zenskamreza3_ak_copy87178.jpgProteklog tjedna Vlada je odbila prijedlog uvođenja tzv. obiteljskog dodatka ili druge obiteljske mirovine.

Ženska mreža Hrvatske povodom, 8. marta, Međunarodnog dana žena podsjeća da Vlada RH nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova. To se odražava na sva područja života te rezultira diskriminacijom i pogoršanjem položaja žena. "Tako smo danas suočene sa stalnim porastom prijava obiteljskog nasilja i sve lošijim ekonomskim položajem žena", upozoravaju u priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

Proteklog tjedna Vlada je odbila prijedlog uvođenja tzv. obiteljskog dodatka ili druge obiteljske mirovine. Radi se o očitom zanemarivanju položaja žena, posebno onih starije životne dobi. Poznato je da su razlike u plaćama 12% na štetu žena, a u mirovinama je ta razlika dvostruka. Žene su 91% korisnice  obiteljskih mirovina, koje primaju ukoliko nisu ostvarile pravo na mirovinu ili je njihova mirovina manja od mirovine preminulog partnera. S druge strane, u situaciji kad jedan partner umre, Vlada ne uvažava činjenicu da su bračni drugovi zajednički stjecali tu mirovinu. Takva politika dovodi upravo žene u situaciju teškog siromaštva u starijoj životnoj dobi.

Ženska mreža Hrvatske naglašava, da pitanje druge, odnosno obiteljske mirovine ili obiteljskog dodatka nije samo pitanje mirovinskog osiguranja. Radi se o kršenju ljudskih prava odnosno ravnopravnosti spolova. Žene su tako izložene strukturnoj ekonomska diskriminacija i uskraćivano im je pravo koje proizlazi iz bračne stečevine.

Nedostatak strategije za ravnopravnost na nacionalnoj razini, između ostalog dovodi do ovakvih diskriminatornih praksi koje ne samo da zanemaruju temeljnu vrijednost ravnopravnosti spolova nego je i grubo krše.

Ženska mreža Hrvatske poziva Vladu Republike Hrvatske da hitno pristupi donošenju novog Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova. Također, tražimo od Vlade da u razmatranju prijedloga za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju uvrsti ravnopravnost spolova te uvaži činjenicu da su upravo žene zbog takvog odnosa Vlade u teškom položaju siromaštva. 

<
Vezane vijesti