zelenica1.jpg"Sviđa nam se ideja te moćne gomilice na jednoj hrpi, koja se može baviti biznisom, a pritom paziti i na društvo i na okoliš", kaže Irena Borovina o tome zašto nakon djelovanja kroz udrugu Vestigium njeni članovi pokreću zadrugu. Zadruga Zelenica okupljat će i promovirati lokalne i organske OPG-ove, planiraju pokretanje društvenog centra u Brezovici te edukacije iz permakulture.

"Sviđa nam se ideja te moćne gomilice na jednoj hrpi, koja se može baviti biznisom, a pri tom paziti i na društvo i na okoliš", kaže Irena Borovina o tome zašto nakon djelovanja kroz udrugu Vestigium njeni članovi pokreću zadrugu.

Zadruga koja je dobila ime Zelenica, bavit će se okupljanjem, promocijom i nastupom na tržištu lokalnih i ekoloških OPG-ova, kreativaca, majstora…

"Na ovakav način svima koji su se okupljali kroz udrugu želimo ponuditi korak dalje. Naravno, i svima drugima. Iako je ideja o zadruzi stara neke četiri godine, otkada smo se kroz platformu Zelenica udružili s drugim udrugama i OPG-ovima i krenuli pomagati građanima da organiziraju vlastite građanske inicijative – tek smo u koroni shvatili njenu stvarnu potrebu, što nas je dodatno potaknulo na akciju", pojašnjava.

Foto: Vestigium<br>
Foto: Vestigium

Iako i udruge mogu dijelom imati gospodarsku djelatnost, zbog komplicirane administracije rijetko se koja u to upušta, te je zato zadruga bila logičan put za Vestigium. Ta udruga na zagrebačkim Vrbanima djeluje kao uistinu tranzicijska inicijativa, stvaranjem i povezivanjem lokalne zajednice potiču pozitivne promjene u odnosu građana prema društvu i okolišu. U kvartu koji nema ni tržnicu ni dom zdravlja ni knjižnicu, oni djeluju kao društveni centar, organiziraju programe i za djecu i za odrasle, a jedan od najposjećenijih aktivnosti je eko plac koje se prije pandemije održavao subotom.

"Korona mjerama dozvoljen je rad tržnica, ali naša mala, kvartovska eko tržnica službeno se od strane Grada Zagreba tretira kao 'manifestacija' ili 'prigodni sajam', budući tržnice u Zagrebu mogu biti registrirane samo na prostorima koji su ustvari Tržnice grada Zagreba. Korona mjerama dozvoljen je rad Tržnica grada Zagreba, no ne i održavanje manifestacija ili sajmova. Zbog toga jednim dijelom ni naša tržnica nije imala dozvolu za održavanje, što je bila velika šteta – i za proizvođače i za kupce", kaže Borovina.

zelenica4.jpg

OPG-ovi iz okolice inače dolaze u ovaj kvart i donose svoje proizvode, uglavnom iz ekološke proizvodnje. Građani su imali priliku proizvođače upoznati, dogovoriti odlazak u sadnje i berbe, te na taj način vidjeti kako oni uzgajaju hranu i pronaći proizvođače hrane kojima vjeruju. OPG-ovi su pak dobili kupce koje osobno poznaju i koji su im podrška i kad je godina rodna i kad tuča uništi urod.

"Zadružnim djelovanjem ta priča može se proširiti i u druge kvartove, na druge OPG-ove, pa čak i druge gradove, iako i dalje ostaje ideja da je važno djelovati lokalno. Naša zadruga je zato  dobila ime upravo po platformi Zelenica, sa željom da bude pravi mali laboratorij ali i sigurna luka za zelene ideje", kaže Dunja Vuković, volonterka Vestigiuma i predsjednica skupštine nove zadruge.

Jedan od projekata zadruge je i pokretanje društvenog centra u ruralnom području grada Zagreba- Brezovici, koji će nakon Vestigiuma biti drugi društveni centar financiran i upravljan od strane građana, prvi u zadružnom vlasništvu.

zelenica5.jpg

"Planiramo se baviti edukacijama iz područja permakulture, te obogaćivati to područje društveno – kulturnim sadržajima. U nešto daljoj budućnosti planiramo i projekt zajedničkog stanovanja", najavljuje Borovina.

S obzirom na očekivanu ekonomsku krizu, zadruge bi mogle biti jedan do načina poticanja zapošljavanja, no već se godinama čeka natječaj za poticanje društvenog poduzetništva i pokretanje zadruga.

"Bili smo na nekoliko predstavljanja tog natječaja, ali od realizacije još ništa. Troškovi koje imaju osnivači prilikom osnivanja zadruge su veliki. Nije baš dobra klima za zadruge, ali mi i dalje vjerujemo u onu – kad se male ruke slože- sve se može", ističe Borovina koja smatra da se kroz zajedničko donošenje odluka u zadrugama stvara i drugačije društvo, društvo u kojem nije važna konkurencija, već uzajamna podrška.

"S takvim načinom poslovanja već stvaramo drugačiju 'klimu', a djelatnosti kojima ćemo se baviti svakako će pridonositi i adaptaciji na klimatske promjene, s obzirom da ćemo promovirati mala, lokalna i eko rješenja za poljoprivredu, društvo, kulturu, energiju, stanovanje i gospodarstvo", kaže.

zelenica2.jpg

Kako Vestigium, neprofitna udruga koja djeluje u prostoru iznajmljenom po tržišnoj cijeni i s industrijskim režijama, bez prave podrške grada opstaje već desetu godinu zahvaljujući građanima koji vjeruju u zajedništvo i solidarnost, zadrugari vjeruju da će i zadrugu građani prepoznati i podržati.

Zelenica trenutno broji sedam članova osnivača, a uskoro kreće kampanja kojom će pozvati građane na pridruživanje. Svi zainteresirani mogu ih pratiti na web i facebook stranicama Zelenice. i Udruge Vestigium.


 

aem_copy87128.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti