ytb_prtsc_who_wants_to_be_a_volunteer_copy19514.jpgIvana Marasović, predsjednica udruge Kolajna ljubavi, demantira navode iz članka Humanisti u prahu, objavljenog na H-Alteru, o udrugama koje se bave prikupljanjem pomoći za siromašne i gladne u Africi. Njezino pismo objavljujemo u integralnom obliku:

Poštovani,

sukladno Zakonu o medijima molim da objavite sljedeći demanti na članak Humanisti u prahu, koji je objavljen 24.2.2016. na Vašim stranicama.

1. Udruga Kolajna ljubavi putem biltena, izvještaja, e-mailova te skupština redovito informira svoje donatore, kumove i članove o svim oblicima uplaćenih donacija na naš račun i to sukladno  Statutu Udruge i zakonskim odredbama prema kojima su tek od ove godine neprofitne organizacije  obvezne objavljivati svoje ifinancijske zvještaje na službenim stranicama nakon što predaju godišnje financijske Prije tri godine lažno nas se optužilo za tzv. financijske malverzacije i loše uvjete života u Sirotištu. Slučaj je istraživalo Državno odvjetništvo koje nikada nije kontaktiralo nikog iz Upravnog odbora Udruge niti nam je obznanilo je li ikakav proces uopće bio u tijekuizvještaje FINI što će napraviti i naša Udruga.

2.  Udruga Kolajna ljubavi surađuje s Katoličkom Crkvom, a vlasnik Sirotišta u Songei je lokalna nadbiskupija.  Bez obzira na to, surađujemo i sa svim ostalim vjerskim zajednicama i u Tanzaniji i u Hrvatskoj, a djeca u sirotištu različitih su vjeroispovijesti i poštuje se njihova vjerska sloboda. Nadalje, osobno religijsko uvjerenje kao jedno od temeljnih pitanja ljudskih prava i sloboda ni na koji način ne priječi bilo čiji volonterski angažman u Sirotištu i Udruzi, sve dok se poštuju propisana pravila rada i volonterski ugovori.

3.Udruga Kolajna ljubavi ne posjeduje račun u Švicarskoj, već isključivo u Hrvatskoj. U Švicarskoj djeluje Udruga Ivana koja podupire naše djelovanje i rad Sirotišta sv. Ante. 

4. U rad drugih prozvanih udruga, zaklada, osoba ne želimo ulaziti, ocjenjivati ih, niti se s njima uspoređivati jer nismo pozvani na to.  Međutim, želimo istaknuti sljedeće:

- naše djelovanje u Tanzaniji putem brige za 38 djece u Sirotištu u Songei, jednako kao i financiranje školovanja 1100 djece ima za cilj dugoročan pozitivan učinak, na način da djeci posredstvom brojnih dobročinitelja iz Hrvatske  osiguravamo obrazovanje koje će biti temelj za njihov budući samostalan život i izlazak iz kruga siromaštva;

- volonter koji dolazi u Sirotište prolazi pripreme, koje uključuju psihološko testiranje, detaljno upoznavanje s pravilima rada i života u Sirotištu, te upoznavanje s lokalnim običajima, kulturom i temeljima afričkog svahili jezika. U zadnje dvije godine svaki volonter u Sirotištu boravi najmanje dva mjeseca, a oni koji idu na kraće razdoblje u Sirotištu borave tek u popodnevnim satima kada štićenicima daju instrukcije  iz pojedinih Udruga Kolajna ljubavi  redovito informira svoje donatore, kumove i članove o svim oblicima uplaćenih donacija na naš račun i to sukladno  Statutu Udruge i zakonskim odredbama prema kojima su tek od ove godine neprofitne organizacije  obvezne objavljivati svoje ifinancijske zvještaje na službenim stranicama predmeta. Udruga Kolajna ljubavi nije udruga koja organizira volonterski turizam. Naši volonteri u Sirotištu naporno rade, kuhaju, peru odjeću, uče s djecom, idu u polje, te je njihovo djelovanje u Songei daleko od površnih turističkih obilazaka. Naime, grad Songea u kojem je Sirotište je van svih turističkih ruta i udaljen je oko 1800km  od turističkog sjevera Tanzanije. Usporedba naših volontera s turistima umanjuje njihov angažman i ogroman trud koji ulažu u radu s djecom na kojem smo im iznimno zahvalni;

- od početka nam je bio cilj da Sirotište postane samoodrživo stoga smo nakon dugih napora oko uspostave infrastrukture i osiguranja potrebnih dozvola u sklopu sirotišta nedavno otvorili vrtić. Vrtić će uz siromašnu djecu pohađati i djeca iz dobrostojećih obitelji, koje mogu priuštiti plaćanje vrtića, a tom zaradom se financiraju troškovi sirotišta. Pri tome je, osim časnih sestara koje su odgovorne, u sirotištu i vrtiću zaposleno lokalno stanovništvo.

5. U konačnici, smatramo iznimno neprofesionalnim novinarstvom nekritičko prenošenje starog slučaja optužbe na djelovanje naše Udruge, bez da su se prethodno utvrdile sve činjenice i isto detaljno provjerilo. Prije tri godine lažno nas se optužilo za tzv. financijske malverzacije i loše uvjete života u Sirotištu. Slučaj je istraživalo Državno odvjetništvo koje nikada nije kontaktiralo nikog iz Upravnog odbora Udruge niti nam je obznanilo je li ikakav proces uopće bio u tijeku. Stotine volontera i kumova te tisuće korisnika svjedoče o kvalitetnom radu Udruge, a svatko tko želi  dobrodošao je u Songeu kako bi svjedočio o uvjetima u kojim žive djeca za koje se brinemo na najbolji mogući način, a sve u skladu s kulturom zemlje u kojoj žive.

Srdačno,

Ivana Marasović
predsjednica udruge Kolajna ljubavi


P.S. Dana 1. ožujka 2016. u H-Alterovu redakciju stigao je zahtjev udruge Kolajna ljubavi da prvu rečenicu iz "demantija" koji smo primili i objavili 29. veljače: "1. Udruga Kolajna ljubavi putem biltena, izvještaja, e-mailova te skupština redovito informira svoje donatore, kumove i članove o svim oblicima uplaćenih donacija na naš račun i to sukladno  Statutu Udruge i zakonskim odredbama prema kojima su tek od ove godine neprofitne organizacije  obvezne objavljivati svoje ifinancijske zvještaje na službenim stranicama nakon što predaju godišnje financijske izvještaje FINI što će napraviti i naša Udruga", zamijenimo rečenicom: "1. Udruga Kolajna ljubavi putem biltena, izvještaja, elektronske pošte te skupština redovito informira svoje donatore, kumove i članove o financijskom radu Udruge sukladno Statutu i zakonskim odredbama, a financijski izvještaji javno su objavljeni putem Ministarstva financija, tj. Registra neprofitnih organizacija".
Možemo stoga smatrati pravovažnom izjavu u kojoj se ne spominju "svi oblici uplaćenih donacija", a iste u prvobitnom "demantiju" možemo smatrati omaškom. (op. ur.)
<
Vezane vijesti