Foto: Koalicija za SanuFoto: Koalicija za SanuDvjestotinjak građana okupilo se jučer na prosvjedu protiv izgradnje hidroelektrane Medna u Donjim Vrbljanima te su poručili kako rijeka Sana nije na prodaju.

Mještani koji žive uz Sanu napomenuli su kako zaseok Landeke od početka izgradnje derivacijskog tunela nema više pitku vodu te da se prilikom korištenje dinamita za izgradnju tunela urušavaju kuće.

Iz Koalicije za Sanu poručili su kako neće odustati te da će se boriti protiv izgradnje hidroelektrane Medna do kraja.

"Početak radova na izgradnji hidroelektrane nije nas obeshrabrio. Naprotiv, sada smo odlučniji da se borimo uz snažnu podršku lokalne zajednice", poručili su iz Koalicije za Sanu.

Koalicija napominje da je voda resurs koji treba sačuvati pogotovo imajući u vidu klimatske promjene i prognoze o opadanju nivoa vode za ovaj dio jugoistočne Europe.

"Trebamo se okrenuti ulaganju u energetsku efikasnost i stvarne obnovljive izvore energije poput energije iz vjetra i sunčeve energije, te zaustaviti ekspanziju hidroelektrana koje prijete uništenju rijeka, uključujući i one najvrjednije i najznačajnije", navode iz Koalicije.

Investitori HE Medna nisu se pojavili na prosvjedu, ali su uputili priopćenje povodom prosvjeda napominjući kako posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za izvođenje radova.

Iako investitori uvjeravaju kako imaju sve potrebne dozvole, iz Koalicije za Sanu poručuju da je riječ o dozvolama koje su sporne i zbog kojih su pokrenuti sudski postupci. "Nepravilnosti na koje smo naišli do sada su dovoljan razlog da se zaustave trenutni radovi. Tražimo od nadležnog ministarstva da naloži zaustavljanje svih radova do okončanja sudskih procesa", poručuju iz Koalicije.

Podsjetimo, riječ je o izgradnji hidroelektrane Medna na samom izvoru rijeke Sane, čija je izgradnja započela usprkos činjenici da je Prostornim planom Republike Srpske predviđeno da gornji tok rijeke Sane bude proglašen parkom prirode, a izvori Sane budu pod strogim režimom zaštite zbog prirodnih i ambijentalnih vrijednosti.

Osim toga, iz Koalicije navode kako eventualna korist koju će Republika Srpska ostvariti nije ni približna šteti koja će se prouzrokovati.

<
Vezane vijesti