Foto: M.K.Foto: M.K.S natpisima "Solidarnost sa žrtvama rata", "Poraz za pravdu", "Sramota za sud", "Vukovar", "Voćin", "Ovčara", "Ruma" i brojnim drugim nazivima mjesta u kojima su se dogodili ratni zločini za koje se teretilo Šešelja, četrdesetak aktivista i aktivistica upozorilo je večeras u Zagrebu kako je današnja presuda s pravom razočarala velik dio javnosti u regiji, a posebice žrtve zločina.

Povodom oslobađajuće presude Haškog suda Vojislavu Šešelju za zločine nad civilima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata uz podršku Žena u crnom iz Beograda organizirali su prosvjedno stajanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Prosvjed pod nazivom Oslobođenje Šešelja - poraz za pravdu, sramota za sud, nepravda za žrtve! okupio je četrdesetak aktivista i aktivistica koji su stajali s natpisima "Solidarnost sa žrtvama rata", "Poraz za pravdu", "Sramota za sud", "Nepravda za žrtve", "Vukovar", "Voćin", "Konjic", "Zvornik", "Ovčara", "Ruma" i brojnim drugim nazivima mjesta u kojima su se dogodili ratni zločini za koje se teretilo Šešelja, upozorivši kako je današnja presuda s pravom razočarala velik dio javnosti u regiji, a posebice žrtve zločina.

Riječ je o najporaznijom prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju do sada, smatraju aktivisti.

"Tužni smo što se danas pokazalo da pravo i pravda nisu istoznačnice te da sustav katkad zna iznevjeriti žrtve koje su i predugo čekale barem osnovnu moralnu satisfakciju koju ovom presudom nisu dobile", izjavila je Martina Horvat iz Platforme 112 izrazivši ipak nadu da će u žalbenom postupku presuda biti promijenjena.

Riječ je o najporaznijom prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju do sada, smatraju aktivisti, a efekti propusta Suda mogu biti nesagledivi po izostanak pravde za žrtve najtežih i masovnih kršenja ljudskih prava počinjenih na području nekadašnje SFRJ 1990-ih godina.

Na prosvjedu je posebno upozoreno na moguće pogubne posljedice govora mržnje koji presuda relativizira.

Današnje akcije održane su kao iskaz solidarnosti sa svim žrtvama rata i njihovim obiteljima koje je  oslobađajuća presuda Šešelju duboko pogodila kao još jedan izostanak pravde i nepriznavanja njihove patnje.

"Podsjećamo predstavnike institucija i političare te političarke na odgovornost koju imaju prema svim građanima i građankama. Pozivamo ih da reagiraju na govor mržnje, da se od njega ograde i da ne doprinose podizanju tenzija. Govor mržnje, poticanje nasilja ili prešutno odobravanje istoga nije i ne smije biti reakcija na nacionalističku retoriku", istaknuli su iz Platforme 112 i Centra za žene žrtve rata.

U isto vrijeme kad i u Zagrebu prosvjedno stajanje je održano i pred Katedralom u Sarajevu, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava pod sloganom Solidarnost s civilnim žrtvama rata.

Današnje akcije održane su kao iskaz solidarnosti sa svim žrtvama rata i njihovim obiteljima koje je oslobađajuća presuda Šešelju duboko pogodila kao još jedan izostanak pravde i nepriznavanja njihove patnje.

 

aem_copy61595.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti