Foto: N. PetrovićFoto: N. PetrovićDevetnaesta Povorka ponosa lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i queer osoba, njihovih obitelji i prijateljica, koja se trebala održati danas, proći će Zagrebom 19. rujna.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tradicionalni Zagreb Pride održat će se i ove godine, ali ne u lipnju kao inače, nego u kasno ljeto. Devetnaesta Povorka ponosa lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i queer osoba, naših obitelji i prijateljica, koja se trebala održati danas, proći će Zagrebom 19. rujna 2020. godine. Možda danas ne koračamo, ali smo još uvijek ovdje. Zato današnjom simboličnom akcijom zauzimanja trgova, kojima inače prolazi Prajd želimo pokazati da postojimo i da smo dio ovog društva, da dijelimo njegove strahove i neizvjesnosti kao i druge građanke i građani, da smo izborile pravo na javna okupljanja, na naše obitelji, naša životna partnerstva, ali i za to da se danas nasilje u istospolnim zajednicama prepoznaje i kvalificira. 

Svjesne_i smo da će lipanj bez Povorke biti manje veseo, šaren i glasan, ali nismo htjele pristati na ograničenja i zabrane koje bi u uvjetima pandemije koronavirusa bile nametnute Povorci ponosa i svima koje u njoj ponosno koračaju. Zagreb Pride se od 2002. bori za temeljno ljudsko pravo LGBTIQ osoba na javno okupljanje bez ograničenja, za naše pravo da se u javnosti držimo za ruke s voljenom osobom, za naše pravo da se slobodno ljubimo i grlimo i za našu vidljivost bez iznimki. Nakon godina ograničavanja, maltretiranja od strane policije i državnih i gradskih vlasti, za te smo se slobode izborile upravo u Povorkama ponosa i na dan Zagreb Pridea. 

zagreb_pride_neven_petrovic_4.jpg

U proteklih nekoliko mjeseci smo, kao i većina, bile primorane živjeti u naša četiri zida, samo što je kod nas obiteljsko okruženje puno češće nasilno, diskriminirajuće i nepodržavajuće, ponekad i više nego ono izvan ta četiri zida. Zato ovim putem želimo svima onima koje_i su tako živjele_i ili još žive poručiti da nisu same_i, jer ovo je društvo svih nas, društvo kakvo želimo i kakvo ćemo zajednički izgraditi. Jer, mi smo ponosne i hrabre, ne bojimo se udara na ljudske slobode, niti provokacija koje čujemo u izbornoj kampanji. Usprkos tomu svemu, mi ostajemo tu, djelovati i boriti se, formalno ili neformalno, s novcem ili bez njega. Nikada nećemo i ne smijemo odustati od borbe za društvo svih nas!

Na kraju, čestitamo svima Mjesec ponosa i želimo nam svima da živimo slobodno i budemo svoje_i, da se ne bojimo i da ne odustajemo od sebe i svoje sreće, da budemo solidarne i solidarni, da živimo ponosno i hrabro. 

Vidimo se na Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji u subotu, 19. rujna 2020. gdje ćemo 19. put po redu proslaviti svoju različitost i slobodu, autonomiju naših tijela, identiteta i ljubavi.

Živio Prajd i živimo Prajd svaki dan!

zagreb_pride_neven_petrovic_7.jpg
Ključne riječi: Zagreb Pride
<
Vezane vijesti