U sklopu video aktivističke radionice "Restarta" i "Amnesty Internationala Hrvatske", Miloš Vlaisavljević snimio je film o životu Srba u Lici. "Populacija je to koja živi u teškim gospodarskim uvjetima zbog čega su njeni pripadnici osuđeni na oskudicu u svim sferama života", objašnjava autor "Hrvatskih crnaca".

"Imam prijatelje koji su zbog srpske nacionalnosti bili diskriminirani pri zapošljavanju i još uvijek jesu. A osjećam da bi se takvo nešto moglo dogoditi i meni u budućnosti. Uostalom, diskriminacija pri zapošljavanju je ključan problem koji otežava reintegraciju srpske zajednice u hrvatsko društvo jer pripadnici srpske nacionalne manjine naprosto nemaju osiguranu osnovnu egzistenciju." Riječi su to kojima Miloš Vlaisavljević, autor dokumentaraca Hrvatski crnci, opisuje zašto je u svom filmu odlučio prikazati probleme s kojima se susreću Srbi u Lici.

Kako kaže autor, njegov otac prvi se dosjetio teme prema kojoj je na radionici video aktivizma u organizaciji Amnesty Internationala Hrvatske i Restarta nastao film Hrvatski crnci. "Srpska manjina uglavnom je odvojena i izolirana od hrvatske većine. Svjedočimo postojanju dvaju društava između kojih postoji hijerarhija, a u kojoj Srbi zasigurno zauzimaju nižu poziciju. Srbi imaju problema s ostvarivanjem svojih prava u mnogim sferama života, ali još je važnije da srpska zajednica u Hrvatskoj nije vitalna i ne čini integralni dio društva", objašnjava Vlaisavljević u razgovoru za H-Alter.

Na pitanje u kojoj mjeri se život aktera njegovog filma, odnosno Srba u Lici, razlikuje od onih koji žive u urbanijim sredinama, autor odgovara: "Srbi u Lici žive u gospodarski težim životnim uvjetima i nemaju puno mogućnosti. Osuđeni su na oskudicu u svim sferama života te su uglavnom starije životne dobi. S druge strane, Srbi u gradovima imaju bolje životne prilike, ali su često bili svjedoci asimilacije, pogotovo tijekom rata i netom nakon njega."

Iako, kako ističe, ne želi biti pesimističan, Vlaisavljević kaže da ne vjeruje da će se situacija, s obzirom na recentne događaje, u dogledno vrijeme promijeniti na bolje. "Glavni je problem što nema konstruktivnog dijaloga između dviju zajednica što onemogućava bilo kakvo poboljšanje situacije. Svaka je zajednica zatvorena u sebe i ne odstupa od svojih predodžbi svijeta i prošlih ratnih događaja."

Vlaisavljević smatra da se aktualna Vlada ne poduzima adekvatne korake po pitanju poboljšanja statusa srpske nacionalne manjine u hrvatskom društvu. "Ova problematika Vladi očito još uvijek nije u fokusu. Smatram da bi trebala postojati kvalitetnija politika koja obraća pažnju na sve aspekte problema s kojima se suočava manjina. Čini mi se da je to pitanje zanemareno još 2004. jer se od tada u javnosti ovaj problem spominje samo kroz kratkoročne epizode koje su zapravo samo simptom stvarnih problema", kaže autor filma i dodaje da je predsjednik Ivo Josipović po ovom pitanju napravio dosta kroz svoje javne nastupe u kojima je afirmirao Srbe kao jedan od bitnih elemenata Hrvatske. "Za promjenu trenutne situacije je potrebno puno više. Nije predsjednik taj koji može napraviti nešto konstruktivno. Promjene prvo treba potaknuti na lokalnoj razini", kaže Vlaisavljević.

Njegov film Hrvatski crnci prikazan je na sedmom Festivalu srpske kulture i u Dokukinu. Jedna od kritika s kojima se tada suočio bila je da u Hrvatskoj nema posla ni za većinsko stanovništvo. "Istina. Ali i Srbi žive u toj istoj Hrvatskoj koju je pogodila recesija i još se k tome puno teže zapošljavaju od Hrvata", zaključuje autor filma.

Ključne riječi: Srbi u Hrvatskoj, Lika, Restart
<
Vezane vijesti