da su energetski podaci u vlasništvu države u koje je INA s partnerima tijekom nekoliko desetljeća uložila preko millijardu dolara poklonjeni privatnoj tvrtci da trguje i zarađuje na njma (i to ne samo energetski podaci za more, već i za kopno na kojem Spectrum nije nije ništa istraživao, a ni planirao istraživati) interpretirala kao izdaja nacionalnih interesa. Upravo u tom kontekstu treba tu Iz Aneksa je vidljivo da se poništavaju samo odredbe Aneksa 2 koji se odnose na kopno, a Spectrum na kopnu nije provodio nikakva istraživanjamačiti ukidanje Aneksa 2 ugovora kojim se Spectrumu poklanjala i davala mogućnost trgovanja i zarade i na energetskim podacima s kopna. 

Zašto se Aneksom 4 odnos između Spectruma i države, za razliku od članka 12. Glavnog ugovora, definira kao joint venture i je li to u interesu države kako to tvrdi Vrdoljak i HNS? Joint venture ili zajednički pothvat je ugovorni odnos kojim dvije ili više osoba/subjekta udružuju svoju imovinu i/ili rad radi ostvarenja unaprijed određenog poslovnog pothvata, a nakon što se poslovni pothvat ispuni, osobe se razdružuju, s tim da suugovaratelji proporcionalno svom udjelu ili dogovoru dijele dobitak i snose gubitak. Kada se ima na umu činjenica da je u ovaj zajednički pothvat Republika Hrvatska unijela energetske podatke vrijedne više od milijardu dolara, a da je "miraz" Spectruma nepotrebno 2D seizmičko istraživanje 12000 km Jadrana, a da se dobit ne dijeli čak ni ravnopravno, već da je Spectrum privilegiran jer dobit od prodaje prvih pet paketa energetskih podataka pripada u 100 posto iznosu Spectrumu, onda je i najvećem biznis amateru Je li već odrađena prodaja tih prvih pet paketa podataka za more? Ako jest, kada točno i koji su točni financijski rezultati te prodaje, kolika je zarada Spectruma, a kolika države? I gdje je taj novac i za što se koristi?potpuno jasno da je cijeli posao, uključujući Glavni ugovor i sve kasnije Anekse ugovora na veliku i debelu štetu Republike Hrvatske.

Nadam se da rezultat ovog teksta neće biti nova ex ministrova tvrdnja da sam namjerno ignorirala Anekse 5 i 6 koji Hrvatskoj donose neslućene koristi i bajoslovnu zaradu i da će napokon objasniti sljedeće:

  • Tko je autor Glavnog ugovora i svih aneksa ugovora između Spectruma i MINGO-a i zašto su ti ugovori na štetu Republike Hrvatske? Je li razlog tome neznanje ili namjerno pogodovanje i korupcija? Ako je cijeli paket ovh ugovora u interesu Republike Hrvatske, zašto ga je Ministarstvo tajilo, skrivalo od javnosti i obmanjivalo javnost informacijama vezanima uz sadržaj tih ugovora?
  • Tko je autor prijedloga Ugovora između Vlade RH i koncesionara za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na moru i kopnu? U čijem interesu je radio kao resorni ministar kada je predložio Ugovor prema kojemu bi Hrvatska uprihodila između 14 i 30 posto prihoda od ugljikovodika? Po kojem je to kriteriju ovakav prijedlog Ugovora u javnom interesu?
  • Koliko je novca bivša Vlada/Ministarstvo gospodarstva "spiskalo" na Potemkinov projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika i smatra li se osobno odgovornim za ukupni debakl ovog svog "najvažnijeg" projekta? Ako je projekt bio dobro planiran zašto su svi Zašto se Aneksom 4 odnos između Spectruma i države, za razliku od članka 12. Glavnog ugovora, definira kao joint venture i je li to u interesu države kako to tvrdi Vrdoljak i HNS?potencijalni koncesionari odustali od bušenja Jadrana?
  • Kakav je osjećaj kada se pokaže da je "nestručna zelena talibanka" bila u pravu kada je tvrdila da se ovaj projekt provodio suprotno javnom interesu, nestručno i šlampavo, izvan svih uobičajenih procedura prilikom realizacije ovakvih projekata? "Talibanka" je od samog početka tvrdila sljedeće: dosadašnja istraživanja koje je provodila INA s partnerima ne upućuju na izdašne zalihe nafte u Jadranu koja bi sa sadašnjom cijenom nafte na tržištu bila ekonomski isplativa, a rizici za Jadran su ogromni; spomenuta istraživanja ukazuju na moguća prosperitetna nalazišta plina u sjevernom dijelu Jadrana; usprkos napretku tehnologije geološke strukture se ne mijenjaju i nisu moguća veća odstupanja od već utvrđenog stanja; poslovi 2D i 3D seizmičkog istraživanja uvijek se provode putem javnog natječaja, a ne pod krinkom "znanstvenih" istraživanja; predloženi Ugovor između Vlade i koncesionara je iznimno štetan za hrvatske interese.

Iako sam postavila pitanja na koje svaki građanin Hrvatske s pravom traži konkretne odgovore, ne očekujem odgovor ex ministra. Kada se političara uhvati s prstima u pekmezu ili lažima od kojih se ne bi posramio ni barun von Munchausen poseže se za starom, dobro oprobanom metodom za koju svi vjeruju da nikako i nipošto ne može omanuti - spiniranjemŽivimo u društvu u kojem je jedina stabilna točka erozija svih političkih vrijednosti i potpuno neprepoznavanje ideje javnog interesa i politički odgovornog ponašanja.  U bilo kojoj drugoj državi s razvijenim demokratskim standardima bilo bi apsolutno nemoguće da nakon ovakvog debakla s provedbom "najvažnijeg" projekta, ministar ostane ministar, pa postane saborski zastupnik i još se nada daljnjem razvoju svoje političke karijere, sada na funkciji predsjednika parlamentarne stranke. Umjesto bavljenja politikom vrijeme bi trošio na davanje iscrpnih iskaza nadležnim pravosudnim tijelima. No, poznavajući rad Državnog odvjetništva i političke prilike u Hrvatskoj ex ministru Vrdoljaku smiješi se blistava politička budućnost. Tko zna možda za koji mjesec sjedne u dugo žuđenu fotelju prvog potpredsjednika Vlade, naravno onog zaduženog za gospodarstvo...


 

aem_copy78505.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti