Foto: Amir Hazim Photography/InstagramFoto: Amir Hazim Photography/InstagramProsvjedi u Iraku ne jenjavaju već pet mjeseci. Tisuće žena diljem Iraka ovih su dana prosvjedovale protiv nasilja i ubojstava prosvjednika od strane vladinih sigurnosnih snaga i naoružane milicije. Prosvjednice su zatražile ravnopravnost, tvrdeći da imaju pravo na prosvjedovanje zajedno s muškarcima, nakon što je šiitski svećenik Muqtada al-Sadr pozvao da se žene i muškarce razdvaja na prosvjedima. "Razdvajanje religije i države puno je bolje od razdvajanja muškaraca i žena" i "Sloboda, revolucija, feminizam", samo su neki od slogana s prosvjeda.

Na prosvjedima koji su organizirani u više iračkih gradova - u Bagdadu, Basri, Nasiriyahu, Najafu i Karbali - žene su držale prosvjedne govore, a plakatima na engleskom i arapskom jeziku poručile, između ostalog: "narode, revoluciju ćeš dovršiti ti", "zasutavimo rodnu segregaciju", "žene su revolucija, a ne genitalije".

Podsjetimo, prosvjedi u Iraku neumorno traju od 1. listopada prošle godine. Iračani i Iračanke prosvjeduju ujedinjeni, u čitavoj zemlji, od Basre do Najafa, nezadovoljni zbog ekonomskih teškoća i korupcije. Iako su prosvjedi uglavnom mirni, u nasilnom odgovoru vladinih snaga nad prosvjednicima i prosvjednicama dosad je ubijeno više od 600 ljudi, a oko 20 tisuća ih je ranjeno. 

Foto: Amir Hazim Photography/Instagram Foto: Amir Hazim Photography/Instagram
Ključne riječi: feminizam, Bliski istok, prosvjedi, Irak
<
Vezane vijesti