Foto: PixabayFoto: PixabayDrugačiji pogled na vijesti i događaje oko nas kroz haiku za H-Alter ispisuje Mun Tzu.

O haiku poeziji Vladimir Devidé, matematičar i japanolog, vrsni poznavatelj i ljubitelj haiku poezije piše: "Haiku poezija rasterećena je patetike, ne poznaje cinizam, u njoj nema preuveličavanja niti umanjivanja važnosti onoga o čemu se govori. Sve je važno, bilo veliko ili malo, obično ili neobično. Sve ima svoje mjesto, svoj trenutak."

Drugačiji pogled na vijesti i događaje oko nas kroz haiku za H-Alter ispisuje Mun Tzu (opreka umjetniku ratovanja Sunu), s željom da nas usmjeri prema neciničnoj svevažnosti svakodnevice. Prijašnje haikue Mun Tzua pročitajte ovdje.

 

Strnjika gori
– kotlinom Himalaje
kruži smeđi smog

 

Ilegalno spaljivanje usjeva strnijke od strane poljoprivrednika u Indiji, rezultiralo je u studenom rekordnim zagađenjem u Delhiju u Indiji. Nakon što su okolišni aktivisti podnijeli peticiju, vrhovni sud je naredio potpuno zaustavljanje prakse spaljivanja strnjike i poslao ukor vlastima u Punjabu i Haryani zbog dopuštanja da se ilegalna praksa nastavi pod njihovim nadzorom.

 

Brodski zbor pjeva
mišu, vucu i doris
– after nakon dna

 

Zagrebačke gradske vlasti naredile su početkom studenom rušenje kultnog Sidra, legendarnog okupljališta, broda bez kapetana i splavi za sva vremena na Savi. "Odlučili su da je to ruglo grada i da ga treba srušiti. Došli su u osam ujutro bez najave, bez papira, bez prava na žalbu. Imali smo jedan sat da se iselimo", rekao je jedan od voditelja medijima.

 

Škare kraj uha,
tuđi prsti u kosi,
mirni i nježni

 

Masovni prosvjedi u Iraku traju od 1. listopada, a UN procjenjuje da je poginulo najmanje 319 ljudi, dok je ranjeno više od osam tisuća ljudi. Aktiviste i liječnike se ubija i otima dok pružaju pomoć prosvjednicima u Bagdadu, gdje je glavni trg Tahrir i dalje žarište otpora. Frizeri na trgu besplatno šišaju ljude, dijeli se voda i hrana, beskućnici su našli krov nad glavom, osmišljavaju se prosvjedne taktike i nove metode otpora, a veliki crni zid krase fotografije svih dosada poginulih.
Prosvjednici preuzimaju napuštene zgrade u Bagdadu. (Foto: Talha Mhdm, Instagram) Prosvjednici preuzimaju napuštene zgrade u Bagdadu. (Foto: Talha Mhdm, Instagram)

 

Pri vrhu Anda
snježnim poljem litija
frcaju iskre

 
Državni udar protiv Eva Moralesa nije moguće razumjeti bez razmatranja o bolivijskim resursima, primarno litiju. Bolivija tvrdi da ima 70 posto svjetskih rezervi litija, uglavnom na području Salar de Uyuni. Na koji način je to utjecalo na nedavni džavni udar, pročitajte ovdje.

 

Trajekt ne vozi,
u pritvoru otoka
slušamo orkan

 

Jedna od najjačih bura u posljednjih nekoliko desetljeća poharala je nedavno hrvatsku obalu i otoke. Otočane je orkan odsjekao od ostatka zemlje, a plovio je tek trajekt Lastovo, prkoseći višemetraskim valovima.
<
Vezane vijesti