Foto: K.O.Foto: K.O.Sumirajući godinu ne možemo se oteti dojmu da iz godine u godinu nasljeđujemo stare probleme i narative koje nadopunjujemo novim slikama i simbolima, istaknula je Milana Romić iz Kuće ljudskih prava povodom današnjeg predstavljanja izvještaja o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2014 godinu.

Ove se godine nametnuo, kao jedan od takvih simbola, smatra Milana Romić, simbol šatora koji je postao svojevrsni mentalni prostor i vrijednosni okvir za razvoj ljudskih prava u nadolazećim godinama.

"Ne postoji politička volja da se provede Opća deklaracija o ljudskim pravima, kao i mnogi zakoni koji su doneseni na bazi te deklaracije", izjavio je Ljubo Manojlović iz Srpskog demokratskog foruma govoreći o pravima nacionalnih manjina. Dodao je da je riješeno samo 10 posto od 112 ciljeva koje je Platforma 112 istaknula kao prioritetne u području ljudskih prava. "Nužno je osigurati nepristranost i objektivnost pravosuđa, kako sudova tako i tužilaštva, ali i osloboditi ih daljnje politizacije", rekla je Milena Čalić Jelić iz Documente- Centra za suočavanje s prošlošću, naglasivši važnost jačanje regionalne suradnje.

Novinarka Nataša Škaričić obradila je u svom istraživanju kršenje ljudskih prava u sustavu zdravstva, podijelivši tu podskupinu ljudskih prava na institut prava na  zdravstvene skrbi, što je povezano sa izdvajanjem državnih sredstava za zdravstvo, i na tzv. individualna prava u zdravstvu. Kao konstantu, Škaričić je istaknula činjenicu da ne postoji evaluacija sustava s aspekta izdvajanja sredstva.

"Gospodarsku situaciju ne prate rješenja koja bi pomogla osiguranicima da ostvare svoja prava, nego je politika vladajuće koalicije takva da dodatno ekonomski devastira sustav", rekla je Škaričić istaknuvši problem koji postoji s listama čekanja, a koji je samo prividno riješen. "Zdravstvena administracija ne želi da liste čekanja postanu stvarno transparentne", dodala je. U zaključku je iznijela bojazan da će stanje ljudskih prava za 2015. godinu što se tiče zdravstva biti i gore jer zakoni koji su u pripremi radikalno mijenjaju postojeću paradigmu.

Ključne riječi: platforma 112, Kuća ljudskih prava
<
Vezane vijesti