ipa.jpgDok vlada ovih dana najavljuje da će učiniti sve za izvlačenje stotina milijuna eura iz europskih fondova za kapitalne investicije, njezine institucije već mjesecima otežavaju provođenje projekata civilnog društva u Hrvatskoj. Od početka 2014. partneri brojnih višegodišnjih IPA projekata, vrijednih stotine tisuća eura, ne mogu od države dobiti potvrde za isplaćene plaće zaposlenika u državnim institucijama koji dio vremena rade na projektima.

Dok vlada ovih dana najavljuje da će učiniti sve za izvlačenje stotina milijuna eura iz europskih fondova za kapitalne investicije, njezine institucije već mjesecima otežavaju provođenje projekata civilnog društva u Hrvatskoj. Od početka 2014. partneri brojnih višegodišnjih IPA projekata, vrijednih stotine tisuća eura, ne mogu od države dobiti potvrde za isplaćene plaće zaposlenika u državnim institucijama koji dio vremena rade na projektima.

Nevladine organizacije koje su putem natječaja dobile projekte tvrde kako tjednima, neki čak i mjesecima, bezuspješno pokušavaju utvrditi koja državna institucija je nadležna za izdavanje dokumenata

Riječ je o bankovnim izvodima računa sudionika ili potvrdama o isplati plaća i doprinosa koji su potrebni da bi sudionici projekata mogli proći reviziju, odnosno opravdati potrošena sredstva u projektima. Kako H-Alter doznaje, institucije zadužene za reviziju u većem broju slučajeva odbile su priznati izvještaje organizacija koje sudjeluju u projektima, jer im nisu dostavile sve potvrde o plaćama. Sada tim nevladinim udrugama prijeti mogućnost da novac plate iz vlastitog džepa jer ne mogu opravdati onaj koji je već namjenski potrošen!

Nevladine organizacije koje su putem natječaja dobile projekte tvrde kako tjednima, neki čak i mjesecima, bezuspješno pokušavaju utvrditi koja državna institucija je nadležna za izdavanje ovakvih dokumenata. "Uporno nas prebacuju iz jedne institucije u drugu, s tim da sve institucije na kraju proglašavaju nenadležnost. S druge strane, postoje rokovi koje moramo poštivati za slanje izvještaja o radu. Bez ovih podataka ne možemo proći cijelu reviziju, što znači da ćemo morati u najgorem slučaju vraćati svoje novce, koje nemamo", kazali su nam iz jedne organizacije koja je zajedno s pet partnera dobila višegodišnji projekt vrijedan 130 tisuća eura. Jedan od partnera je Centar za socijalnu skrb, odnosno jedna njihova djelatnica.

Pravdanje projekta je zapelo jer ne mogu dobiti potvrdu o isplaćenoj plaći i doprinosima djelatnice toga centra, koji se nalazi pod Ministarstvom socijalne politike i mladih. Centar je, naime, sufinancirao IPA projekt s udjelom plaće svoje djelatnice, ali u njemu tvrde da nemaju podatke koje revizija traži. H-Alter je stoga od ponedjeljka pokušao utvrditi koja je institucija doista nadležna za rješavanje ovog problema. Iz Ministarstva socijalne politike i mladih potvrdili su nam da su zaprimili nekoliko upita vezanih uz nemogućnost dobivanja dokaza o isplati plaća i doprinosa sudionika projekta.

O tome su, kažu, kontaktirali FINA-u, koja operativno rukovodi Centralnim obračunom plaća, iz kojeg se od početka 2014. godine isplaćuju plaće za svih 230 tisuća zaposlenih u javnom sektoru. Tamo se, u prijevodu, nalaze svi sporni podaci. No, iz FINA-e su im kazali kako nemaju ovlasti za izdavanje ovakvih potvrda!

"O svemu je obaviješteno Ministarstvo uprave nadležno za Projekt COP-a još uvijek očekujemo odgovor. S obzirom da je COP u nadležnosti Ministarstva uprave, preporučujemo da sva daljnja pitanja i nedoumice oko slučaja koji ste naveli u vašem upitu kontaktirate Ministarstvo uprave“, poručili su nam prije dva dana iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

H-Alter je prihvatio preporuku i kontaktirao nadležno ministarstvo kojem je na čelu Arsen Bauk. No, tamo su nam, nakon pomnog proučavanja slučaja kojeg smo im predočili, poručili da su - nenadležni! Kratko su nam kazali kako takve podatke može dati samo poslodavac, sugerirajući dakle da je riječ o Ministarstvu socijalne politike i mladih. Potonjem ministarstvu potom smo poslali još jedan upit, zamolivši ih da se očituju o nenadležnosti FINA-e i Ministarstva uprave. Oni su, međutim, opet prebacili odgovornost na Ministarstvo uprave, ističući da su mogli davati sporne potvrde o plaćama samo do studenog 2013. godine, kad je sustav socijalne skrbi uključen u COP.

U petak ujutro, pred zaključenje ovog teksta, javili su nam se iz Ministarstva uprave, sugerirajući kako su institucije pronašle rješenje

"Ulaskom u COP, proces obračuna i kontrole unosa odvija se u FINA-i, a djelatnicima koji se u ministarstva bave financijama nije dozvoljeno iz tuđeg sustava vući podatke i prosljeđivati ih trećim stranama“, jasno su dali do znanja iz ovog Ministarstva da oni nisu nadležni za ovu problematiku.

FINA se, međutim, tri dana nije očitovala na naš upit. No, u prepiski iz jednog slučaja između Ministarstva socijalne politike i FINA-e do koje smo došli, razvidno je kako FINA smatra da ovo ministarstvo i dalje jedino može izdavati potvrde o isplati plaće, odnosno izvlačiti bankovne izvode zaposlenika, kao što se radilo i do ulaska u Sustav COP. Ministarstvo socijalne politike i mladih, međutim, ističe da je mjesečni bankovni izvod zajednički za sve centre za socijalnu skrb u Republici Hrvatskoj, što je prevelika količina podataka te nažalost nemaju mogućnost filtriranja po centrima!

No, čini se kako je na koncu desetak novinarskih upita i više telefonskih razgovora urodilo plodom. U petak ujutro, pred zaključenje ovog teksta, javili su nam se iz Ministarstva uprave, sugerirajući kako su institucije pronašle rješenje. "Ministar (Arsen Bauk) je sad razgovarao s Ministarstvom socijalne politike i mladih i obavještavamo vas da će oni ovaj problem u potpunosti preuzeti, u koordinaciji s FINA-om. To je definitivno u njihovoj ovlasti i nema veze s nama", kazali su nam na koncu iz Ministarstva uprave.

Dosad, dakle, po svemu sudeći nitko nije bio nadležan. Djelatnici ovih institucija, koji su i po mišljenju sudionika projekata maksimalno izašli u susret kako bi iznašli rješenje, kazali su nam u neslužbenim razgovorima kako je doista riječ o neprihvatljivoj situaciji koja se pod hitno mora rješavati na višoj instanci. Dok se to, međutim, ne dogodi, više trenutnih i budući projekata bi moglo biti dovedeno u pitanje, barem kad je riječ o dijelu koji se odnose na financije pojedinaca iz državne uprave. Apsurd je utom veći ako znamo da je u više slučajeva riječ o doslovno jednoj plaći jedne državne službenice ili službenika!

Igor Roginek: "Nadamo se da će državne institucije uskladiti dokumentaciju i smanjiti papirologiju“

Dosad je, naime, bila riječ o čistoj improvizaciji. Zbog toga su revizori čak izašli u susret pojedinim nositeljima projekata, nakon što su im ovi poslali dokaze o tome da ne mogu doći do podataka od države. Autonomni centar Čakovec je primjerice, nakon vraćanja izvještaja zbog nepostojanja ovih podataka, na koncu morao obavijestiti nadležno ugovorno tijelo da ne mogu dobiti bankovni izvod ili potvrdu FINE. Revizor im je kazao kako će "Obavijesti o obavljenim plaćanjima po virmanima", koje su dostavili, smatrati dovoljnim dokazom da je plaćanje izvršeno s obzirom da nisu u mogućnosti dostaviti drugu vrstu dokaza. 

"Nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti i kontaktiranja svih mogućih institucija, sretni smo zbog pozitivnog ishoda, jer Autonomni centar je udruga koja se projektno financira te ne bismo bili u mogućnosti sami pokriti navedeni iznos sufinanciranja. Nadamo se da će državne institucije uskladiti dokumentaciju i smanjiti papirologiju“, kazao nam je Igor Roginek, izvršni direktor Autonomnog centra Čakovec, koji je, dakle, opravdao troškove uz dobru volju institucije koja ih je revidirala.

Pitanje je hoće li takva situacija biti i u drugim slučajevima, budući da su u ugovorima za projekte što se financiraju iz europskih fondova u pravilu navedeni dokumenti koji moraju biti priloženi izvještajima, među kojima su i dokazi o plaćanjima tj. bankovni izvodi. Revizori nevoljko odstupaju od zahtjeva za ovim dokumentima, pod obrazloženjem da žele imati čistu papirologiju kad im na vrata pokuca - revizija.

<
Vezane vijesti