2_copy70315.jpgZagrebački antifašisti poručili su kako neće mirno promatrati fašizaciju društva.

Par stotina antifašista okupilo se danas na Trgu bana Jelačića kako bi upozorili na fašizaciju društva, a glavni povod okupljanja bio je pokušaj postrojavanja paravojne formacije Hrvatske domoljubne snage, organizirane od strane profašističke stranke A-HSP (Autohtona-Hrvatska stranka prava). Okupljeni antifašisti, koje je okružila policija, razvili su transparent Ujedinjeni protiv fašizma te poručili kako neće dopustiti širenje mržnje i nastavak fašizacije društva, već da će se boriti za tolerantno i solidarno društvo. Na to su reagirali i simpatizeri paravojnih formacija koji su antifašistima dobacivali da su Ostojićevi plaćenici, udbaši, crveni okoti uz gomilu psovki i neizostavne ustaške pjesme na što policija nije reagirala. Iako je prosvjed završio nakon nešto više od sat vremena, policija je ostala na Trgu još par sati.

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zabranio je postrojavanje paravojne postrojbe A-HSP-a na Trgu uz obrazloženje da bi takav čin mogao uznemiriti veći broj građana. Iako je nakon izrečene zabrane okupljanja predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec najavio postrojavanje na Trgu, ono se ipak nije dogodilo, već je došlo do pokušaja postrojavanja na grobu Ante Starčevića u Šestinama gdje se okupilo petnaestak osoba. Naime, ni tamo pripadnici A-HSP-a nisu uspješno izveli zacrtani scenarij te su odlučili otići u Savsku 66 i podržati šatoraše. Prema informacijama iz policije, osam osoba je privedeno, a od toga petero pripadnika A-HSP-a među kojima se nalazi i Keleminec.

Pokušaj formiranja paravojske očito je neslavno propao, ali problematika daljnje fašizacije društva i dalje ostaje. Nije riječ samo o organiziranju ovakvih događaja, već je riječ o povratku fašističkog diskursa u javni i njegovom prešutnom odobravanju. Nekažnjeno prolazi mahanje ustaškim zastavama, javno pozivanje na mržnju te se svi neistomišljenici klasificiranju kao državni neprijatelji, na što vladajući ostaju nijemi ili daju paušalne izjave o važnosti demokracije i poštivanja Ustava. Očito su  recentni događaji poput pobjede Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima i tromjesečno kampiranje šatoraša proizveli još veće društvene podjele čije će posljedice najviše osjetiti oni za koje se navodno sve strane bore, a to su mladi.

"Moj će mandat posebice biti posvećen mladima. Moramo im otvoriti prostor u gospodarstvu, politici i društvenom životu. Moramo im dati posao. Neka se čuje njihov glas - oni su obrazovani, željni uspjeha i neopterećeni prošlošću. Vidim ih kao predvodnike novog hrvatskog zajedništva", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović u inauguracijskom govoru. Potez pomlatka A-HSP-a pokazuje upravo suprotno, a to je da su mladi itekako opterećeni prošlošću i to ne svojom krivnjom, već krivnjom pojedinaca i skupina koje dugi niz godina svojoj djeci i pomladcima žele usaditi ideje o hrvatskoj nadmoći i superiornosti nad drugima. Za komentar o ovakvim društvenim događanjima upitali smo Marka Boku, predsjednika Mreže mladih Hrvatske, krovne organizacije mladih.

"Tendencije oko fašizacije društva koje se događaju u zemlji, problem su same po sebi i takve inicijative okrupnjuju. Ovdje je riječ o organiziranju paravojne, antisistemske vojske koja se sastoji od mladih ljudi i mladi su najveće žrtve situacije u kojoj se nalazimo, tj. nepovoljne socio-ekonomske situacije u kojoj se mladi kače na ekstremne oblike djelovanja, čije žrtve i sami postaju. Država je ovdje zakazala i u neku ruku je odgovorna jer je imala jedno od rješenja ovakvih situacija, koje je svjesno odbacila, a to je uvođenje građanskog odgoja u škole. To je mogao biti jedan snažni, demokratski alat za rješavanje ovakvih fašistoidnih, nedemokratskih tendencija. Mladima treba ponuditi način osnaživanja uz koji će samostalno donositi odluke o društvenim procesima koji ih okružuju. Smatram da je argumentacija razloga zabrane okupljanja loša jer je stavljen naglasak na narušavanje reda i mira, a ne na vrijednosnu i sadržaju dimenziju. Ovakve stvari u vremenima dubokih podjela su zadnje što nam treba", komentirao je Boko.

Nažalost, današnji događaji su samo simptomi novi eskalacije zla u društvu, a na svakom pojedincu ostaje odgovornost hoće li mirno promatrati ponovno propadanje društva ili će se boriti za solidarnu i tolerantnu Hrvatsku. 

Ključne riječi: antifašizam, fašizam Mjesta: Grad Zagreb
<
Vezane vijesti