Foto: Glas IstreFoto: Glas IstreZelena Istra je danas uputila dopis ravnateljici JU Pula film festivala Gordani Restović s apelom za ukidanje vatrometa, u obliku u kojem se do sada obilježavao početak Pulskog filmskog festivala i to zbog uznemiravanja i usmrćivanja životinja. Restović je odgovorila kako podržava inicijativu, te da vjeruje da će ju i tijela festivala podržati.

"Svoje ponašanje trebali bismo uskladiti s vremenom u kojem živimo, kada je svijest o nužnosti zaštite životinja sve veća. Neki gradovi prednjače u shvaćanju važnosti zaštite i dobrobiti životinja i zabranjuju bučne vatromete, dopuštajući samo one tihe, poput Collecchia u Italiji. Neki, poput Grada Rima, u potpunosti zabranjuju ne samo vatromete već i sva druga pirotehnička sredstva upravo zbog zaštite životinja. Osim toga, današnja tehnologija omogućava i druge spektakularne alternative, poput laserskih 'vatrometa'. Zaista nije više nužno slavlje povezivati s bukom i pucanjem te patnjom i smrću životinja", stoji u dopisu Zelene Istre.

Napominju i kako važeći Zakon o zaštiti životinja (NN 102/2017, 32/2019) zabranjuje uznemiravanje i usmrćivanje životinja. Člankom 5. (1) zabranjeno je životinje usmrćivati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu i bolestima, dok stavak 29. zabranjuje bacanje petardi na životinje ili drugih pirotehničkih sredstava.

Mišljenje o utjecaju vatrometa na ptice zatražili su i od dvije najveće organizacija za zaštitu ptica u Hrvatskoj - Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode i Udruge BIOM, a obje organizacije naglasile su kako se radi o izrazito štetnom djelovanju za ptice.

<
Vezane vijesti