Foto: WikipediaFoto: WikipediaNa Beogradskom sajmu knjiga će i ove, kao i prethodne godine, Medija centar Odbrana, izdavački centar Ministarstva obrane, predstaviti knjigе Nebojše Pavkovića, ali i organizirati tribinu posvećenu NATO intervenciji na kojoj će govoriti i osuđeni ratni zločinci Vladimir Lazarević i Vinko Pandurević. Fond za humanitarno pravo ističe da se MO promocijom, kao i financiranjem knjiga i javnim tribinama na kojima govore osuđeni za najteže zločine, otvoreno ruga žrtvama zločina i demonstrira jasna privrženost politici koja je dovela do brojnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Kako je planirano, danas će u 14 sati na 64. Sajmu knjiga u Beogradu biti predstavljena knjiga Nebojše Pavkovića, tijekom sukoba na Kosovu komandanta Treće armije VJ i osuđenog ratnog zločinca. Knjiga pod nazivom Miris baruta i smrti na KiM 1998 je još jedna knjiga Ministarstva obrane iz edicije Ratnik čiji je autor Nebojša Pavković.FHP poziva institucije Srbije da prestanu sa promoviranjem i rehabilitacijom osuđenih ratnih zločinaca i opredijele se za politiku koja prihvaća sudski utvrđene činjenice i uvažava patnje žrtava i članova njihovih obitelji

Naime, na prošlogodišnjem Sajmu knjiga predstavljen je Pavkovićev ratni dnevnik pod nazivom Treća armija sedamdeset osam dana u zagrljaju Milosrdnog anđela, ali i još tri knjige koje su posvećene svedočanstvima ratnih zapovjednika i pojedinim događajima (Bitka za Paštrik i Bitka na Košarama).

Fond za humanitarno pravo podsjeća da je Pavković pred MKTJ osuđen na 22 godine zatvora za deportaciju, prisilno premještanje, ubojstva i progon kao zločine protiv čovječnosti i za ubojstva kao kršenja zakona i običaja ratovanja, o čemu na predstavljanju ratnih dnevnika nije bilo riječi.

Istog dana, od 18 sati MO na sajamskom štandu organizira tribinu Iskustva iz dejstava u toku NATO agresije – PAMTIMO KNJIGOM koju moderira načelnik odeljenja za izdavačku djelatnost u Vojsci Srbije Miroslav Toholj, nekadašnji ministar informisanja u vladi Republike Srpske od 1993. do 1995. godine.

Na tribini će govoriti Vladimir Lazarević – zapovjednik Prištinskog korpusa VJ, kojeg je MKTJ osudio na 14 godina zatvora za deportacije i prisilno premještanje albanskog stanovništva tijekom sukoba na Kosovu i  Vinko Pandurević, zapovjednik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, koji je pred MKTJ osuđen na 13 godina zatvora za pomaganje i podržavanje zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Pored toga, Medija centar Odbrana najavljuje i izdavanje knjige Dragoljuba Ojdanića, nekadašnjeg načelnika Generalštaba VJ, koji je pred MKTJ osuđen na 15 godina zatvora za pomaganje i podržavanje deportacije i prisilnog premještanja albanskog stanovništva s Kosova.

FHP poziva institucije Srbije da prestanu sa promoviranjem i rehabilitacijom osuđenih ratnih zločinaca i opredijele se za politiku koja prihvaća sudski utvrđene činjenice i uvažava patnje žrtava i članova njihovih obitelji.

<
Vezane vijesti