Foto: A.K.Foto: A.K.Prosvjednim performansom ispred zgrade Gradske uprave u Zagrebu, danas, na međunarodni Dan bez automobila aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije zahtijevali su promjenu gradske politike kojom se omogućava prekomjerno zauzimanje pješačkih površina za potrebe terasa kafića, a tražili su i uvođenje učinkovitih mjera kojima će se nogostupi i biciklističke staze osloboditi od parkiranih automobila.

Naime, međunarodni Dan bez automobila obilježava se svake godine 22. rujna kako bi se ukazalo na negativne posljedice intenzivnog korištenja automobila, poput onečišćenja zraka, proizvodnje buke, doprinosa klimatskim promjenama i zauzimanja javnih površina te kako bi se zagovarao biciklistički, pješački i javni promet.Međunarodni Dan bez automobila obilježava se svake godine 22. rujna kako bi se ukazalo na negativne posljedice intenzivnog korištenja automobila

Aktivisti i aktivistkinje u sklopu performansa postavili su improviziranu terasu kafića prigodnog imena Fontana i ostavili uzak prostor za prolaz ljudi, ukazujući time na situaciju s kojom se mnogi građani i građanke Zagreba svakodnevno susreću. Također, istaknuli su i nekoliko fotografija koje su im poslali građani, a na kojima je prikazano zauzimanje nogostupa i biciklističkih staza terasama kafića ili automobilima. Fotografije su rezultat online akcije #HocuProci koju je Zelena akcija pokrenula prije tjedan dana pozivajući građane da pošalju fotografije na kojima je vidljivo zauzimanje pješačkih i javnih površina.

"Grad Zagreb je odgovoran za izdavanje dozvola za postavljanje terasa kafića kojima se remeti promet biciklista, pješaka i osoba u invalidskim kolicima. Također je putem svog Prometnog redarstva zadužen za uklanjanje vozila koja otežavaju promet biciklista, pješaka i Ivčić: "Nogostupi i biciklističke staze na brojnim mjestima u Zagrebu suženi su do razine kojom se onemogućava normalno kretanje"osoba u invalidskim kolicima. Nogostupi i biciklističke staze na brojnim mjestima u Zagrebu suženi su do razine kojom se onemogućava normalno kretanje. Stoga tražimo od Grada Zagreba da napokon osigura neometano kretanje nogostupima i biciklističkim stazama", rekao je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Ivčić je naglasio kako su danas volonteri Biciklopopravljaonice željeli na Zrinjevcu besplatno, kao i uvijek, pomagati građanima popravljati bicikle, ali je Grad Zagreb odbio izdati dozvolu uz obrazloženje da je prostor već zauzet, ne nudeći pri tom nikakvu drugu lokaciju.

"U isto vrijeme dok Grad Zagreb daje dozvole kafićima da postavljaju terase koje ometaju pješaka i bicikliste, Grad odbija dati dozvolu za korištenje svega nekoliko kvadratnih metara javne površine za potpuno nekomercijalnu djelatnost popravljanja bicikala", istaknuo je Ivčić te pozvao gradske institucije da javnim prostorima u gradu Zagrebu upravljaju u interesu svih građana, a ne pojedinaca.

aem_copy51151.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

 

<
Vezane vijesti