Foto: UNESCOFoto: UNESCOLanjski dobitnik Nobelove nagrade za kemiju George P. Smith poziva na bojkot natjecanja u fizici u Tel Avivu u srpnju. George P. Smith i još 19 drugih znanstvenika potpisali su prošlog tjedna otvoreno pismo kojim se poziva studente i mentore iz cijelog svijeta da ne sudjeluju na sljedećoj međunarodnoj olimpijadi u Izraelu i da se zalažu za ljudska prava palestinskih učenika, mladih i studenata, uključujući njihovo pravo na obrazovanje.

Iz organizacije olimpijade tvrde da im je cilj posaditi "sjeme suradnje i prijateljstva među studentima iz cijelog svijeta".Pozivaju odbore drugih međunarodnih znanstvenih olimpijada da se suzdrže od organiziranja svojih budućih natjecanja u Izraelu, ukoliko Izrael nastavi svoju vojnu okupaciju i politiku apartheida

Međutim, u pismu znanstvenika, među kojima je i  George P. Smith, navodi se kako su "u sadašnjim okolnostima građani mnogih zemalja de facto isključeni iz ulaska u Izrael i pohađanja olimpijada, da ne spominjemo palestinske studente sa Zapadne obale i Gaze."

"Kao akademici i građani želimo skrenuti vašu pozornost na ozbiljnu situaciju s kojom se suočavaju palestinski učenici, studenti i nastavnici. Ljudi u Gazi žive pod teškom blokadom, studenti i akademici ne mogu otići čak i ako imaju stipendiju za studiranje u inozemstvu", stoji u pismu znanstvenika.

Naveli su i kako je više od 200 palestinske djece trenutno u izraelskim vojnim zatvorima, spomenuvši učenike srednje škole Omara Zahrana i Jawada Hdaiba - obojica su u izraelskom zatvoru bez suđenja od prošle godine, ističe se u pismu.

Pozivaju odbore drugih međunarodnih znanstvenih olimpijada da se suzdrže od organiziranja svojih budućih natjecanja u Izraelu, ukoliko Izrael nastavi svoju vojnu okupaciju i politiku apartheida, suprotno međunarodnom pravu.

<
Vezane vijesti