Ilustracija: T.O.<br>Ilustracija: T.O.
Zagreb Pride. "Novi iskazi izravnih svjedoka i napad molotovljevim koktelom na gej muškarca na Maksimiru krajem prošle godine nedvojbeno dokazuju da već mjesecima po zagrebačkim parkovima i gej okupljalištima hara homofobna nasilnička banda."

Priopćenje Zagreb Pridea prenosimo u cijelosti:

Zagreb Prideu, službi stalne pravne podrške žrtvama nasilja i diskriminacije, javio se muškarac koji je krajem kolovoza svjedočio i djelomično spriječio napad na drugog gej muškarca kojeg su batinala dvojica palicama naoružanih homofoba. Taj zločin iz mržnje na gej muškarca zbio se također u jednom parku, u dijelu isto tako poznatom kao okupljalište gej muškaraca. Koliko nam je poznato, slučaj nije prijavljen. Nije uopće rijetkost da se slučajevi nasilja i diskriminacije, pa i oni najgori, po osnovi spolne orijentacije ne prijavljuju, i da golema većina njih ostane nezabilježena.

Svjedok tog napada pokazao je hrabrost i odgovornost jer je, čuvši zapomaganje i uočivši žrtvu kako bespomoćna na tlu prima teške udarce i jauče, krenuo glasno vikati i uputio se prema napadačima. Napad je tako uspio prekinuti, izbjegnut je gori ishod, a žrtva je uspjela izvući živu glavu

Svjedok tog događaja ima i posrednih informacija, preko žrtava koje osobno poznaje, o još jednom identičnom napadu do kojega je došlo ljetos, također u Parku Maksimir. Tada su napadnuta dvojica muškaraca, prvo fizički, a potom i samozapaljivom tvari.

Sve ove okolnosti s puno više detalja prijavljene su zagrebačkoj policiji. Pozivamo i druge svjedoke ili žrtve navedenih ili sličnih napada da nam se jave. Zagreb Pride im može posredovati kod besplatnog pravnog zastupanja i pružiti direktnu podršku kao žrtvama ili svjedocima u kaznenom postupku.

Zagreb Pride upozorava da okolnosti tri zločina iz mržnje, od čega za dva postoje neposredni svjedoci, ukazuju da u najmanje dva zagrebačka javna okupljališta za gej muškarce operira naoružana i organizirana skupina desničarskih homofobnih bandita koji napadaju gej muškarce, pojedince i fizički slabije od sebe. Sve upućuje da je riječ o serijskim, organiziranim i planiranim napadima.

Ovo nisu neki izolirani incidenti već teški i brutalni napadi na gej muškarce, zločini iz mržnje koji su mogli imati i fatalni ishod. Ovo su i napadi na cijelu LGBTIQ zajednicu Zagreba i Hrvatske, nezabilježeni zadnjih desetljeća!

Od policije tražimo da zaštite sve javne prostore u Zagrebu koji pripadaju svim građanima. Tražimo da pronađu počinitelje ovih homofobnih napada i podnesu odgovarajuće kaznene prijave u vezi sa zločinom iz mržnje, a da se sa žrtvama i svjedocima postupa s dostojanstvom, poštovanjem i osjetljivošću, kako nalaže Direktiva 2012/29/EU.

Žrtve ovakvih desničarskih bandi ne moraju nužno biti i  vjerojatno nisu isključivo samo gej muškarci, već i pripadnici i pripadnice romske, srpske i afričke zajednice u Hrvatskoj!

Svatko javne prostore ima pravo koristiti za šetnju, druženje ili susret. Važno je da se kao LGBTIQ zajednica suprotstavimo desničarskom nasilju i pronađemo ove homofobe! To možemo tako da pomognemo istrazi i da osudimo nasilnike, a nikada njihove žrtve!

Ključne riječi: homofobija, Zagreb Pride
<
Vezane vijesti