U Dokukinu KIC na programu je estonski dokumentarni film o udruzi koja u Tallinu od kvarta nazvanog Novi svijet želi stvoriti upravo neki novi svijet. Iako njima to i nije sasvim uspjelo, film pruža zanimljiv uvid u to kako međuljudski odnosi oblikuju put od nastanka do napuštanja neke idealistične ideje.

Estonski dokumentarni film Novi svijet koji je na rasporedu Dokukina KIC bavi se temom aktivizma, ali manje upućenog gledatelja može navesti da pomisli upravo ono što protagonisti filma više puta ističu da žele izbjeći, da su aktivisti samo neki "dugokosi dokoni hipiji". Tako ovo nije nužno film koji će široke mase potaknuti na akciju, ali svakako pruža zanimljiv uvid u to kako međuljudski odnosi oblikuju put od nastanka do napuštanja neke idealistične ideje.

uus_maailm.jpg

Ulice trebaju pripadati ljudima, a ne automobilima. Četvrt bi trebalo zatvoriti za automobilski promet, posaditi drvorede i proširiti pločnike, maštaju pak Erko, Marten i još nekoliko njihovih prijatelja. Ostvarivanje svoje vizije drugačijeg kvarta odlučuju započeti kreiranjem community centra gdje bi se susjedi družili, dijelili vještine i znanja te razvijali solidarnost. Unajmili su jednu stariju kuću i vrlo brzo uspijevaju dobiti novčanu potpore jedne fondacije.

U filmu koji traje dugih sat i pol vremena, međutim, ne vidimo previše akcija koje su proveli u djelo. Organiziraju zajedničko kuhanje večera za susjedstvo, tulume i pokoji sajam. Unatoč tome što u posjet primaju predsjednika, što ih primaju na razgovore u gradskoj upravi, što spremno prihvaćaju novac od fondacija, odbijaju se baviti birokracijom koju odabir takvog načina djelovanja nužno povlači.

Projektima koji se previše baziraju na jednoj osobi teško je opstati na duže vrijeme. U ovom slučaju ta prevažna osoba je Erko, kojem u jednom trenutku sve dosadi pa se pokupi i ode bez objašnjenja. S odlaskom glavnog zabavljača, a bez ikakve organizacijske strukture, društveni centar je uskoro zatvoren. U svom kratkom vijeku nije uspio promijeniti kvart, a sa susjedima se skupina više svađala nego što ih je privukla. Međutim, na kraju filma se navodi kako je udruga inspirirala otvaranje više društvenih centara u ostalim gradovima Estonije. Ukoliko je ta informacija točna, onda se Novi svijet ipak može proglasiti uspješnim projektom.

U diskusiji koja je uslijedila nakon projekcije estonskog dokumentarnog filma, u subotu u Dokukinu KIC predstavljene su neke od zagrebačkih inicijativa i udruga koje se bave prostorom, AKC Medika, Reciklaonica, Pravo na grad i Sindikat biciklista.

Autonomni kulturni centar Medika je bivši skvot koji je zauzet kako bi tamo djelovale različite inicijative. Danas imaju i knjižnicu, galeriju i noćne programe koji su nužni kako bi se namaknuli sredstva za režije. Nisu više skvot jer su potpisali ugovor s gradom i legalizirali svoj status, a Autonomni kulturni centar koordinira udruga Attack.

Reciklaonica, kolektiv koji već gotovo dvije godine djeluje u skvotiranom prostoru jedne od napuštenih zgrada kompleksa Zagrepčanka, također uspješno vodi niz programa iako im nesigurnost njihovog statusa otežava rad. "Pokušaji deložacije, zabrana kretanja i slična zastrašivanja otežavaju stvaranje samoodržive zajednice koju bismo mogli stvoriti", istaknula je Antonija iz Reciklaonice. Prostor za društveno djelovanje uspješno otvaraju glazbeni studio, besplatna trgovina, permavrt i infoshop.

novi_svijet.jpg

Estonci su u idealističko promišljanje kvartovskog suživota krenuli od problematiziranja oblikovanja ulica i trgova iz perspektive prometa što je predmet djelovanja i zagrebačkog Sindikata biciklista. Ta je udruga tijekom prošle godine organizirala nekoliko kritičnih masa s više tisuća prosvjednika, a u novoiznajmljenom prostoru na Ribnjaku namjeravaju stvoriti Dom održive mobilnosti, mjesto okupljanja za bicikliste i sve zainteresirane za promišljanje kako promijeniti trenutne neodržive prometne politike.

Najbolji estonski film 2011. godine po izboru Udruženja estonskih filmskih novinara na rasporedu je Dokukina KIC još sljedećeg vikenda, u subotu, 19. siječnja u 21 sat, te u nedjelju, 20. siječnja u 19 sati.

<
Vezane vijesti