Foto: Eko KrkaFoto: Eko KrkaNakon što su pokrenuli prvu hrvatsku knjižnicu igračaka, u kninskoj udruzi Eko Krka otišli su korak dalje, i ideju malih slobodnih knjižnica primijenili na igračke. Kninska djeca sada osim knjiga, u atraktivnim kućicama mogu pronaći "slobodne" igračke i osloboditi neke svoje s kojima se više ne igraju. Nejednakost počinje već u ranom djetinjstvu kada nemaju sva djeca jednak pristup igračkama. "Zajedno trebamo graditi svijet jednakih mogućnosti posebno za djecu", ističe Inga Kukolj iz Eko Krke.

Nakon što su pokrenuli prvu hrvatsku knjižnicu igračaka i raširili ideju i po drugim gradovima, iz kninske Ekološke udruga Krka otišli su korak dalje, i ideju malih slobodnih knjižnica primijenili na igračke. Kninska djeca sada osim knjiga, u atraktivno obojanim kućicama ispred svih pet gradskih vrtića mogu pronaći "slobodne" igračke i osloboditi neke svoje s kojima se više ne igraju.

"Eko kućice za igračke funkcioniraju na  istom  principu slobodne razmjene kao i eko knjižnice igračaka. Igračke se mogu uzeti, vratiti, donirati… Eko kućice za igračke su još "slobodnije" jer vam ne treba ni mala članska iskaznica, a  igračku možete uzeti zauvijek, ne morate je kao u knjižnici igračaka vratiti za mjesec dana. Male slobodne knjižnice igračke dostupne su duže od radnog vremena knjižnice igračaka, također i vikendima. Nalaze se na javnoj površini pa su stalno dostupne roditeljima i djeci", opisuje Inga Kukolj iz Eko Krke.

Nejednakost počinje već u ranom djetinjstvu kada nemaju sva djeca jednak pristup igračkama, a smanjiti tu nejednakost je osnovna ideja iza svih projekata vezano uz igračke koje je pokrenula ova aktivna udruga.

ekokucice2_ekokrka.jpg

"Sva djeca na kugli zemaljskoj moraju imati ista prava, pa i pravo na igru i igračku. Zajedno trebamo graditi svijet jednakih mogućnosti posebno za djecu", ističe Kukolj.

Njihova Eko knjižnica igračaka Knin, ona u zatvorenom prostoru koja funkcionira kao klasična knjižnica, otvorena je početkom 2014. godine i njome udruga doprinosi uštedi roditelja u kupnji igračaka, ponovnoj uporabi, buđenju svijesti djece o važnosti razmjene igračaka te očuvanju okoliša i gospodarenju otpadom, ali i stvara dodatne sadržaje za djecu grada Knina.

Zatim su u Knin doveli i svjetski pokret malih slobodnih knjižnica, Little Free Library.  Riječ je o manjim objektima, često u obliku kućica, koji se postavljaju na javne površine i služe za slobodnu razmjenu knjiga. Funkcioniraju na principu knjiga za knjigu – jednu uzmeš, jednu daš – čime se promovira čitanje među djecom i odraslima. Kninjani su svoje kućice nazvali Eko kućicama za knjigu, a postavili su ih i širom Šibensko-kninske županiji na deset lokacija. Sada su s kućicama za igračke otišli još korak dalje u promicanju razmjene umjesto kupovanja.

"Za sada nismo čuli da na svijetu postoji primjer ovakvih malih eko kućica za igračke. Bili bismo sretni da ima. Ideja je od djece i roditelja u Kninu prihvaćena odlično. Dobili smo samo pozitivne reakcije", kaže Kukolj.

Iz udruge bi rado vidjeli da se i ova ideja proširi Hrvatskom te pozivaju sve zainteresirane da im se slobodne jave za bilo kakvu pomoć. Oni sami planiraju pratiti natječaje i širiti kućice prvo u druge gradove Šibensko-kninske županije.

ekokucice_ekokrka.jpg

Kako je Eko Krka udruga za zaštitu okoliša, bitan motiv iza ovakvih ideja je i smanjenje nastanka otpada. Knjižnice igračaka, eko kućice za knjige te sada eko kućice za igračke značajno doprinose smanjenju nastanka otpada posebno onog plastičnog. Oni su i prvi u Hrvatskoj uveli spremnike za odvojeno prikupljanje neželjenih igračaka kako one ne bi završavale na deponiju.

"U Kninu i Šibeniku  ispred  pojedinih vrtića imamo takve spremnike tako da roditelji imaju mogućnost odvojenog prikupljanja igračaka te iste ne moraju više bacati u spremnike za miješani komunalni otpad. Mi te igračke, ako su uporabljive, koristimo za knjižnice igračaka ili dijelimo dalje, a ako nisu, recikliramo", ističe Kukolj.

Promicanje ideje razmjene među djecom umjesto kupovanja u Eko Krki smatraju "kratkoročno neprocjenjivim, a dugoročno nužnim". Za kninsku djecu, kojima često nisu dostupni sadržaji kakvi postoje u većim gradovima ili bogatijim sredinama, Eko Krka stvara ljepše djetinjstvo.

"Volimo reći da smo sitni, ali bitni. Želimo da se za Knin čuje u pozitivnom kontekstu", zaključuje Kukolj.


 

aem_copy21993.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: djeca, knjižarski sustav, knin
<
Vezane vijesti