Grad Zagreb raspisao je natječaj za portale na koji se može prijaviti tek dvadesetak nakladnika i to u roku od osam dana. Iz Grada ne žele reći koliko će novaca dodijeliti, tko sjedi u Povjerenstvu koje će odlučivati, no svaki nakladnik može ostvariti iznos u vrijednosti od 275 tisuća kuna.

Nakon proljetne afere s dodjelom sredstava za udruge koje se bave kulturom, kad je misteriozno nestalo 11 milijuna kuna, a iznosi podijeljeni suprotno preporukama nadležnih savjeta, Grad Zagreb se opet nalazi pred skandalom oko raspodjele proračunskih novaca. I to prije nego li su sredstva dodijeljena. Naime, sama procedura, forma i kriteriji oko dodjele sredstava internetskim portalima, ili zakonskim rječnikom, elektroničkim publikacijama, koju Grad Zagreb po prvi put dodjeljuje, upućuje ili na temeljno neznanje ili namještenu proceduru.

Pa krenimo redom, Grad Zagreb objavio je u utorak u Večernjem listu Javni natječaj za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama za 2012. Rok za podnošenje prijava je osam dana od objave natječaja pri čemu su čak četiri dana neradna. Inače, prakse za natječaje sličnog tipa je najmanje mjesec dana. Tek nakon intervencije i upita od strane različitih udruga, koje su nakladnici portala, natječaj su iz Grada Zagreba objavili i na svojim službenim stranicama.

karla_horvat_crnog_343171s1.jpg

Nadalje, uvjeti za prijavu na natječaj zahtijevaju od nakladnika da su upisani u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija koje vodi Vijeće za elektroničke medije. U navedenom registru popisano je dosad tek 68 različitih nakladnika zbog jedne druge birokratsko-ignorantske nebuloze o kojoj je H-Alter već pisao, a tiče se zadovoljavanja kriterija i bure koja se dogodila nakon što je Vijeće za elektroničke medije pokušalo popisati portale. Kada smo iz Grada pokušali dobiti odgovor, zbog čega je naveden taj kriterij s obzirom na to da većina portala u njega nije upisana, Davor Denkovski, savjetnik u Uredu gradonačelnika zadužen za informiranje o natječaju, samo je rekao kako njih uopće ne zanima stanje s Upisnikom. "Ne postoji nikakva komunikacija između Agencije za elektroničke medije i Grada Zagreba", smatra Karla Horvat Crnogaj.

"Mi se ne možemo prijaviti na natječaj jer smo izbrisani iz Upisnika. No, čitava stvar je kontroverzna i po svojoj formi i sadržaju", kaže Vanja Bjelić Pavlović, urednica portala Booksa.hr. Tako da se, sudeći prema sadašnjem Upisniku, na natječaj može prijaviti tek dvadesetak nakladnika sa sjedištem u Zagrebu. No, ni to nije posve sigurno jer dodatni uvjet za prijavu jest da oni koji se prijavljuju ne smiju biti sufinancirani od strane proračunskih sredstava. Drugim riječima, to bi značilo da se udruge koje već primaju novac od Grada ili države ne bi smjele javljati na natječaj. No, nije jasno definirano mogu li se organizacije civilnog društva ili drugi nakladnici nezavisnih medija javiti za one ciljeve za koje ne primaju novce od nekog državnog ili gradskog tijela, pošto sam natječaj navodi više različitih područja za koje se moguće prijaviti. Na upit koji smo poslali Gradu nismo dobili odgovor. Tek nam je preko telefona Davor Denkovski zadužen za pružanje informacija u vezi natječaja rekao kako nije siguran jer je riječ o pravnim aspektima, a ne tehničkim za koje je on zadužen. No, obećao je poslati odgovor koji do trenutka pisanja ovog teksta nije stigao.

bartolcic.jpg

Osim navedenih nelogičnosti, sam obrazac za popunjavanje prijave je u najmanju ruku čudan. Naime, za natječaj koji se provodi za portale, upiti vezani za sam sadržaj odnose se tek na pitanja o emisijama i vremenu u kojem će biti emitirane. U ovom slučaju, gradski službenik Denkovski dao nam je ipak potpunije, no ne manje sramno, objašnjenje: "Stavili smo obrazac koji se odnosio na prethodni natječaj za dodjelu sredstava audio i i vizualnim medijima. Pošaljite nam upit, a mi ćemo odgovoriti što staviti pod tu stavku", nonšalantan je bio Denkovski kad smo ga pitali kako da te stavke popune portali koji ne proizvode video i audio sadržaje.

Iz Grada nam nisu željeli dati ni informaciju o tome koliko je sredstava predviđeno za podjelu nakladnicima, kao ni tko će sjediti u Povjerenstu koje će odlučivati o dodjeli sredstava. "To je novac poreznih obveznika. I važno je shvatiti više da tu nitko nikome ne poklanja novac. I ljudi koji rade na poslu dodjele i sastavljanja natječaja također su plaćeni od strane poreznih obveznika. Zbog toga mislim da su ovakvi nedorađeni i nejasni natječaji nedopustivi", kaže Bartolčić.

S obzirom na kratak rok, činjenicu da su brojni nakladnici diskriminirani jer se ne nalaze u Upisniku te nedorečene obrasce, ovakav natječaj služi samo na sramotu Gradu naviklom na slične skandale.

"Jedino rješenje da se ovaj natječaj provede legitimno jest njegovo poništenje i raspisivanje novog", rezolutna je Karla Horvat Crnogaj.

<
Vezane vijesti