danzena_sindikati.jpgNezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata danas su povodom Međunarodnog dana žena na Trgu sv. Marka održali javnu akciju pod nazivom "Za radno mjesto i dom bez nasilja –​​ ratificirajte Konvenciju br. 190!".

Sindikalne središnjice ovom su akcijom još jednom pozvale Vladu Republike Hrvatske da hitno pokrene postupak ratifikacije Konvencije br. 190 Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada. "Riječ je o Konvenciji kojom se čvrsto određuju međunarodni standardi te se po prvi puta utvrđuje opće pravo svih radnika na rad bez nasilja i uznemiravanja, bez obzira na njihov ugovorni odnos, radni status ili sektor u kojem rade. Premda su i poslodavci i sindikati suglasni oko potrebe ratifikacije Konvencije, to se do danas nije dogodilo", izjavila je IvanaŠepak-Robić iz Matice hrvatskih sindikata. "Želimo da Hrvatska bude predvodnica dobrih praksi, stoga pozivamo Vladu RH da se obaveže na pokretanje postupka ratifikacije kao što su to učinile Italija, Finska i Španjolska te da na taj način pokaže svoje opredjeljenje za zaštitu ljudskog dostojanstva i stvaranje radnih mjesta bez nasilja i uznemiravanja". 

Sindikati su upozorili da je pandemijakoronavirusa dovela do povećanja nasilja i uznemiravanja, kako na radnom mjestu (fizičkom i online) tako i u obitelji. Nasilju na radnom mjestu posebno su izložene radnice u sektorima koje većinski čine upravo žene, a zbog značajnog porasta rada od kuće zamaglila se granica između obiteljskog nasilja i nasilja na radnom mjestu. Zbog svega navedenog izrazito je važno da žene imaju podršku na radnom mjestu i da se stvara radna kultura koja ima nultu stopu opravdavanja i umanjivanja nasilnih ponašanja, oko čega je potrebna suradnja poslodavaca i sindikata. 

"Odbor žena NHS-a započeo je u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova provedbu projekta o nasilju i uznemiravanju na radnom mjestu. Želimo dobiti konkretan uvid u raširenost ovog problema budući da o tome u Hrvatskoj trenutno nemamo podataka, a zatim ćemo krenuti u izradu prijedloga izmjena zakonodavnog okvira, prijedloga smjernica za kolektivne ugovore te protokola i mjera za prevenciju, nadzor i sankcioniranje nasilja i uznemiravanja na razini poduzeća. Zalagat ćemo se za primjenu takvih protokola i mjera u poduzećima i sustavima u kojima sindikalno organiziramo te omogućiti edukacije predstavnicima radnika i poslodavaca kako bismo osigurali da se mjere što kvalitetnije provode", izjavila je Marina Ivandić​ iz Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata.​  

Predsjednica Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Emina Ibrahimi poručila je kako je ratifikacija konvencije Međunarodne organizacije rada br. 190 ključna u sprečavanju različitih oblika diskriminacije na radnom mjestu, rodnih stereotipa i rodne nejednakosti na radu, jer oni su temelj koji vodi nasilju i uznemiravanju u svijetu rada. "Žene, odnosno sve žrtve nasilja, nemaju vremena za čekanje –​ Konvenciju treba ratificirati odmah!", izjavila je Ibrahimi te poručila radnicima da ne šute pred nasiljem i zlostavljanjem: "Pozivamo radnice da nam se pridruže u borbi za svoja ženska i radnička prava. Što je više aktivnih i angažiranih žena u sindikatu, time će pitanje nasilja i uznemiravanja biti zastupljenije kroz radničku borbu. Svi imamo pravo na radno okruženje bez nasilja i uznemiravanja –​ jedino zajedno ga možemo izboriti!"

Ključne riječi: ženska prava
<
Vezane vijesti