Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaUpravni sud u Rijeci jučer je odbacio sve tri tužbe koje su Zelena akcija i Zelena Istra, Općina Omišalj te Primorsko-goranska županija podnijele protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o prihvatljivosti zahvata plutajućeg LNG terminala za okoliš. Unatoč tome, najavljuju organizacije civilnog društva, presuda neće zaustaviti kampanju protiv izgradnje terminala.

Presuda je donesena odmah nakon održanog drugog ročišta te je sutkinja kratko navela kako nije utvrdila nezakonitosti u postupku donošenja rješenja o procjeni utjecaja na okoliš. 

"Nažalost nismo iznenađeni presudom. Smatramo kako je Vlada, kao i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, donošenjem odluke o državnom Leljak Gracin:"Ovaj primjer pokazuje kako u Hrvatskoj zapravo nema adekvatne pravne zaštite u postupcima zaštite okoliša"sufinanciranju plutajućeg LNG terminala te najavama o skorašnjem početku radova uvelike utjecala na rezultate ovog sudskog spora. Moglo bi se tvrditi kako je to i svojevrsni javni pritisak na sud", izjavila je Marija Mileta, voditeljica kampanje protiv LNG terminala u Zelenoj akciji. 

Detaljno će obrazloženje tužitelji dobiti naknadno s presudom, na koju postoji mogućnost žalbe Visokom upravnom sudu.

"Ovaj primjer pokazuje kako u Hrvatskoj zapravo nema adekvatne pravne zaštite u postupcima zaštite okoliša. Naime, u ovom, kao i drugim okolišnim predmetima pred upravnim sudovima u RH, bila su odbijena predložena vještačenja, kao i svjedočenja, što takoreći znači, da nije bilo uobičajenog dokaznog postupka", rekla je Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije.

Zanimljivo je kako je, bez obzira na neusklađenost ovog zahvata u okoliš s prostornim planom, sud zauzeo stav kako to nije predmet ovog Mileta:"Nevjerojatna je razina pritiska i institucionalnog nasilja koju Vlada i tvrtka LNG Hrvatska vrše nad lokalnom zajednicom, kao i svih 18.944 građana i građanki koji su dali svoj potpis protiv projekta"sudskog postupka već postupka osporavanja lokacijske dozvole.

"To je vrlo neobično jer je usklađenost s prostornim planom preduvjet pokretanja postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš", dodala je Leljak Gracin.

Ova presuda svakako ne označava kraj borbe protiv ovog izuzetno štetnog projekta. 

"Nevjerojatna je razina pritiska i institucionalnog nasilja koju Vlada i tvrtka LNG Hrvatska vrše nad lokalnom zajednicom, kao i svih 18.944 građana i građanki koji su dali svoj potpis protiv projekta. Ovakvo se stanje kršenja ljudskih i građanskih prava nikako ne smije normalizirati. Stoga će Zelena akcija nastaviti s kampanjom protiv čitavog LNG projekta kao i davanjem podrške lokalnoj zajednici na Krku", zaključila je Mileta. 

<
Vezane vijesti