Foto: Silvija DoganFoto: Silvija DoganNagrada Nada Dimić ove godine pripala je kolektivu Žene ženama koji okuplja azilantkinje, inozemne studentice, umjetnice i aktivistice te ih uključuje u svoje aktivnosti, pomažući u njihovoj integraciji i lakšem snalaženju u Hrvatskoj, te volonterskoj grupi Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu, koji su nakon potresa uklanjali opasne dijelove zgrada i krovišta urušena tijekom potresa.

U utorak, 7. srpnja, ispred Doma HDLU dodijeljene su ovogodišnje nagrade Nada Dimić inicijativama čije je djelovanje prepoznato kao važno u recentnim zbivanjima Grada Zagreba.

Tijekom 2020. godine pitanje solidarnosti upečatljivije je nego ikada, a to su prepoznali i građani okupljeni u žiri za nagradu. Aktivistkinja Vesna Kesić kao predstavnica Fonda za druge te prošlogodišnji nositelji nagrade, novinar Hrvoje Šimičević, gradonačelnica Supetra Ivana Marković i Feministički kolektiv fAKTIV, zajednički su donijeli odluke o ovogodišnjim dobitnicima. Nagrada Nada Dimić ove godine pripala je kolektivu Žene ženama koji okuplja azilantkinje, inozemne studentice, umjetnice i aktivistice te ih uključuje u svoje aktivnosti, pomažući u njihovoj integraciji i lakšem snalaženju u Hrvatskoj, te volonterskoj grupi Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu, koji su nakon potresa uklanjali opasne dijelove zgrada i krovišta urušena tijekom potresa. Nagrada Nada Dimić sastoji se od ugravirane ulične kocke, kaldrme, koja simbolizira građanski otpor, te novčanog fonda od 15.000 kuna.

Nagradu je 2017. ustanovio Fond za druge koji su osnovali Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala Queer Zagreb i Perforacija, te koreograf, plesač i performer Bruno Isaković, s ciljem promicanja filantropije i aktivnog građanstva. Od tada se svake godine nagrada dodjeljuje angažiranim pojedincima i grupama sa željom isticanja njihovog doprinosa pravednijem društvu. Dobrović i Isaković su izjavili: "Fond za druge želi uključiti u svoj rad što širi krug onih koji aktivno doprinose razvoju društva temeljenog na građanskoj jednakosti, umjetničkoj slobodi i prihvaćanju različitosti. Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom i aktivističkom polju.“

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag na kulturnom i aktivističkom polju.

U Nagradu Nada Dimić ugrađene su vrijednosti na kojima se temelji Fond za druge – poticanje solidarnosti među građanima, pa tako dobitnici nagrade doniraju novčani dio nekoj novoj aktivističkoj ili umjetničkoj inicijativi, pojedincu ili pojedinki u čiji rad vjeruju i žele ga podržati. Tim činom zaokružuje se prsten solidarnosti koji je i simbol i logotip Fonda za druge. U tom su duhu novčanu nagradu ovogodišnji laureati podijelili s grupama građana koje su odabrali s obzirom na njihov obol okolini u kojoj djeluju. Alpinisti su cijeli novčani iznos donirali udruzi roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići za kupnju pomagala za kvalitetniji život djece. Odluku su u ime Alpinista obrazložili Ivona Baniček i Igor Kranjec: "Smatramo da jedino kroz dobrovoljni rad, bilo da je to skidanje cigli i crijepova s pročelja zgrada ili donacija minimalnog iznosa potvrđenoj humanitarnoj akciji, uistinu živimo i širimo humanost te se realiziramo kao osobe s aktivnim udjelom u napretku cijelog društva. Ovom prilikom Alpinisti, speleolozi i visinci potiču i druge da doprinesu kako bi nam svima bilo bolje!“

Kolektiv Žene ženama su tijekom dodjele nagrade razvile transparent s natpisom "Ne možete nas sve pobiti“, šaljući važnu poruku o važnosti kontinuiranog rada na osnaživanju žena u svim sferama društva te na jačoj zaštiti ženskih prava. Kolektiv Žene ženama je dio novčanog iznosa Nagrade Nada Dimić donirao zagrebačkoj inicijativi Black Lives Matter uz obrazloženje: "U trenutku u kojem svjedočimo širenju neokonzervativnih pokreta, bujanju rasizma i nasilja te provedbi sve strožih migracijskih politika, pokret crne zajednice svojom je hrabrošću i impresivnim govorima na Black Lives Matter prosvjedu u Zagrebu pokazao što znači biti onaj drugi i pritom glasno i iskreno reći da neće trpjeti kršenje prava ni bilo koji drugi oblik poniženja. Svojom spremnošću da se izlože i zagovaraju prava svih manjina podsjetili su nas da moramo biti ustrajne u borbi i da samo zajedno možemo pobijediti ustaljene oblike opresije i fašizma. Zato s poštovanjem i divljenjem dijelimo nagradu Nada Dimić s kolektivom Black Lives Matter u Zagrebu.“

Nagrada Nada Dimić samo je jedan od kontinuiranih programa Fonda za druge, uz edukaciju, razvoj i realizaciju projekata nezavisnih umjetnika te aktivista koji rade na promicanju ljudskih prava. Tako se krajem srpnja, točnije od 24. do 28. srpnja, održava i novo izdanje Ljetne škole umjetnosti i aktivizma u Labinu. Polaznici škole u Labinu će raditi na metodama kontekstualiziranja angažiranog umjetničkog performansa, povezivanja aktivizma i umjetnosti, mobiliziranja šire zajednice, stvaranja zajedničkih platformi i produciranja novih inicijativa.

Više informacija o Fondu za druge i o tome kako postati donator možete pronaći na službenoj internetskoj stranici: www.fund4others.org.

Ključne riječi: solidarnost, žene, domino, potres, fond za druge
<
Vezane vijesti