Foto: Zagreb je NAŠ!Foto: Zagreb je NAŠ!"U zadnjih 16 godina u Zagrebu nije izgrađen ni metar novih tramvajskih pruga. Zagreb u prometnom smislu stoji, nema razvoja prometne infrastrukture, a putnika je sve više i opterećenja na prometnice su sve veća", upozorili su danas stranka ZA GRAD i politička platforma Zagreb je NAŠ!

Politička stranka ZA GRAD koja je na prošlim lokalnim izborima za Gradsku skupštinu Grada Zagreba dobila više od 10.000 glasova priključila se danas političkoj platformi Zagreb je NAŠ! s kojom će zajedno izaći ne predstojeće lokalne izbore u Zagrebu. 

Predstavnici ZA GRAD-a i Zagreb je NAŠ! tim su povodom jutros na livadi ispred nebodera u Ulici braće Domany upozorili na stanje javnog prijevoza u Zagrebu i 16 godina neispunjenih obećanja o proširenju tramvajske mreže. Naime, upravo je kod tih nebodera još prije 30 godina GUP-om predviđena prometnica s izuzetno važnim okomitim tramvajskim koridorom koji bi povezao Črnomerec preko Ljubljanice s Horvaćanskom. No, do toga do danas nije došlo. U Zagrebu je posljednji put proširena tramvajska mreža u listopadu 2000. godine, puštanjem u promet tramvajske trase Jarun-Prečko i Dubrava-Dubec.

Politička stranka ZA GRAD priključila se danas političkoj platformi Zagreb je NAŠ! s kojom će zajedno izaći ne predstojeće lokalne izbore u Zagrebu. 

"U zadnjih 16 godina u Zagrebu nije izgrađen ni metar novih tramvajskih pruga. Zagreb u prometnom smislu stoji, nema razvoja prometne infrastrukture, a putnika je sve više i opterećenja na prometnice su sve veća. Stranka ZA GRAD će se na predstojećim lokalnim izborima pridružiti platformi Zagreb je NAŠ! kako bi zajedno s građanima ovaj grad učinili boljim, pogotovo po pitanju naše današnje teme, a to je javni prijevoz", rekao je Ivan Zelenić, supredsjednik stranke ZA GRAD.

Mjesto na kojem je održana tiskovna konferencija ima simbolično značenje budući da u Zagrebu postoje samo dva poprečna pravca tramvajske mreže koji povezuju sjever i jug grada (trasa Savskom te Šubićevom - Držićevom). "Prije nekoliko dana gradska vlast obećala je novu tramvajsku liniju od Črnomerca do Horvaćanske, a to isto su učinili pred 10 godina. Obećavao je nama Bandić i remize u Blatu, pa tramvajsku liniju od Glavnog kolodvora do Dugava, pa brzu liniju do aerodroma, ali u 16 godina nije izgrađena niti jedna nova tramvajska linija. Treba se prisjetiti stoga što narod kaže: obećanje, ludom radovanje", zaključila je Urša Raukar iz platforme Zagreb je NAŠ!

tramvajskamrezazagreb_zagrebjenas.jpg

Tramvajski promet je u Zagrebu dodatno usporen zbog prometne politike izgradnje novih garaža u centru grada koje u središte grada privlače još veći broj automobila koji u uskim ulicama zagušuju promet tramvajima, upozorili su.

"Sadašnja gradska vlast umjesto da gradi nove tramvajske pruge već 16 godina forsira prometnu politiku koja se temelji na izgradnji garaža u centru grada koje dodatno usporavaju tramvajski promet. Primjerice, prije 100 godina su u Zagrebu tramvaj vukli konji i tada je prosječna brzina tramvaja bila 8 km/h, a danas je prosječna brzina električnog tramvaja tek 12 km/h", rekao je Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je NAŠ!. "Veselimo se suradnji sa strankom ZA GRAD i zajedno ćemo biti politička opcija koja neće stati dok se tramvajska mreža u Zagrebu ne proširi i poboljša", zaključio je Tomašević.

Politička platforma Zagreb je naš! i stranka ZA GRAD imat će zajedničke kandidate za gradonačelnika/cu, Skupštinu Grada Zagreba, vijeća gradskih četvrti te vijeća mjesnih odbora, najavljeno je danas. Platforma Zagreb je naš! pozvala je na suradnju i druge progresivne stranke, kvartovske inicijative i građane kojima je dosta ovakvog načina upravljanja gradom.

<
Vezane vijesti