Foto: Vito ManzariFoto: Vito ManzariNajmanje 37 osoba izgubilo je u nedjelju život u potonuću broda u blizini libijske obale, objavile su lokalne vlasti.

To je druga takva nesreća u svega nekoliko dana, nakon što je u četvrtak pretrpani brod s izbjeglicama, koji su iz Libije pokušali stići do Italije, potonuo u blizini libijskog grada Zuware, a život izgubilo najmanje 200 osoba.

Nakon potonuća broda glasnogovornik Crvenog polumjeseca u Tripoliju izvijestio o sedam tijela izbjeglica pronađenih u blizini Khomsa, no ribari su kasnije otkrili još 30 tijela u okolici tog grada, stotinjak kilometara udaljenog od glavnog libijskog grada.

Libija je postala glavna tranzitna ruta za izbjeglice koje, uz pomoć krijumčara, pred sukobima i siromaštvom, brodovima bježe u Europu. Prema podacima UNHCR-a, broj izbjeglica i migranata koji preko Mediterana dolaze do Europe ove je godine prešao brojku od 300 tisuća što je znatno više nego lani kada ih je bilo registrirano 219 tisuća. Na tom je putu ove godine smrtno stradalo više od 2500 ljudi, a u tu brojku nisu ubrojani novi stradali u posljednja dva dana u Libiji. Tijekom 2014. na putu prema Europi stradalo je ili nestalo 3500 ljudi.

Ključne riječi: izbjeglice, libija
<
Vezane vijesti