Foto: I.P.Foto: I.P.Održano je pripremno ročište u sporu koji je protiv Nacionala pokrenuo Tomislav Karamarko.

Tomislav Karamarko nije se danas pojavio na pripremnom ročištu koje je održano na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić ispričao je Karamarkov nedolazak ranije ugovorenim obvezama u predizbornoj kampanji.

Ročište je održano za spor u kojem Karamarko od izdavača Nacionala traži odštetu od 200.001,00 kn, zbog objave autoriziranog intervja s Josipom Manolićem, što je predsjednik HND-a Saša Leković ocijenio kao pokušaj zastrašivanja hrvatskih medija. Više odvjetnika za Nacional je donijelo istu procjenu - kako se ta tužba može okarakterizirati kao pokušaj zastrašivanja.Ovim se potezom šalje poruka svim medijima - Karamarko kao da im poručuje da paze što rade

Leković je Karamarkovu tužbu protiv Nacionala komentirao rekavši: "Mediji koji prenose izjave relevantnih sugovornika o bilo kojem pitanju od javnog interesa ne smiju zbog toga trpjeti nikakve štetne posljedice. To je osnovno pravilo medijskog prava, koje poštuje profesionalno načelo da mediji moraju osigurati slobodan protok ideja i informacija o temama od javnog interesa. Istinitost ili neistinitost izjave gospodina Manolića o gospodinu Karamarku treba dokazivati u postupku protiv Manolića, a ne protiv medija koji je prenio tu izjavu relevantnog sugovornika o temi od javnog interesa. Stoga HND matra da je ova tužba protiv nakladnika Nacionala svojevrsna prijetnja svim medijima pa je ova parnica iznimno važna za sve nas – novinare, nakladnike i najširu javnost".

U tužbi protiv izdavača Nacionala Karamarkova odvjetnica navela je da mu je objavljivanje Manolićevih izjava izazvalo neugodnosti, prvenstveno zato što je objavljen u predizbornoj godini, te je nakon objave tog članka bio izložen stalnim upitima kolega i poznanika i bio izložen medijskoj prozivci.

Manolić, koji je bio jedan od osnivača HDZ-a i bliski suradnik Franje Tuđmana, izjavio je za Nacional da bi se Tuđman, da je išao provoditi lustraciju, prvo trebao riješiti Karamarka jer je "radio za Udbu krajem 80-tih".

Berislav Jelinić: "U izborima imamo kandidata za premijera koji tvrdi da mu je narušeno duševno zdravlje" Berislav Jelinić: "U izborima imamo kandidata za premijera koji tvrdi da mu je narušeno duševno zdravlje"

U Karamarkovoj tužbi protiv Nacionala ističe se kako je došlo do povreda prava osobnosti – na duševno zdravlje. "U izborima imamo kandidata za premijera koji tvrdi da mu je narušeno duševno zdravlje. Mislim da je on iznimno zdrav, a to što on tvrdi da nije, to je pitanje za njega i njegovu stranku", rekao je danas Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala.

Početkom kolovoza Karamarko je tužio i Manolića zbog njegovih izjava danih Nacionalu - Manoliću je uručena tužba zbog klevete, a zatražena je i znatna odšteta. Sud je danas odlučio saslušati kao svjedokinju autoricu intervjua s Manolićem, Orhideju Gauru, koja će  svjedočiti 7. prosinca kada službeno počinje suđenje.Mediji koji prenose izjave relevantnih sugovornika o bilo kojem pitanju od javnog interesa ne smiju zbog toga trpjeti nikakve štetne posljedice

Ovo svakako nije prvi i jedini slučaj da političari tuže medije zbog izjava koje su prenijeli - prošle je godine Milan Bandić tužio RTL zbog izjava Zorana Milanovića za tu televiziju. Bandić je tužbu podnio zato što ga je Milanović u javnom istupu doveo u vezu s korupcijom i kriminalom. Općinski građanski sud u Zagrebu u prvostupanjskoj je presudi presudio u Bandićevu korist, što je opasan presedan.

Jednako je opasna i Karamarkova tužba protiv izdavača Nacionala, jer iako možda neće završiti u njegovu korist, ovim se potezom šalje poruka svim medijima - Karamarko kao da im poručuje da paze što rade, jer bi se lako mogli naći u sličnim problemima kao i Nacional.


 

logo_projekt_copy93540.jpg

Ovaj tekst izrađen je u partnerstvu s Osservatorio Balcani e Caucaso  za projekt  European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) i sufinanciran sredstvima Europske komisije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i ni na koji se način ne može smatrati da održava gledišta Europske komisije.

<
Vezane vijesti