Foto: Cirkuski informacijski centarFoto: Cirkuski informacijski centarNa opasnost žilet žice upozorilo je četrdesetak mladih iz čitave Europe u sklopu umjetničkog kampa Clowns with Borders koji se krajem lipnja održao na granici Slovenije i Hrvatske.

Kako bi upozorili na problem žičane ograde, postavljene na Kupi s ciljem sprječavanja prelaska izbjeglica, na granici Slovenije i Hrvatske, u
mjestu Bela Krajina, od 20. do 29. lipnja okupilo se četrdesetak mladih umjetnika iz Mađarske, Italije, Grčke, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Slovenije i Hrvatske,uz dvojicu Etiopljana, mladih cirkuskih umjetnika iz ljubljanskog azila koji su i sami proživjeli neizvjesni put u čamcu Milovanović:"Posjećivali smo sela pored kojih se stalno mijenjaju granice, a sve drugo ostaje isto. Artisti su svojim akcijama i predstavama pristupili temi granice uz igru, mada je ta igra za neke ljude ozbiljna, čak na razini egzistencije"preko Mediterana. 

Kamp je uključio brojne radionice o aktivnom građanstvu, gerilskoj umjetnosti, cirkuskim, dramskim i glazbenim vještinama, ali i javne intervencije u obliku putujuće karavane u selima uz granicu, uz interakciju s lokalnim stanovništvom. Ovaj umjetnički aktivizam spojio je performativnu praksu s društvenim angažmanom, imajući u vidu koliko je žilet žica izravno pogodila ne samo humanitarne standarde ovdašnjih i ne samo ovdašnjih naroda, već i svakodnevni život lokalne zajednice, njezine gospodarske prihode od turizma, sigurnost kretanja ljudi i životinja...

"O cijelom iskustvu ovog projekta snimili smo i dokumentarni film koji će privući pažnju europske javnosti na granicu, ali iz perspektive koja je neuobičajena za diskurs na koji je javnost naviknuta", ističe inicijatorica projekta Jana Milovanović iz slovenske organizacije Tera Vera.Umjetnički aktivizam spojio je performativnu praksu s društvenim angažmanom, imajući u vidu koliko je žilet žica izravno pogodila ne samo humanitarne standarde ovdašnjih i ne samo ovdašnjih naroda, već i svakodnevni život lokalne zajednice

"Posjećivali smo sela pored kojih se stalno mijenjaju granice, a sve drugo ostaje isto. Artisti su svojim akcijama i predstavama pristupili temi granice uz igru, mada je ta igra za neke ljude ozbiljna, čak na razini egzistencije", kaže Milovanović.

Dok se aktualiziraju teme o arbitražnom rješavanju spora o samoj graničnoj crti, dvije države koje su prije četvrt stoljeća pripadale istoj moraju pronaći i drukčije rješenje za izbjegličke valove koji sada ne reflektiraju samo nesreću onih koji su prisiljeni napustiti svoje domove na Bliskom istoku, već i neizravno, a uglavnom iznimno nefunkcionalno, ugrožavaju i svakodnevni život domaćeg stanovništva koje živi uz granicu i prirodno su oslonjeni jedni na druge.

Hrvatski partner projekta Klaunovi s granicama bila je zagrebačka udruga Mala performerska scena, poznata po suvremenim cirkuskim projektima i njihovoj implementaciji u političke i društvene kontekste.

<
Vezane vijesti