Foto: HinaFoto: HinaTisuće djece zatočeno je i drže ih bez optužbe mjesecima, čak i godinama u zonama sukoba, gdje vlade često djecu tretiraju kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti, navodi se u izvješću međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Organizacija je pozvala zemlje da odmah prestanu djecu držati zatočenom bez optužbi te pozvala na odgovornost u slučajevima lošeg postupanja s maloljetnicima, njihova mučenja ili čak ubijanja dok su u zatočeništvu.  

U izvješću se navodi da djeca dospijevaju u zatvor nakon sveobuhvatnih sigurnosnih akcija, na osnovi neutemeljenih sumnji ili zbog sumnji u povezanost nekog od članova njihove obitelji s terorizmom.

Becker: "Ako su vlade zabrinute mogućnošću da se djeca pridruže ekstremističkim skupinama pa ih zatvaraju i podvrgavaju torturi i zlostavljanju, to samo može povećati osjećaj otuđenosti kod djece"Njihovo uhićenje često se zbiva u kontekstu antiterorističkih mjera u područjima gdje je nasilni ekstremizam u porastu, kaže Jo Becker, voditeljica odjela za dječja prava u Human Rights Watchu.  

"Ova praksa ne samo da je ilegalna, ona je i kontraproduktivna", kazala je Becker. "Ako su vlade zabrinute mogućnošću da se djeca pridruže ekstremističkim skupinama pa ih zatvaraju i podvrgavaju torturi i zlostavljanju, to samo može povećati osjećaj otuđenosti kod djece", tvrdi ona.

U Siriji je najmanje 1400 djece u zatočeništvu otkako je počeo sukob 2011., uključujući dječake stare osam godina. Sirijske vlasti dokumentirale su puštanje njih 436, dok je status ostale djece ostao nepoznat, navodi se u izvješću. U Izraelu 500 do 700 palestinske djece svake godine bude dovedeno pred vojne sudove pod optužbama poput bacanja kamenja na izraelske vojnike. Godine 2015. prosječno je 220 palestinske djece držano u zatočeništvu svakog mjeseca.

Sjedinjene Američke Države su, tijekom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku, također držale zatočenima tisuće djece, uključujući 2400 maloljetnika samo u Iraku, navodi se u izvješću. najmanje je petnaestero djece bilo držano u zatvoru Guantanamo Bay u razdobljima od nekoliko mjeseci do 10 godina.

Ključne riječi: Guantanamo, djeca
<
Vezane vijesti