Foto: I.P.Foto: I.P.Tisuće srednjoškolki i srednjoškolaca u Zagrebu je danas bučno i srčano prosvjedovalo zbog klimatskih promjena. Pridružili su se tako mladima diljem svijeta, u više od sto zemalja i tisuću gradova, koji prosvjeduju za očuvanje Zemlje, jedinog doma koji imamo. Prosvjede je incirala šestnaestogodišnja švedska aktivistkinja Greta Thunberg. "Tu smo da pokažemo otpor prema sadašnjem sistemu koji se ponaša kao da klimatske promjene ne postoje. Što će se dogoditi s našim plažama, zrakom, koja je naša budućnost? Borit ćemo se dok se bolja budućnost ne ostvari!", rečeno je u govoru na Markovom trgu.

Tisuće srednjoškolki i srednjoškolaca u Zagrebu je danas bučno i srčano prosvjedovalo zbog klimatskih promjena. Pridružili su se tako mladima diljem svijeta, u više od sto zemalja i tisuću gradova, koji prosvjeduju za očuvanje Zemlje, jedinog doma koji imamo.

"Snow must go on", "Ugrožavate nam budućnost", "No nature, no future", "Science not silence", "Spasite Zemlju, to je jedini planet s čokoladom", "Poljubi zemlju po kojoj hodaš", "Vama imanje, nama sranje", "No excuse for single use", samo su neki od natpisa na transparentima učenika i učenica koji su prosvjedovali

Učenici su danas u Hrvatskoj prosvjedovali i u Splitu, Varaždinu, Belom Manastiru...

Radi se o prosvjedu School Strike 4 Climate koji je pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg, koja je petkom štrajkala ispred svoje škole zbog klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Zbog njenog su je aktivizma norveški parlamentarci jučer nominirali za Nobelovu nagradu za mir.

Zagrebačko okupljanje je počelo na Europskom trgu, da bi se u konačnici povorka zaustavila na Markovom trgu. Čitavo vrijeme prosvjednici su zviždali, vikali, skandirali 'Vruće mi je!" i "Vrijeme je sad!".

Na Markovom trgu okupljenima su se obratile organizatorice prosvjeda, rekavši kako su godine pred nama presudne i kako nam treba glas svake osobe da osiguramo budućnost. "Čekali smo predugo i sada imamo globalnu krizu", rekla je jedna od ogranizatorica, obrativši se Vladi, pitajući što su političari napravili, i što čekaju.

"Vi niste ništa napravili, ali mi ćemo reagirati", poručila je uz bučan pljesak okupljenih.

"Snow must go on", "Ugrožavate nam budućnost", "No nature, no future", "Science not silence", "Spasite Zemlju, to je jedini planet s čokoladom", Tisuće srednjoškolki i srednjoškolaca u Zagrebu je danas bučno i srčano prosvjedovalo zbog klimatskih promjena. Pridružili su se tako mladima diljem svijeta, u više od sto zemalja i tisuću gradova, koji prosvjeduju za očuvanje Zemlje, jedinog doma koji imamo"Poljubi zemlju po kojoj hodaš", "Vama imanje, nama sranje", "No excuse for single use", "It's our (e)mission", samo su neki od natpisa na transparentima učenika i učenica koji su prosvjedovali.

"Tu smo da pokažemo otpor prema sadašnjem sistemu koji se ponaša kao da klimatske promjene ne postoje. Svuda u svijetu se održavaju prosvjedi kojima smo se priključili. Što će se dogoditi s našim plažama, zrakom, koja je naša budućnost? Borit ćemo se dok se bolja budućnost ne ostvari!", rečeno je u govoru na Markovom trgu.

Nakon inspirativnog i odlučnog prosvjeda srednjoškolaca, čini nam se zgodno podsjetiti na Plavu točku u beskraju Carla Sagana. Sagan piše:

"Za nekoga tko gleda s ove daljine, Zemlja ne izgleda nimalo zanimljivo. Ali za nas, to je već drugačije. Razmotrimo ponovo tu točkicu. To je ovdje. To je naš dom. To smo mi. Na njoj su svi koje volite, svi koje poznajete, svi za koje ste ikada čuli, svako ljudsko biće koje je ikada postojalo, na njoj smo proživjeli svoje živote. Tu, na trunci prašine koja visi, na Sunčevoj zraci živi, ili je živjela, sveukupnost naše radosti i patnje, tisuće religija, ideologija i ekonomskih učenja, svaki lovac i sakupljač hrane, svaki junak i kukavica, svaki stvaratelj i razaratelj civilizacije, svaki kralj i seljak, svaka 'superzvijezda', svaki 'vrhovni vođa', svaki svetac i grješnik u povijesti naše vrste."Tu smo da pokažemo otpor prema sadašnjem sistemu koji se ponaša kao da klimatske promjene ne postoje. Svuda u svijetu se održavaju prosvjedi kojima smo se priključili. Što će se dogoditi s našim plažama, zrakom, koja je naša budućnost? Borit ćemo se dok se bolja budućnost ne ostvari!", rečeno je u govoru na Markovom trgu

Zemlja je vrlo mala pozornica u ogromnoj svemirskoj areni. Razmislite o rijekama krvi koje su prolili svi ti generali i carevi da bi mogli pobjednički i u slavi postati trenutni gospodari djelića ove točke. Razmislite o beskrajnim okrutnostima stanovnika jednog kutka ovoga piksela prema stanovnicima nekog drugog kutka koji se od njih jedva razlikuju, kako su česti nesporazumi između njih, kako su željni ubijanja jedni drugih, kako su žestoke njihove mržnje.

Ta točka blijede svjetlosti je izazov za našu usamljenost, našu zamišljenu samodostatnost, za naše zavaravanje da zauzimamo neki privilegirani položaj u svemiru. Naš je planet usamljena točka u velikom svemirskom mraku koji je okružuje. Nema nikakve naznake da će odnekuda doći pomoć koja bi nas spasila od nas samih, u našoj zabiti, u svom tom ogromnom prostranstvu. Zemlja je jedini svijet za kojeg se do sada zna da na njemu postoji život. Nema mjesta na koje bi, barem u bliskoj budućnosti, naša vrsta mogla iseliti. Posjetiti ga, da. Naseliti ga, još ne. Sviđalo vam se to ili ne, za sada je Zemlja mjesto na kojem ostavljamo svoj trag. Kaže se kako je astronomija iskustvo koje uči skromnosti i izgrađuje karakter.

Vjerojatno ne postoji bolji dokaz lakoumnosti ljudske taštine, nego što je slika našeg malenog planeta s udaljenosti. Za mene ona naglašava našu odgovornost da budemo ljubazni i dobri jedni prema drugima i da sačuvamo i njegujemo blijedoplavu točku, jedini dom za koji smo ikada znali".

Učenici i učenice su svoju poruku poslali - slušajmo ih. Vrijeme je sad!

aem_copy17538.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti