Slaven Dobrović (Foto: mzoip.hr)<br>Slaven Dobrović (Foto: mzoip.hr)
Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović reagirao je na odluku ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislava Tolušića koji je skratilo rokove nacionalnim parkovima i parkovima prirode za podnošenje projektnih prijedloga na otvoreni poziv "Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode".

"Pozivam ministra Tolušića da uvaži apel ravnatelja nacionalnih parkova i parkova prirode te da promijeni štetnu i nepromišljenu odluku", kaže Dobrović u svojem priopćenju.

"Jednostrano skraćivanje rokova za 14 mjeseci nije poticaj, već stvaranje problema i ozračja koje je sve osim poticajno i razvojno, u prilog tome govori činjenica kako su ravnatelji svih nacionalnih parkova i parkova prirode jednoglasno ustali protiv takve odluke.

Skratiti rokove za podnošenje projektnih prijedloga za više od godinu dana, na 31.listopada 2016. godine, mjesec nakon parlamentarnih izbora, predstavlja vid opstrukcije i očitu namjeru da se skraćenim rokom dovede u pitanje i financijska alokacija sredstava.

Europski novac, preko 620 milijuna kuna, namijenjen našim parkovima može biti iskorišten isključivo u svrhu podizanja standarda usluge i zaštite "Skratiti rokove za podnošenje projektnih prijedloga za više od godinu dana, na 31. listopada 2016. godine, mjesec nakon parlamentarnih izbora, predstavlja vid opstrukcije i očitu namjeru da se skraćenim rokom dovede u pitanje i financijska alokacija sredstava"unutar područja parkova, svaki drugi oblik korištenja tog novca je neprihvatljiv.

Dovoljno je vratiti se malo u prošlost da bi se sagledale sve štetne posljedice politike koja ne cijeni i ne uzima u obzir mišljenje svojih partnera, politike koja ne gradi mostove suradnje već ih namjerno razara.

Dijalog je jedan od temeljnih principa i sastavnica demokratskog poretka, to je i civilizacijski standard ugrađen u poluge vlasti kao nužna komponenta kvalitetne suradnje svih njezinih relevantnih čimbenika.

Stoga ne mogu sakriti svoje razočarenje postupkom ministra Tolušića koji je bez objašnjenja, jednostrano i arbitrarno drastično skratio rokove nacionalnim parkovima i parkovima prirode za podnošenje projektnih prijedloga na otvoreni poziv "Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode" čime je ugrozio povlačenje i realizaciju EU sredstava koja su namijenjena našim parkovima."

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode isitče pritom kako nije bilo uključeno u donošenje Tolušićeve odluke, niti je razgovaralo s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o promjeni rokova.


 

aem_copy55002.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: EU fondovi, nacionalni parkovi
<
Vezane vijesti