Knjižnica igračaka u Kninu, Foto: Eko KrkaKnjižnica igračaka u Kninu, Foto: Eko KrkaTreća Eko knjižnica igračaka u Hrvatskoj bit će otvorena u Vela Luci na Korčuli 9. prosinca, u sklopu Susreta udruga Dubrovačko neretvanske županije, javljaju iz udruge Novi otok, zadruge Novi otok i Knjižnice Vela Luka, organizacija koje provode ovaj projekt.

Treća Eko knjižnica igračaka u Hrvatskoj bit će otvorena u Vela Luci na Korčuli 9. prosinca, u sklopu Susreta udruga Dubrovačko neretvanske županije, javljaju iz udruge Novi otok, zadruge Novi otok i Knjižnice Vela Luka, organizacija koje provode ovaj projekt. Do realizacije je došlo u suradnji s Ekološkom udrugom Krka iz Knina, gdje je prije tri godine otvorena prva Eko knjižnica igračaka na veselje i zadovoljstvo djece i roditelja. Druga knjižnica igračaka otvorena je u Zagrebu prije dvije godine, a ova na otoku Korčuli bit će treća.

"Hrvatska se nalazi u ekonomskoj krizi i roditeljima je teško izdvojiti sredstva za kupovanje igračke svojim najmanjima, a kako se na žalost nalazimo u neravnopravnom društvu neka djeca imaju manje, a neka više. Ovim projektom omogućuje se jednaku šansu za igru svima, a svi se zajedno učimo primati, darivati, čuvati i reciklirati", istaknuli su iz udruge Novi otok.

"Ovim projektom omogućuje se jednaku šansu za igru svima, a svi se zajedno učimo primati, darivati, čuvati i reciklirati", istaknuli su iz udruge Novi otok."

Za vrijeme trajanja projekta djeca/roditelji će besplatno moći iznajmiti igračke. Knjižnica će osim poklonjenih igračaka imati i nove ekološke  igračke te društvene igre, slikovnice, edukativne igre, a nadopunjavat će se prema željama djece.

"Osim posuđivanja roditelje i djecu poticat će se da igračke s kojima se djeca višene igraju, ne bacaju već doniraju knjižnici, odnosno da ih kroz doniranje recikliraju. Kod svog prvog dolaska u knjižnicu dijete će se učlaniti, upisnina je prva poklonjena igračka, a dijete odmah postaje član, dobije člansku iskaznicu i može posuditi dvije igračke na 30 dana", opisuju iz Novog otoka.

Dio sredstava za otvaranje Eko knjižnice igračaka osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije, no kako odobrena sredstva nisu dovoljna udruga i dalje poziva na donacije, financijske ili u igračkama i opremi. Čim se prikupe sredstva nabavit će novi ili reciklirani kontejner za prikupljanje igračaka, najavljuju, a konačnom rješenju prostora za smještaj same Knjižnice nadaju se do predviđenog otvaranja u prosincu. 

Sve informacije mogu se dobiti na www.noviotok.hr

Igračke i donacije možete slati na sljedeću adresu/račun:

Novi otok
Ulica 1 br 77
20270 Vela Luka
IBAN: HR7123400091110562815
<
Vezane vijesti