Foto: HNSFoto: HNSDavor Šuker i ekipa htjeli bi da nogomet bude javna stvar – onda kad narod treba da navija i da na različite načine konzumira. No kad se samo malo zagrebe pod površinu, vidi se ustvari da nogomet doživljavaju kao svoj privatni biznis. Na dan kada je počelo Svjetsko nogometno prvenstvo, jučer, dobili smo rješenje povjerenice za informiranje kojim je poništila HNS-ov dopis i vratila predmet koji smo pokrenuli na ponovni postupak. Povjerenica je ostala uporna na stavu da Nogometni savez jest tijelo javne vlasti.

Nacija s najvećim brojem migranata u Europskoj uniji nalazi se na vrhuncu euforije: suočava se sutra s nacijom s jednim od najvećih brojeva migranata u Africi. Suočava se na nogometnom polju dakako, a ne na takmičenju u izbjeglištvu. Igre na granicama, između očajnog naroda i policije, su postale gotovo svakodnevne. U Hrvatskoj je taj susret, naime nogometni, promoviran u općenacionalno "biti il' ne biti". U Nigeriji vjerojatno isto tako, ali ostavimo zasad Nigeriju Nigerijcima i Nigerijkama. Valja podsjetiti da zahtjev za pristup informacijama iz travnja 2017. nije bio prvi koji je ovaj novinar uputio HNS-u. Učinio je to još u siječnju 2014, kada je prvi put tražio ekskluzivni sponzorski ugovor s Agrokorom, a u veljači iste godine zatražio je i niz drugih informacija

Davor Šuker i ekipa htjeli bi da nogomet bude javna stvar – onda kad narod treba da navija i da na različite druge načine konzumira (ulaznice, pivo, sport za zube, TV-pretplata, majice i ostali rekviziti), i dakako – kad država poklanja novce prikupljene od poreznih obveznika.
No kad se samo malo zagrebe pod površinu, vidi se ustvari da Šuker i ekipa nogomet doživljavaju kao svoj privatni biznis. Ono "javno", samo je dekoracija za nadobudne. A kad je najvažnija sporedna stvar u pitanju, nadobudnih ima napretek. Vrlo prizemna manipulacija nogometnom strašću širokih narodnih masa.

Tempirajući razvoj događaja na početak ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, još u travnju 2017. godine poslali smo Hrvatskom nogometnom savezu niz zahtjeva za pristup informacijama koje se odnose na njegovo poslovanje. Tražili smo od Šukera i društva da nam pruže čitav niz dokumenata – uključujući sponzorske ugovore s privatnim tvrtkama poput Nikea, Zagrebačke pivovare, Grada Zagreba, Generali osiguranjem, Anić holdingom, T-Comom, pa tako i s Agrokorom; ugovore o radu s tadašnjim selektorom Antom Čačićem i njegovim prethodnimom Nikom Kovačem, zapisnike svih sastanaka Izvršnog odbora HNS-a, ugovor između HNS-a i Grada Zagreba koji se odnosi na utvrđivanje prava i obaveza dviju strana oko izgradnje "nogometno-atletskog centra" na Sveticama u Zagrebu (a koji smo naknadno uspjeli iznuditi od Grada) itd, itd...

HNS nas je ubrzo potom, naime već u kolovozu 2017. godine, obavijestio da se ne smatra tijelom javne vlasti, da nije obvezan poštivati Zakon o pravu na pristup informacijama i da si, slobodnije prepričano, svoje zahtjeve za informaciju možemo slobodno zataknuti za navijački šešir.Ne treba dvojiti da će Šuker i njegova momčad po zaprimanju povjereničinog rješenja iskoristiti pravni put koji im stoji na raspolaganju, a to je podnošenje žalbe pred Visokim upravnim sudom

Problem je u tome što se HNS ipak nalazi na popisu tijela javne vlasti koji se, na osnovu zakonskih ovlasti, sastavlja u uredu povjerenice za informiranje Anamarije Muse. Obratili smo se povjerenici za pomoć u ovoj nadasve delikatnoj situaciji. Ona je u jesen prošle godine ustanovila da HNS pogrešno tumači Zakon i vratila mu predmet na ponovni postupak. Dana 12. siječnja ove godine HNS opet odgovara da se ne smatra tijelom javne vlasti, podupirući svoju tvrdnju pojedinim sudskim presudama. Potpisnik ovih redaka opet tužaka HNS povjerenici, ustrajući na svojem pravu na informaciju...

Na dan kada je počelo Svjetsko nogometno prvenstvo, tojest jučer, posredstvom HNS-a dobivamo rješenje povjerenice za informiranje kojim je ova poništila HNS-ov dopis od 12. siječnja i vratila mu predmet na ponovni postupak. HNS-u je prigovorila da je u poništenom dopisu nepotpuno utvrdio činjenično stanje i da je na neodgovarajući način primijenio zakonske propise.

Prvo, povjerenica je ostala uporna na stavu da Nogometni savez jest tijelo javne vlasti i da je obavezan primjenjivati Zakon o pravu na pristup informacijama. Naime, država je Zakonom o sportu omogućila HNS-u da bude jedini nacionalni sportski savez koji potiče, promovira i brine o nogometu, brine o nacionalnim nogometnim ekipama i predstavlja hrvatski nogomet u međunarodnim odnosima, dakle omogućila mu je – kao i drugim nacionalnim sportskim savezima monopolnu poziciju da brine o jednoj sportskoj grani kao javnom interesu. Na osnovu tih dodijeljenih mu javnih ovlasti, HNS je tijelo javne vlasti.No kad se samo malo zagrebe pod površinu, vidi se ustvari da Šuker i ekipa nogomet doživljavaju kao svoj privatni biznis. Ono "javno", samo je dekoracija za nadobudne

Drugo, povjerenica je prigovorila HNS-u zato što u razmatranju zahtjeva za pristup informacijama koje je uputio ovaj potpisnik nije na odgovarajući način povelo test razmjernosti i javnog interesa. "Nije ga proveo stavljajući u razmjer interes da se zaštiti tražena informacija i interes javnosti da joj se omogući pristup – već je samo u dopisu napisao da je proveo predmetni test, naglasivši kako bi 'otkrivanje traženih informacija prouzročilo više štete za zaštićene interese nego koristi od omogućavanja javnosti uvida u iste', odnosno kako bi 'omogućavanje pristupa zatraženoj informaciji moglo dovesti do prozivanja tih osoba u javnosti, a moglo bi se i manipulirati takvom informacijom jer postoji mogućnost da se ista koristi selektivno i s određenom namjerom kolja ne mora biti u skladu s javnim interesom'".

Povjerenica dakle, slobodnije prepričano, osporava Šukeru i "osobama“" s kojima je potpisao ugovore – npr. s bivšim selektorom Čačićem i Povjerenica je od suda tražila prekršajno kažnjavanje HNS-a i njegova čelnika Šukera zbog nezivršavanja obaveza koje proizlaze iz odredbi ZPPI-ja. Sud je HNS oslobodio kazne opravdavajući svoju odluku promjenom prekršajnih odredbi u ZPPI-ju koje su u međuvremenu nastupilenjegovim prethodnikom Kovačem, ili npr. sa bivšim Agrokorovim gazdom Todorićem - da vlastiti interes za skrivenošću tih ugovora od javnosti smatra neusporedivo važnijim od interesa javnosti da zna što u njima piše i o kojoj se lovi uopće tu radi.

"Povjerenica smatra kako je HNS nepravilno proveo test razmjernosti i javnog interesa budući da su navedene štetne posljedice preopćenito razmatrane, a HNS pritom uopće nije uuzeo u obzir kolika je medijska pozornost i javni interes za njegovim radom", ističe se u rješenju koje je potpisala Anamarija Musa.

Treće, povjerenica osporava HNS-u kriterije temeljem kojih je utvrdio da zatražene informacije predstavljaju poslovnu tajnu i zaštićene osobne podatke. "Osim što HNS nije dostavio dokaz da je dio zatraženih informacija označen kao poslovna tajna, već je samo u dopisu spomenuto da zatražene informacije predstavljaju poslovnu tajnu, HNS nije pružio jasne i nedvosmislene razloge zbog kojih bi davanje predmetnih informacija dovelo do štetnih posljedica za gospodarske interese HNS-a, što predstavnja ratio legis instituta poslovne tajne."

Ne treba dvojiti da će Šuker i njegova momčad po zaprimanju povjereničinog rješenja iskoristiti pravni put koji im stoji na raspolaganju, a to je podnošenje žalbe pred Visokim upravnim sudom. Igre oko HNS-ovih obaveza spram javnosti se nastavljaju... utakmica, znamo, traje do posljednjeg sučevog zvižduka, a lopta je okrugla.Povjerenica osporava HNS-u kriterije temeljem kojih je utvrdio da zatražene informacije predstavljaju poslovnu tajnu i zaštićene osobne podatke

Na kraju, valja podsjetiti da zahtjev za pristup informacijama iz travnja 2017. nije bio prvi koji je ovaj novinar uputio HNS-u. Učinio je to još u siječnju 2014, kada je tražio ekskluzivni sponzorski ugovor s Agrokorom, a u veljači iste godine zatražio je i niz drugih informacija. HNS je i tada tvrdio da se ne smatra tijelom javne vlasti. Postupak koji je po našoj žalbi povela povjerenica za informiranje trajao je godinama, da bi se na kraju, 2016. godine, poput mjehura od sapunice rasplinuo na zagrebačkom prvostupanjskom i Visokom prekršajnom sudu.

Povjerenica je od suda tražila prekršajno kažnjavanje HNS-a i njegova čelnika Šukera zbog nezivršavanja obaveza koje proizlaze iz odredbi ZPPI-ja. Sud je HNS oslobodio kazne opravdavajući svoju odluku promjenom prekršajnih odredbi u ZPPI-ju koje su u međuvremenu nastupile. Predsjednik Saveza Davor Šuker također je oslobođen kazne i to zbog toga što je sudski utvrđena navodna greška Ureda povjerenice za informiranje prilikom dostavljanja obavijesti bivšem centarforu o namjeri podizanja optužnog prijedloga.

presuda_prekrsajnog_suda.pdf
Izmjenjeno: 15.06.2018. 12:04
Veličina datoteke: 1,75 MB

<
Vezane vijesti