Foto: Volim Pulu<br>Foto: Volim Pulu
Davanje na privremeno korištenje zgrada na Muzilu javnim institucijama, lokalnim poduzetnicima, sportskim, kulturnim i drugim organizacijama civilnog društva dok se ne donese neka konačna odluka o namjeni Muzila u potpunosti i uglavnom podržava čak 90 posto Puljana i Puljanki.

Većina građana Pule protivi se tome da Muzil postane golf igralište s pripadajućom hotelskom i rezidencijalnom izgradnjom, pokazali su rezultati ankete koju je na uzorku od 400 ispitanika provela tvrtka Gfk za Inicijativu Volim Pulu - Za Muzil. Građani, umjesto toga, žele integraciju područja poluotoka Muzil u urbani sustav grada Pule odnosno korištenje njegovih prostornih resursa za razvoj lokalnog poduzetništva i općeg društvenog standarda u gradu. Štoviše, davanje na privremeno korištenje zgrada na Muzilu javnim institucijama, lokalnim poduzetnicima, sportskim, kulturnim i drugim organizacijama civilnog društva dok se ne donese neka konačna odluka o namjeni Muzila u potpunosti i uglavnom podržava čak 90 posto Puljana i Puljanki!

72 posto ispitanika smatra da bi o namjeni, načinu korištenja i upravljanja poluotokom Muzil trebali odlučivati građani, dok šest posto smatra da bi to trebala činiti Vlada, a samo 17 posto gradska vlast. Protiv izgradnje golferskog kompleksa izjasnilo se 57 posto stanovnika. Kad bi se raspisao referendum, na njega bi izašlo 76 posto građana od kojih bi 60 posto glasovalo protiv.

Protiv izgradnje golferskog kompleksa izjasnilo se 57 posto stanovnika. Kad bi se raspisao referendum, na njega bi izašlo 76 posto građana od kojih bi 60 posto glasovalo protivIstraživanje je pokazalo i da 82 posto građana u potpunosti ili uglavnom podržava rad Inicijative Volim Pulu - Za Muzil, dok se to ne može reći za gradsku upravu. "Vlast više nema nikakav alibi da se njihovoj odluci o namjeni Muzila protive samo oni koji su prosvjedovali u vrijeme usvajanja GUP-a i zbog kojih su gradonačelnik, IDS-ovi vijećnici i njihovi koalicijski partneri morali pobjeći pred građanima na stražnji izlaz gradske palače", poručili su iz ove inicijative, najavivši da će rezultate ankete dostaviti Istarskoj županiji, budući da su u tijeku izmjene županijskog prostornog plana, i zahtijevati izbacivanje golfa s Muzila.

"Pokazalao se da projekt Brijuni rivijera, kojim se planira apartmanizacija i golfizacija priobalja, nema podršku građana i da su novci poreznih obveznika utrošeni na financiranje tvtke Brijuni rivijera d.o.o. zapravo poslužili samo za političko uhljebljivanje IDS-ovih kadrova te da rezultati ne opravdavaju velika sredstva koja su se za taj propali projekt izdvajala 12 godina", istaknuli su.

Zadruga Praksa i udruga Zelena Istra dostavile su Državnoj agenciji za upravljanje državnom imovinom prijedlog projekta privremenog korištenja dijela objekata na Muzilu u svrhu poticanja ne samo malog lokalnog poduzetništva već i i socijalnog kapitala zajednice. "Mogućnosti transformacije područja na Muzilu su zaista velike. Javnosti je nužno predstaviti i druge modele korištenja Muzila, osim prodaje ili koncesije koje se nameću kao jedini mogući. Jedan od takvih modela je i privremeno korištenje objekata - ekonomski i socijalno prihvatljiv i održiv model", naveli su iz Inicijative Volim Pulu – Za Muzil. Model prijavljen DUUDI-ju predstavit će javnosti na tribini u Puli 30. rujna 2014.

Ključne riječi: muzil, IDS
<
Vezane vijesti