Foto: PixabayFoto: PixabayNe očekujem vaš odgovor, naravno. Zanimaju me zapravo kriteriji pri odlučivanju.

Za koga ćete glasati? Ne očekujem vaš odgovor, naravno, niti pitam to ljude kada ih vidim. Zanimaju me kriteriji pri odlučivanju. Simpatičnost, dojam, snaga, normalnost, elokventnost, pamet, iskustvo – kako vam to zvuči? Meni grozno, baš zato jer naizgled ima smisla, lako možemo sebi i drugima objasniti svoj glas. Točno je da nema nimalo smisla, ne biramo sebi ekipu za godišnji, a niti predsjednika kućnog savjeta, biramo osobu koja će uticati na atmosferu u cijelom društvu, simbolički, no i vrlo konkretno.U autobusu smo koji vozi ka provaliji, a razgovaramo tko gdje sjedi. Nije moja misao, no sjajno oslikava stanje

Imam samo jedan kriterij: tko će nas najbolje pripremiti za nadolazeće posljedice klimatskih promjena? Može se i drugačije reći: tko je svjestan uzroka, razloga zbog kojih nam Gea uzvraća potemećenom klimom? Ima li ta osoba sposobnost, volju, dokazanu predanost budućnosti u kojoj nasilje neće biti glavna značajka?

To mi je dosta. Sva druga pitanja dolaze na dnevni red – ako preživimo.

U slijedećih pet godina Hrvatska mora napraviti veliki zaokret prema shvaćanju da ovakva civilizacija dolazi kraju a on bi mogao biti užasan i blizu. Mogao biti ili će biti?Imam samo jedan kriterij: tko će nas najbolje pripremiti za nadolazeće posljedice klimatskih promjena? Može se i drugačije reći: tko je svjestan uzroka?

"Postoje istraživanja/ simulacije koje kažu da Hrvatske neće biti za 70 godina", priča neki dan u Osijeku Nikola Biliškov s zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković. Bolje upućeni znaju da je zadan cilj ostati u okviru povećanja prosječne temperature na planeti za 1,5 C u odnosu na predindustrijsko doba. Primjećujem i dalje prilično nade da ćemo (sve zemlje, sva društva, svi ljudi) to uspjeti. Osobno, ne dijelim tu nadu, no ne kanim odustati od djelovanja.

Prosječna temperatura znači da će biti područja i perioda s većim odstupanjima. Otapanje ledenjaka, brine li vas ? Moralo bi. Otapaju se i ne to oni "daleki" već ovi u susjedstvu, na Alpama. Već to otapanje unosi poremećaj u vjetrovima, klimi, a on raste. No ovo nije tekst o feedbacku koji nam naša Zemlja daje na njeno iskorištavanje, na naše poštivanje novca, profita a ne okoliša, života, zraka i vode.

Dakle, jesam ozbiljan: Koji će nas budući čelnik ili čelnica Republike Hrvatske, voditi u pravom smjeru? Tko razmatra uzroke i posljedice, tko je voljan učiti, poštiva znanje, demonstrira to poštivanje, spreman je kreirati atmosferu prihvaćanja kako znanstvenih upozorenja tako i hitnosti promjena u ponašanju? To me zanima. Neću sugerirati osobe, svatko za sebe mora dati odgovor. Otapanje ledenjaka, brine li vas ? Moralo bi. Otapaju se i ne to oni "daleki" već ovi u susjedstvu, na Alpama. Već to otapanje unosi poremećaj u vjetrovima

Nećete izaći na izbore? Siguran sam da imate preko 410 posto odličnih razloga za to. Taj broj je otprilike trenutna, a rastuća koncentracija ugljičnog dioksida u ppm u atmosferi. Također i broj potpisa koji se nadaju organizatori peticije hrvatskih znanstvenika postići ovih dana – da glasno kriknu kako nama svima tako i onima na vlasti – da nam vrijeme za akciju istječe.

Stvarno želite svojim neizlaženjem podržati status quo – u vezi odnosa prema poremećenoj klimi, no još više uzrocima njenog divljanja?

To je velika odgovornost. I još veća glupost. A relativizacija da "predsjednica/k ionako nema ovlasti" nas zavarava. Da, nema izvršnu moć, no ima medijsku pažnju, pristup stručnjacima, pristup izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Može im i nam, u najmanju ruku, ukazivati stalno na gorući problem. U autobusu smo koji vozi ka provaliji, a razgovaramo tko gdje sjedi. Nije moja misao, no sjajno oslikava stanje.

A vi i dalje ne biste glasali? Ili ćete birati po kriteriju simpatičnosti?

Podržavati politiku koja ne donosi promjene ? Promjene su počele no mi ih u svojoj zatvorenosti ne vidimo. Već kasnimo s njima, no, navodno još ima vremena. Za apstinenciju?


 

aem_copy89211.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti