Goran ZubakGoran ZubakVjeran Zuppa, Tomislav Tomašević, Maša Jerin, Boris Stanojević, Nikola Kristić, Tajana Broz, Zoran Pusić, Žarko Puhovski, Karla Horvat Crnogaj i Siniša Miličić za H-Alter govore o promjenama koje očekuju od Kukuriku koalicije na planu funkcioniranja državnog aparata, odnosa prema vjerskim zajednicama, položaja žena, vladavine prava, položaja radnika, zaštite okoliša, prava LGBT osoba i položaja novinara.

zuppa.jpg zuppa.jpg

Vjeran Zuppa,  profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti: Neka nova vlast prestane pričati bajke

Od nove vlasti očekujem da u svom pristupu problemima bude određena, da ne priča i dalje bajke nego da ponudi ona rješenja koja su realna i nužno potrebna. Ukoliko u našoj naciji još uvijek postoje oni koji vjeruju u priče kako se brzo može popraviti čitavu političku situaciju, onda se grdno varaju. Ovaj put ćemo morati postupiti pametnije, u što nas nije uvjerila samo svjetska recesija, nego i kriza HDZ-a koja je bila skrivana, a kojoj je gospodarska recesija došlo na ruku jer ju je stranka mogla optužiti za vlastite neuspjehe.

stanojevic.jpg stanojevic.jpg

Boris Stanojević, predsjednik Udruge David: Nisam prevelik optimist

Rezultat izbora me nimalo ne iznenađuje jer osim što je osiromašila vlastite građane, prijašnja vlada prouzrokovala je političku i moralnu katastrofu. Dobro je što je došlo do smjene vlasti jer je ona jamac za uvođenje promjena. No iz onoga što se do sada moglo iščitati iz medija, jasno je da teško možemo očekivati velike promjene u uređenju odnosa između Crkve i države, te moguću reviziju Vatikanskih ugovora. Većina političara drži ravnotežu kako bi što duže ostali na vlasti pa nisam prevelik optimist, ali velika uloga leži i na ulogama civilnog društva koje bi trebale ustrajati na ostvarenju svojih zahtjeva. Don Ivan Grubišić, čija je nezavisna lista ušla u Sabor, najavljivao je kako će se boriti za promjenu vatikanskih ugovora, no ne smijemo zaboraviti da je on crkveni čovjek pa je teško reći što će se zaista dogoditi po tom pitanju.

karla_horvat_crnog.jpg karla_horvat_crnog.jpg

Karla Horvat Crnogaj, Centar za LGBT ravnopravnost: Postoji dobra osnova za rad na LGBT pitanjima

Prema sastavu novog Sabora, vjerujemo da postoji dobra osnova za rad na pitanjima koja je pred političare stavio Centar za LGBT ravnopravnost. Uzevši u obzir nedavne reakcije Ministarstva obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, vidljivo je da nova vlast mora detaljnije definirati pitanje LGBT tema u obrazovnom sustavu. Istraživanjem portala Queer.hr ustanovljena je cenzura LGBT informativnih stranica u đačkim domovima, a prema preporuci Agencije, Ministarstvo je odbilo provođenje neformalnog programa o LGBT pravima u srednjim školama. Takvi razvoji su apsolutno neprihvatljivi s obzirom na postojeće podatke. Naime, prema rezultatima ispitivanja 999 učenika hrvatskih srednjih škola čak 45,9 posto mladih smatra da je homoseksualnost bolest, dok 64,3 potpuno se ili dijelom slaže s time da bi "homoseksualnim osobama trebalo zabraniti javno nastupanje jer te osobe na taj način utječu na odgoj mladih".

kristic.jpg

Rezultat izbora je očekivan. S obzirom na golemu korupciju koja je prožela Hrvatsku, a kako je dosadašnja vladajuća politika kroz njezine eksponente bila rodočelnica koruptivnih aktivnosti, glasači zapravo i nisu mogli drugačije reagirati. Ovo bi mogla biti prekretnica, odnosno početak trezvenog i razumom vođenog izlaska iz sveopće krize društva i države. Očekujem da će nova Vlada krenuti u ispunjavanje predizbornih obećanja. Prvenstveno od vlastite koncentriranosti na gospodarski oporavak, od skidanja "šape", odnosno pritisaka  politike i vlasti prema institucijama koje bi zaista morale samo raditi svoj posao i dovršiti istražne postupke i sudske procese s presudama i po mogućnosti s povratom novca korupcijom i kriminalom oduzetog poreznim obveznicima. A znamo da se radi o milijardama.  Što se novog premijera tiče, a i po naznakama imena njegovih prvih suradnika, osobno ne sumnjam na orijentaciju baš u tom smjeru. Koliko će to slijediti tijela javne vlasti na nižim razinama, ovisi koliko će nova vlada čvrsto i odgovorno prići i tom poslu. To se ne možda i neće dogoditi trenutačno, ali već po prvim potezima vidjet će se smjer djelovanja. U svakom slučaju, udruge civilnog društva, pa tako i Transparency International Hrvatska, bit će i dalje aktivni u tom monitoringu. Novoj Vladi neće biti nimalo lako.

evolucija_final.jpg
broz.jpg

 

Tajana Broz, članica Centra za edukaciju,savjetovanje i istraživanje (CESI): Veća potpora ženama

Kukuriku koalicija je u više dijelova svog programa unijela pitanja koja su od velike važnosti za žene, primjerice pitanje ženskog poduzetništva i položaja žena koje žive u ruralnim krajevima Hrvatske. Naša očekivanja su velika jer su predstavnici Koalicije čak naveli da će po dolasku na vlast osnovati fond za socijalno i ekonomsko osnaživanje tih žena, čija su pitanja urgentna i ne mogu čekati neku bolju situaciju. Kukuriku koalicija je bila jedna od tri političke opcije koja je primila predstavnice organizacija koje su izradile Žensku platformu koje su razgovarale sa Zoranom Milanovićem, pa se nadam da će Koalicija i zbog toga pokazati kakav takav senzibilitet. Očekujem i realiziranje najavljene borbe za promjenu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, Zakona o pučkom pravobranitelju, na način da se ponovno otvore samostalni uredi pravobraniteljstava te očekujem i brzo riješavanje pitanja financiranja autonomnih ženskih skloništa. Nadam se da će broj ministrica u novoj Vladi biti veći nego li je bio u dosadašnjoj, da će Koalicija u vođenju Vlade biti puno hrabriji nego li je bila u kampanji, da neće zaobilaziti osjetljive društvene teme te da će biti otvorena za komunikaciju s udrugama civilnog društva.

pusic.jpg

Mogućnost Kukuriku koalicije da nakon uvjerljive pobjede samostalno formira vladu olakotna je okolnost jer dodatno koaliranje u ovakvim trenucima zna dosta koštati. Budući da su Laburisti percipirani kao stranka koja se zalaže za radnička prava, a don Ivan Grubišić kao pojava kojoj  moralnost i poštenje nije samo predizborni trik, važno je da su ostvarili dobre izborne rezultate i nova vlada bi svakako trebala voditi računa o tim pozitivnim pomacima u javnom mnijenju. Dodamo pobjedi Kukuriku koalicije mandate koje su osvojili Laburisti, don Grubišić i još tri manjinska zastupnika, nastaje solidna većina koja bi mogla donijeti dobre promjene i uvesti bolje standarde po pitanju zaštite ljudskih prava i socijalne osjetljivosti koja pati zbog gospodarske krize. To što je HDDSB osvojenih šest mandata proslavio kraj fotografije osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, opasan je presedan. Zabrinjavajuće je da je HDSSB osvojio dobar izborni rezultat na temelju veličanja predsjednika koji je kao saborski zastupnik pobjegao iz zemlje. Rezultat koji je ostvario HČSP sigurno ne služi na čast Hrvatskoj. Krajnja desnica, koja s jedne strane ne priznaje sud vlastite zemlje ni koja dokazane zločine ne smatra zločinima ili pak poput HČSP-a propagira utužive stavove, naša je stvarnost s kojom se moramo nositi.

puhovski.jpg

Izborni rezultati su očekivani i za njih se već znalo sredinom lipnja. Moja očekivanja od nove vlade su neprecizna zato što su izbore osvojili na račun moralnih, a ne političkih obećanja, to jest Kukuriku koalicija je izabrana kao poštenija, odnosno manje nepoštena. Tek ostaje za vidjeti kakav je zapravo njihov program i ostaje za nadati se da će oni biti u stanju da Hrvatsku iz depresije barem dovedu do krize.

izborno_iscekivanje.jpg
milicic.jpg

 

Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata: Ne vjerujem da će nova vlada donijeti poboljšanje po pitanju zaštite radničkih prava

Rezultati izbora su očekivani, no smatram da je jedina dobra stvar što je HDZ izgubio, mada je dobio i više glasova nego što je to očekivano, što znači da svijest hrvatskih građana i nije na tako visokoj razini. Ne vjerujem da će nova Vlada donijeti poboljšanje po pitanju zaštite radničkih prava. Naime, oni koji su osvojili vlast ne razlikuje se puno od gubitnika jer su već imali priliku poboljšati situaciju, a nisu. Predstavnici Kukuriku koalicije dolazili su do trgovačkih poduzeća varaždinskog kraja i obećavali su bolju budućnost koju sigurno neće ostvariti, jer ne žele, ne znaju i ne mogu. Europska unija im jednim dijelom vezuje ruke, no ni to im nije opravdanje. Vjerujem da će se, kao i prijašnja opcija, više prikloniti zaštiti kapitala nego li samih radnika.

Iako u programu tvrde da će pošteni rad jamčiti i poštenu plaću, to se neće ostvariti. Također, zalažu se za fleksibilizaciju radnih odnosa, a ona ne predstavlja ništa drugo do li lakše otpuštanje radnika. Stalnim prekidanjem radnog odnosa radnik teško može skupiti uvjete za mirovinu. Govore i neistinu kada tvrde da će ukinuti povlaštene mirovine sabornicima, jer prije svega gledaju svoj interes. Kunu se i da će neisplata plaća postati kazneno djelo, a ona je to oduvijek zahvaljujući članku 114. Kaznenoga zakona. Spominje se otvaranje radnih sudova, koji nam nisu potrebni,  jer da se primjenom postojećih zakona kazni samo nekoliko poslodavaca, oni bi drugima mogli poslužiti kao primjer. Od Dragutina Lesera i Laburista očekujem puno i vjerujem da nikome neće dati mira. Vjerujem da su ovi izbori napokon stvorili temelje za preraspodjelu biračkog tijela te je ovo prilika da se radnici napokon politički aktiviraju.

masa_jerin.jpg masa_jerin.jpg

Maša Jerin, sindikalna povjerenica Sindikat novinara Hrvatske podružnica Glasa Istre: Od nove vlasti ne očekujem ništa po pitanju medija

Bivša premijerka Jadranka Kosor je u lipnju ove godine sazvala sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj se najavilo kako će se ispitati sve indicije o ulasku sumnjivog kapitala u vlasništvo nekih medija. No održan je samo jedan sastanak i u međuvremenu se ništa nije dogodilo. Kada smo za vrijeme štrajka upozoravali na stanje u Glasu Istre, pozvao nas je predsjednik Ivo Josipović koji nam je dao podršku i kazao da se neke istrage već provode i da se strpimo. U međuvremenu je Novi list prodan Albertu Faggianu, vlasniku Glasa Istre, a smatramo da se to nije moglo dogoditi bez podrške političko-tajkunske klike, iste one koja zajedno s Pavićem drži medijski prostor. Od nove vlasti ne očekujem ništa. Jedino se nadam da će novinari početi sve jače vršiti pritisak s ciljem raščišćavanja vlasništva u medijima. To očekujem i od samih građana, jer bi upravo javnost trebala biti ta koja će od države tražiti da zakonima uredi medijsko vlasništvo, a ne da se ono prepusti utjecajnoj eliti.

tomasevic.jpg tomasevic.jpg

Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije: Protivim se najavljenoj privatizaciji javnih poduzeća

Na ove izbore izašao je i dalje relativno mali broj ljudi  pa bi to političkim elitama trebala biti poruka da još uvijek dio građana ipak ne vidi alternativu onome što im se ranije nudilo. Na političkoj sceni pojavili su se i neki novi akteri što pokazuje da je jedan dio glasača bio nezadovoljan HDZ-om, ali da je smatra ni da Kukuriku koalicija ne nudi veliku promjenu na bolje. Primjetno je i kažnjavanje postojećih aktera, prvenstveno HDZ-a, HSP-a i HSS-a koji su doživjeli velik poraz. Kukuriku koalicija je osvojila apsolutnu većinu i zbog toga ima veliku odgovornost te se neće moći izvlačiti na koalicijske partnere. Na području zaštite okoliša prvenstveno očekujem institucionalne promjene, odnosno razdvajanje ministarstva zaštite okoliša i graditeljstva, a što je Koalicija i najavila. Ne bih želio da se ostvare projekti štetni za okoliš, a koji su se najavljivali tijekom predizborne kampanje, primjerice Družba Adria. Protivim se i najavama pojedinaca iz Koalicije koji su spominjali privatizaciju javnih poduzeća koja upravljaju državnim resursima kao što su HEP, Hrvatske šume i Hrvatske vode jer bi to značilo da će građani izgubiti svaku mogućnost kontrole nad prirodnim resursima te da će se s njima upravljati po logici profita, a ne dugoročno održivog razvoja koji nam je u interesu. U tom segmentu se često spominjala i privatizacija komunalnih poduzeća što bi pak dovelo do poskupljenja usluga za građane, ali isto tako i do lošeg upravljanja nad resursima.

<
Vezane vijesti