Memorijalni centar u podrumu Vukovarske bolnice (Foto: Tamara Opačić)Memorijalni centar u podrumu Vukovarske bolnice (Foto: Tamara Opačić)Pilot projekt Ministarstva branitelja - terenska nastava o Domovinskom ratu: Što god se bude nalazilo na vojnom meniju, neupitno je da će se učenicima militarizam pokušati podvaliti kako itekako slasna pojava.

Prije nekoliko tjedana potpisnica ovih redaka imala je priliku sudjelovati na Forumu kulture sjećanja, u sklopu kojeg je organiziran posjet mjestima stradavanja tijekom Domovinskog rata na vukovarskom području. Među ostalima, Vukovarskoj bolnici, čiji su podrumski hodnici djelomično prenamijenjeni u memorijalni centar. Prigušeno svjetlo, podrumska hladnoća, replike nekadašnjih bolesnika napravljene u gipsu i bijele bolničke pločice na kojima je ispisana kronologija događaja s početka devedesetih, posjetitelju izazivaju osjećaj mučnine. Dodatnu snagu tom iskustvu daje činjenica da istim tim hodnicima, u kojima su, u znak sjećanja na ratna događanja, ostavljene rupe u zidovima napravljene od strane JNA bombardera, danas kroči neko novo bolničko osoblje koje pomaže nekim novim pacijentima.


Memorijalni centar u podrumu Vukovarske bolnice

vukovar-bolnica-foto-tamara.jpg vukovar-bolnica-foto-tamara.jpg

U bolnici i dalje radi dio doktora koji se u njoj nalazio i te nesretne 1991. Uz ravnateljicu Vesnu Bosanac, tu je i "dvoje doktora srpske nacionalnosti za koje se sumnja da su sudjelovali u odvođenju ranjenika iz bolnice na Ovčaru. Ali samo sumnja", objašnjavao je vodič. Iako se "samo sumnja", nije izostavio njihova imena i prezimena spomenuti u nekoliko navrata. Nije zaboravio istaknuti ni da su se za vrijeme ratnih zbivanja liječili i pacijenti srpske nacionalnosti. Ali eto ti sudbine - baš je jednom od njih bomba "krmača" pala među noge dok je ležao na krevetu, i gle čuda, nije ga ubila. No, prije čitave ove govorancije, posjetiteljima je pušten kratki, nazovimo ga, dokumentarac. Uz stravične snimke razorenog grada koje prati pretenciozna glazba, tu i tamo se na ekranu pojave nimalo pomirljive poruke nekadašnjeg HDZ-ovog kadra.

Uz ravnateljicu Vesnu Bosanac, tu je i "dvoje doktora srpske nacionalnosti za koje se sumnja da su sudjelovali u odvođenju ranjenika iz bolnice na Ovčaru. Ali samo sumnja"

Po izlasku iz bolnice, bilo je vidljivo da taj isti video uradak gledaju i neki osnovnoškolci. Budući da zbog svoje povelike brojnosti ova skupina, čiji su pripadnici mahom starosti od jedanaest do trinaest godina, nije stala u video dvoranu, dokumentarac im je prikazan u predvorju bolnice. Nakon toga su i oni, očito, imali priliku čuti pokoju o "dvoje doktora srpske nacionalnosti za koje se sumnja da su sudjelovali u odvođenju ranjenika iz bolnice na Ovčaru ali samo sumnja" i o (ne)sretnom Srbinu kojem je "krmača" prošla kroz noge.

Prvo pitanje kojem čovjeku padne na pamet kada vidi ovu poveću skupinu neizgrađenih ličnosti kako s ekrana čita domoljubne poruke nekih bivših ministara jest što li će ih tek učiti na terenskoj nastavi o Domovinskom ratu kada im jednu od najtužnijih ratnih priča prezentiraju na ovakav način. Naime, prema najavama Ministarstva branitelja, Vlada od iduće godine u školske programe planira uvesti teme o Domovinskom ratu. Nakon što se ta informacija prije nekoliko mjeseci pojavila u medijima, kontaktirali smo službu za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Tada nam je Ivana Kalogjera Brkić, glasnogovornica Ministarstva, poručila da još uvijek ne može pružiti nikakve pojedinosti jer, "iako postoji indicija da će se nešto napraviti, ministri tek dogovaraju detalje o kojima će pravovremeno obavijestiti javnost".


Foto: Verica Rebrina, Soundset.hr

sat_istine_vericarebrina-_soundset.jpg sat_istine_vericarebrina-_soundset.jpg

Ono što je MZOS iz nekog razloga skrivao, ovih dana je izašlo na vidjelo. A bojazan da će školarci na terenskoj nastavi dobiti poprilično militantnu i uvelike domoljubnu sliku o najtragičnijoj pojavi koja može zadesiti čovječanstvo, nažalost se pokazala opravdanom. Samo jedan prilog u središnjem Dnevniku HTV-a bio je dovoljan da otkrije kako su namjere ministra branitelja Freda Matića da učenike podučavaju, kako ih Matić naziva, stručne osobe - branitelji ili mladi povjesničari koje će educirati "pravi branitelji", bile istinite. Naime, kako javlja HTV, požeški školarci su ovih dana na "satu istine" imali priliku učiti o "herojskim danima iz novije hrvatske povijesti".

Ako je suditi prema požeškom pilot projektu, i ostale školarce očekuje obavezna doza naličja istine i domoljublja

Podno Sokolovca, na kojem se nalazi promatračnica, bunker i spomen križ, smješten je vojni šator u kojem požeški osmaši uče o Domovinskom ratu, i to iz prve ruke - od onih koji su ratovali. Mario Kelem, umirovljeni bojnik HV-a, koji se za ovu prigodu pojavio u ulozi predavača, kako i "doliči", u vojnoj uniformi, sudjeluje u ovom pilot projektu, čija je svrha, kako kaže, učenicima Domovinski rat i stvaranje hrvatske domovine prikazati na "prihvatljiv i istinit način". Slike iz rata ove đake nimalo nisu ostavile ravnodušnima, upozorava autorica priloga, čemu je posvjedočilo nekoliko učenika. Osim što im je "drago što su sve to vidjeli i što napokon imaju svoju domovinu Hrvatsku", učenici su se na kraju predavanja omrsili - vojničkim grahom.

Kako u prilogu kaže ministar Matić, dogodine će se ista manifestacija održati i u vukovarskom memorijalnom centru koji se trenutno nalazi u fazi izgradnje. Ako je suditi prema požeškom pilot projektu, i ostale školarce očekuje obavezna doza naličja istine i domoljublja. Još samo ostaje pitanje hoće li se i djeca iz ostatka Hrvatske najesti graha. No što god se tog dana bude nalazilo na vojnom meniju, neupitno je da će se učenicima militarizam pokušati podvaliti kako itekako slasna pojava.

<
Vezane vijesti